PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1988 | 41 | 1 |
Tytuł artykułu

The amino acid composition of cotyledons, testa, embryo and protein fractions of bean seeds

Autorzy
Warianty tytułu
PL
Skład aminokwasowy bielma, pokrywy nasiennej, zarodka i frakcji białkowych nasion fasoli
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The contribution of cotyledons, embryo and testa to the whole seed, was analyzed in the bean cultivar, Wiejska. The total nitrogen content and amino acid composition of morphological parts of the seed were determined. The average amino acid composition of globulins and albumins and the content of free amino acids in seeds of six Polish cultivars were estimated as well. It was found that the embryo contained the highest quantity of total nitrogen and the lowest of protein nitrogen. The exogenous amino acid content in the embryo was higher than in cotyledons and testa. Both albumins and globulins were shown to contain 42% exogenous amino acids. The content of methionine — the first limiting amino acid of bean proteins — did not exceed 0.30% of the total amino acid content in albumins and globulins. Free glutamic and aspartic acids made up more than 60% of the total free amino acids.
PL
Na przykładzie odmiany Wiejska analizowano wagowy udział poszczególnych części morfologicznych: okrywy, zarodka i bielma w nasionach fasoli. Określono również zawartość azotu ogólnego w wymienionych częściach oraz ich skład aminokwasowy. Na przykładzie sześciu odmian fasoli: Bomba, Słowianka, Igołomska, Piękny Jaś, Biała Wyborowa i Jubilatka oznaczono średni skład aminokwasowy albumin i globulin oraz zawartość wolnych aminokwasów w nasionach. Stwierdzono m.in., że zarodek charakteryzuje się najwyższą zawartością azotu ogólnego, a najniższą azotu białkowego. Zawartość aminokwasów egzogennych w zarodku jest wyższa w porównaniu z bielmem i okrywą, i wynika to z wyższej zawartości azotu białkowego w zaroku. Ponad 60% ogólnej zawartości wolnych aminokwasów stanowi kwas glutaminowy i asparaginowy. Albuminy nie różnią się od globulin sumaryczną zawartością aminokwasów egzogennych. Zawartość metioniny w albuminach i globulinach nie przekracza poziomu 0,30% ogólnej puli aminokwasów.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
41
Numer
1
Opis fizyczny
p.69-75,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Processing and Freezing, 22 Lipca 1/3, 96-100 Skierniewice, Poland
Bibliografia
  • Blackburn S., 1968. Amino acid determination. Marcel Dekker Inc. New York.
  • Kosson R., Horbowicz M., 1979. Wykorzystanie chromatografii gazowej do oznaczania składu aminokwasowego albuminy krwi wołu i pieczarek (Agaricus bisporus). Roczn. PZH, 30, 5: 465-471.
  • Marquez U. M. L., Lajolo F. M., 1981. Composition and digestibility of albumin, globulin and glutein from Phaseolus vulgaris. J. Agric. Food Chem. 29: 1068-1074.
  • Otoul E., 1969. Repartition des principaux acides amine dans les differents parties de la graine d’un cultivar des Phaseolus vulgaris L. Bull.. Rech Agron. Gembloux, 4: 287-301.
  • Palmer R., McIntosh A., Pusztai A., 1973. The nutritional evaluation of kidney beans (Phaseolus vulgaris). The effect on nutritional value of seed germination and changes in trypsin inhibitor content. J. Sci. Food Agric. 24: 937-944.
  • Pant R., Tulsiani D. R. P., 1969. Solubility, amino acid composition and biological evaluation of proteins isolated from leguminous seeds. J. Agric. Food Chem. 17, 2: 361-366.
  • Posypanov G. S., Bukhanova Ł. A., 1980. Soderzhanie svobodnykh aminokislot v semjanakh fasoli v zavisimosti ot uslovejj vyrashhivanija. Izvestija TSCHA, 6: 183-187.
  • Singh S., Singh H. D., Sikka K. C., 1968. Distribution of nutrients in the anatomical parts of common Indian pulses: Cereal Chem. 45: 13-18.
  • Spackman T. H., Stein W. H., Moore S., 1958. Automatic recording apparatus for use in the chromatography of amino acids. Analyt. Chem. 30: 1190-1206.
  • Woolfe J. A., Hamblin J., 1974. Within and between genotypes variation in crude protein content of Phaseolus vulgaris L. Euphytica 23: 121-128.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3f70a9b9-8510-4386-a81f-3067f57f517d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.