PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 71 | 4 |
Tytuł artykułu

Zmiany jakościowe cukru białego zachodzące podczas jego przechowywania

Warianty tytułu
EN
Changes in quality of white sugar, occurring during storage
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W publikacji podano wyniki badań dotyczących zmian jakości cukru białego, przechowywanego w laboratorium przez dwa lata. W cukrze oznaczano zawartość wilgoci, popiołu konduktometrycznego, substancji nierozpuszczalnych oraz siarczynów. Określono również mętność i zabarwienie roztworu cukru oraz zabarwienie cukru w krysztale. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że jakość cukru podczas przechowywania ulega stopniowemu pogorszeniu. Po dwóch latach przechowywania cukier nadal spełniał wymagania UE.
EN
The publications are the results of changes in the quality of sugar stored in the laboratory for a period of two years. The sugar was determined moisture content, conductivity ash, insoluble substances and sulphites. Also determined turbidity and color of the sugar solution and the color of the sugar in the crystal. The results showed that the quality of the sugar storage is gradually deteriorating. However, after two years of storage sugar continues to meet EU requirements.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
71
Numer
4
Opis fizyczny
s.35-45,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Cukrownictwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Inżynierska 4, 05-084 Leszno
autor
  • Zakład Cukrownictwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Inżynierska 4, 05-084 Leszno
Bibliografia
  • 1. Dobrzycki J. (1984). Chemiczne podstawy technologii cukru. Warszawa: WNT
  • 2. Dobrzycki J. (1988). Poradnik Inżyniera. Cukrownictwo. Warszawa: WNT, 223-225
  • 3. Gruszecka H. (1980). Badania Instytutów dotyczące zagadnień wpływu niektórych czynników na jakość cukru. Informator STC, 568-569
  • 4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2004). Towaroznawstwo żywności. WSiP, 184-186
  • 5. Lisik K. (2009) www.stc.pl/dhttp.php?co=2009_06_23_lisik.ppt
  • 6. Mc Ginnis R. A. (1976). Cukrownictwo. Warszawa: WNT
  • 7. Nikiel S. (1983). Cukrownictwo. WSiP, 252-258
  • 8. PN-A-74855-4:1996 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości wilgoci jako straty wskutek suszenia. Zawartość wilgoci
  • 9. PN-86/A-74860 Cukier. Pakowanie, przechowywanie i transport
  • 10. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007
  • 11. Schiweck H., Van der Poel P. W., Schwartz T. (1998). Sugar Technology. Berlin: Bartens, 887
  • 12. Sumińska T., Strębska-Zając J. (2006). Zmiany jakościowe cukru białego podczas magazynowania w silosach. cz. I., Nowe Cukrownictwo, 1, 28-30; cz. II, Nowe Cukrownictwo, 2, 23-39
  • 13. Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA. (2013). Wydawnictwo Bartens Sp. z o.o.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3f125f61-fe6f-4dab-93d5-505a1240db5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.