PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 1 |
Tytuł artykułu

Zmiany cen żywności a inflacja mierzona CPI

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Changes in food prices and inflation measured by the CPI
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W Polsce w koszyku konsumpcyjnym wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe w 2010 roku stanowiły 24,1%. Do 2 kwartału 2008 r. wskaźnik cen artykułów żywnościowych przewyższał polską infl ację CPI. Natomiast po tym okresie, indeksy cen żywności i ogólnego poziomu cen utrzymywały się na zbliżonym poziomie.
EN
In Poland, spending on food and non-alcoholic drinks constituted 24.1% of the consumer basket in 2010. Before the second quarter of 2008, the food prices index has exceeded the overall CPI. Afterwards, the food price index and the general price index have been fairy similar in value.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
1
Opis fizyczny
s.173-176,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • Analizy Rynkowe. 2007-2010: IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Barro R.J. 1997: Makroekonomia. PWE, Warszawa.
  • Begg D., Fischer S., Dornbusch R. 2003: Makroekonomia. PWE, Warszawa.
  • Biuletyn Statystyczny. 2007-2011: GUS, Warszawa.
  • Jędruchniewicz A. 2010: Kosztowe przyczyny zmian cen artykułów spożywczych. Rocz. Nauk. SERiA, t. XII, z. 4.
  • Pollok A. 2000: Infl acja w teorii ekonomii. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Rekowski M. 2005: Mikroekonomia. Akademia, Poznań. Rocznik Statystyczny RP. 2007-2010: GUS, Warszawa.
  • Sprawozdanie z wykonania założeń polityki pieniężnej. 2007-2010: NBP, Warszawa.
  • Strategia polityki pieniężnej po 2003 roku. 2003: Narodowy Bank Polski, Warszawa.
  • Szpunar P. 2000: Polityka pieniężna. Cele i warunki skuteczności. PWE, Warszawa.
  • Ustawa z 29 sierpnia 1997 r. o Narodowym Banku Polskim, Dz.U. 1997, Nr 140.
  • [www.eurostat.eu].
  • [www.nbp.pl].
  • [www.stat.gov.pl].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-400ba636-5088-4586-8d3e-9c148453f097
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.