PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 496 | 2 |

Tytuł artykułu

Carbohydrate composition of gum, anthocyanin accumulation and leaf abscission in peach shoots induced by methyl jasmonate and/or ethylene

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Skład węglowodanowy gum, akumulacja antocyjanów i odpadanie liści, procesów indukowanych przez jasmonian metylu i/lub etylen, w pędach brzoskwini

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Sugar compositions of polysaccharide of gums hi peach shoots induced by methyl jasmonate (JA-Me), ethephon and their mixture were determined, resulting in successful identification of uronic acid(s) and neutral sugars: arabinose, galactose, xylose and mannose. This result suggests that the mechanisms of polysaccharides biosynthesis of gums induced by different hormones are quite similar or almost the same. JA-Me did not induce leaf abscission in cutting shoots but substantially accelerated with ethephon when it was simultaneously applied. No leaf abscission in intact growing peach shoots was found when JA-Me was applied in the middle of petiole but it was strongly stimulated by the simultaneous application of ethephon. JA-Me extremely stimulated anthocyanin accumulation in cutting peach shoots at natural light conditions. Ethephon simultaneously applied with JA-Me partially prevented the promotmg-effect of JA-Me on anthocyanin accumulation. The application of aminooxyacetic acid, an inhibitor of phenylalanine ammonia lyase, in natural light conditions, resulted in the inhibition of anthocyanin accumulation induced by JA-Me in cutting peach shoots. These results suggest that JA-Me and ethylene, not only independently but also cooperatively, play an important role in some physiological phenomena in peach shoots.
PL
Analizowano skład węglowodanowy polisacharydów gum indukowanych w pędach brzoskwini przez jasmonian metylu (JA-Me), etefon i ich mieszaninę. We wszystkich polisacharydach gum zidentyfikowano kwas uranowy, arabinozę, galaktozę, ksylozę i mannozę, w podobnych ilościach. Może to świadczyć o podobnym lub takim samym mechanizmie biosyntezy polisacharydów gum indukowanych pod wpływem różnych hormonów. JA-Me nie powodował odpadania liści w odciętych i nienaruszonych pędach ale zasadniczo przyspieszał odpadanie liści indukowane przez etefon przy łącznym traktowaniu. Jasmonian metylu silnie stymulował akumulację antocyjanów w odciętych pędach w naturalnych warunkach świetlnych, a etefon częściowo hamował ten proces przy łącznym podaniu tych związków. Zastosowanie kwasu aminooksyoctowego, inhibitora amoniakoliazy fenyloalaniny w naturalnych warunkach świetlnych, spowodowało hamownie akumulacji antocyjanów stymulowanych przez JA-Me w pędach brzoskwini. Otrzymane wyniki sugerują, że jasmonian metylu i etylen, pełnią ważną rolę w regulacji różnych procesów fizjologicznych w pędach brzoskwini, zarówno niezależnie od siebie jak i w wyniku współdziałania.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

496

Numer

2

Opis fizyczny

p.619-626,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Research Institute of Pomology and Floriculture, Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice, Poland
autor
  • College of Integrated Arts and Sciences, Osaka Prefecture University, Sakai, Osaka, Japan
autor
  • College of Integrated Arts and Sciences, Osaka Prefecture University, Sakai, Osaka, Japan

Bibliografia

  • Boothby D. 1983. Gummosis of stone-fruit trees and their fruits. J. Sci. Food Agric. 34: 1-7.
  • Bradley M.V., Marei N., Crane J.C. 1969. Morphological and histological effects of ethrel on the apricot (Prunus armeniaca L.), as compared with those of 2,4,5-trichloro-phenoxyacetic acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94: 316-318.
  • Buchanan D.W., Biggs R.H. 1969. Peach fndt abscission and pollen germination as influenced by ethylene and 2-chloroethane phosphonic acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94: 327-329.
  • Bukovac M.J., Zuicconi F., Larson R.P., Kesner C.D. 1969. Chemical promotion of fruit abscission in cherries and plums with special reference to 2-chloroethylphosphonic acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94: 226-230.
  • Olien W.C., Bukovac M.J. 1982a. Ethephon-induced gummosis in sour cherry (Prunus cerasus L.). I. Effect of xylem function and shoot water status. Plant Physiol. 70: 547-555.
  • Olien W.C., Bukovac M.J. 1982b. Ethephon-induced gummosis in sour cherry (Prunus cerasus L.). II. Flow characteristics of gum solutions. Plant Physiol. 70: 556-559.
  • Rosik J., Kubala J., Stanova M., Lacok P. 1971. Structural properties of apricot gum polysaccharides. IV. Observation on their changes during vegetative cycle after evoked gummosis by pathogens. Biologia (Bratislava) 26: 13-18.
  • Ryugo K., Labavitch J. 1978. Gums and mucilages in hulls of almonds. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 568-570.
  • Saniewski M., Miyamoto K., Ueda J. 1998a. Methyl jasmonate induces gums and stimulates anthocyanin accumulation in peach shoots. J. Plant Growth Regul. 17: 121-124.
  • Saniewski M., Miyamoto K., Ueda J. 1998b. Gum formation by methyl jasmonate in tulip shoots is stimulated by ethylene. J. Plant Growth Regul. 17: 179-183.
  • Saniewski M., Ueda J., Miyamoto K. 2000a. Gum induction by methyl jasmonate in tulip stem: Relevance to its chemical compositions. Acta Hort. 515: 39-48.
  • Saniewski M., Ueda J., Miyamoto K., Horbowicz M., Puchalski J. 2000b. Methyl jasmonate induces gummosis in plants. Human and Environmental Sciences 9: 93-100.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3ed6faa8-52b9-4805-9fa6-865df232a6e8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.