PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 46 | 08 |
Tytuł artykułu

Wpływ napromieniowania na trwałość i jakość mięsa śledzi i dorszy

Warianty tytułu
EN
The influence of radiation on stability and quality of meat of herrings and codes
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Samples of herring and cod meat exposed to gamma irridiation at a dose of 1.0, 2.5 and 5.0 kGy together with non irridiated meat (control) were stored at 4°C to deter­mine their stability, reduction of the number of psychro- trophic and mesophilic bacteria and to detect the effect of irridiation on the lating quality of meat expressed by sensory evaluation of meat and by peroxide value of muscular fat. It was found that gamma irridiation at the doses 1.0, 2.5 and 5.0 kGy prolonged a mean time of meat storage at 4°C by about 1.8—2.6 days (29—42%) in the case of herrins and by about 1.5—2.3 days (23—35%) in the case of cods. A number of bacteria in the examined samples of meat decreased after irridiation proportionally to the used dose of irridiation. It decreased for psychrotrophic bacteria by about 1—4 log cycles and for mesophilic bacteria by about 1—2 log cycles. The use of the dose of irridiation 2.5 and 5.0 kGy caused a pronounced sensory changes easy to detect during the examination of raw meat, but difficult to detect in cooked meat without seasonings. The intensity of these changes increased with a dose of irridiation and after irridiation with the doses higher than 2.5 kGy a quality of meat is low so that meat can even be degra­ded. The peroxide value in meat of herrings and cods irridiated with 1.0—5.0 kGy increases with the dose of irridiation. On the basis of these data one can conclude that the optimal dose of gamma irridiation of meat of herrings and cods is 2.5 kGy.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
46
Numer
08
Opis fizyczny
s.302-305,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Higieny Żywności, Wydział Weterynaryjny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoyrsynowska 161, 02-975 Warszawa
autor
  • Katedra Higieny Żywności, Wydział Weterynaryjny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoyrsynowska 161, 02-975 Warszawa
autor
  • Katedra Higieny Żywności, Wydział Weterynaryjny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoyrsynowska 161, 02-975 Warszawa
Bibliografia
  • 1. Bandyopadhyay C., Rao B. Y. K.: Wholesomeness of the proces of food irradiation. IAEA, Vienna, 1981, s. 147.
  • 2. Bogi W., Kalb M.; Proc. 1st World congress Foodborne Infections and Intoxications Berlin (West), 1980, s. 915.
  • 3. Chai T., Chen C., Rosen A., Lewin R. E.: Appl. Microbiol. 16, 1738, 1968.
  • 4. Chung J. R.: Final report for the period 1 April 1974 — 31 December 1976, IAEA, 1977.
  • 5. Diehl J. F.: Acta Aliment. Acad. Sci. Hung. 2, 151, 1973.
  • 6. Ehlermann D., Munzer R.: Arch. Lebensmittelhyg. 27, 50, Í976.
  • 7. Farkas J.: Acta Alimentaria 16, 351, 1987.
  • 8. Ghadi S. V., Madhavan N., Kumta V. S., Levis N. F.: Fleisch- wirtchaft 56, 9, 1351, 1976.
  • 9. Ghadi S. V., Alur M. D., Venugopal V., Doke S. N., Ghosh S. K., Levis N. F., Nadkarni G. B.: Research coordination meeting of the regional project on radiation preservation of asian fish and fishery products (RPF) Bombay, India, 7—11 February 1977.
  • 10. Grawiński E.: Medycyna Wet. 42, 7, 422, 1986.
  • 11. Green J. H., Kaylor J. D.: Appl. Environ. Microbiol, 33, 327, 1977.
  • 12. Hussain A. M., Ehlermann D., Diehl J. F.: Arch. Lebensmittelhyg. 27, 223, 1976.
  • 13. Hussain A. M., Ehlermann D., Diehl J. F.: Arch. Lebensmittelhyg. 28, 23, 1977.
  • 14. Karnop G.: Chem. Mikrobiol. Technol. Lebensm. 4, 40, 1975.
  • 15. Karnop G., Antonacopoulos N.: Dt. Lebensm-Rundschaii' 7.3, 217, 1977.
  • 16. Kiss J., Rhee C. O., Grecz N., Roberts T. A., Farkas J.: Appl. Environ. Microbiol. 35, 533, 1978.
  • 17. Levis N. F., Ghadi S. V., Doke S. N., Venugopal V., Alur M. D.: Clin. Control. 10, 17, 1977.
  • 18. Polska Norma-PN-83/A-82054.
  • 19. Polska Norma-PN-65/A-04021.
  • 20. Branżowa Norma-BN-74/8020-07.
  • 21. Reinacher E.: Dt. Lebensm.-Rundschau. 74, 11, 1978.
  • 22. Szczawiński j.: Wpływ peklowania, pasteryzacji i napromieniowania mięsa na wytwarzanie toksyny przez Clostridium botulinum. Praca hab., SGGW-AR Warszawa, 1987.
  • 23. van Spreekens K. J. A.: Antonie v. Leeuwenhoek 43, 283, 1977.
  • 24. van Spreekens K. J. A., Toepoel L.: Food preservation by irradiation IAEA, Vienna, 1978, s. 154.
  • 25. Walewski R.: Metody statystyczne w badaniach łąkarskich i melioracyjnych PWRiL, Warszawa 1989.
  • 26. WHO.: Wholesomeness of irradiated food. Report of a Joint FAO/IAEA/WHO Expert Committee. WHO Tech. Rep. Series 659. Genewa. 1981.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3f5f43ac-fe88-472f-92b2-51460a3aefa1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.