EN
The experiment was aimed at determining the influence of pressures between 30 and 150 MPa on selected three strains of Lactobacillus acidophilus on bacterial count; the antibacterial activity and acidifying activity. Cultures of the following strains: Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus acidophilus T132/2 and Lactobacillus acidophilus T294, in milk and liquid MRS medium were subjected to a pressure treatment of 30, 60, 90, 120 and 150 MPa for 1 minute. Immediately after pressurization and after inoculation, the cultures were determined for survivability, active acidity (pH) and antibacterial activity. The study demonstrated that pressure did not exert any significant effect on the survivability of the strains examined. An increase in the acidifying activity of Lactobacillus acidophilus T294 strain was observed after pressurization in a culture run on milk. The antibacterial activity was found to depend on the culture medium. Pressurization had a little effect on the improvement of antibacterial properties of the examined strains of Lactobacillus acidophilus.
PL
Celem doświadczenia było określenie wpływu ciśnień 30–150 MPa na przeżywalność, aktywność kwaszącą i aktywność antybakteryjną szczepów: Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus acidophilus T132/2 i Lactobacillus acidophilus T294. Hodowle szczepów na mleku i na podłożu płynnym MRS poddano działaniu ciśnienia 30, 60, 90, 120 i 150 MPa przez 1 minutę. Bezpośrednio po presuryzacji oraz po przeszczepieniu oznaczano przeżywalność, kwasowość czynną (pH) i aktywność antybakteryjną. Stwierdzono, że ciśnienie nie wpływa znacząco na przeżywalność badanych szczepów. Najniższą aktywność kwaszącą wykazywały bakterie Lactobacillus acidophilus T294 w hodowli na mleku. Stwierdzono niewielki wzrost aktywności kwaszącej badanych szczepów po presuryzacji w hodowlach na mleku. W hodowlach na podłożu płynnym MRS aktywność antybakteryjna badanych szczepów była wyższa niż w hodowlach na mleku. Presuryzacja, bez względu na stosowane ciśnienie, wpłynęła nieznacznie na poprawę właściwości antybakteryjnych badanych szczepów Lactobacillus acidophilus.