PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 05 | 1 |
Tytuł artykułu

Kwalifikacje zawodowe rolników a wyniki gospodarowania

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Farmers qualifications and their economic results
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badania przeprowadzono w 2002 roku wśród rolników prowadzących działalność gospodarczą w rejonie Kotliny Kłodzkiej. O przydatności poszczególnych ludzi w procesach wytwórczych decydują, poza sprawnością fizyczną, przygotowanie fachowe, zdolności organizatorskie oraz umiejętność ekonomicznego myślenia. Czynnikami różnicującymi są: kwalifikacje zawodowe, wyniki ekonomiczno-produkcyjne, formy organizacji procesów wytwórczych.
EN
The research was carried out in the year 2002 among farmers who work in the area of the Kłodzko valley. They decide about usefulness of individual people in productive proc-esses, beyond physical efficiency, professional preparation, organizing abilities and ability of economic reflection. Factors differentiating: professional qualifications, results economi-cally -productive, forms of organizations of productive processes.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
05
Numer
1
Opis fizyczny
s.31-35,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa ul. M. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław
Bibliografia
  • Drucker P.F. (1992): Innowacja i przedsiębiorczość - praktyka i zasady. PWE, Warszawa.
  • Jerzak M. (1984): Jak mierzyć społeczny poziom kwalifikacji w rolnictwie. Służba Rolna - 10, s. 13.
  • Kargulowa A. (1986): Poradnictwo jako wiedza i system działań. Acta Universitatis Wratislaviensis, Wrocław.
  • Kopeć B. (1983): Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych. Skrypt AR we Wrocławiu, nr 269.
  • Kopeć B. (1972): Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych w zarysie. PWRiL, Warszawa.
  • Pilarski S. (1988): Wpływ kwalifikacji zawodowych na organizację i ekonomikę gospodarstw indywidualnych. Wieś i Rolnictwo 4, s. 170-184.
  • Ryznar J. (1990): Ocena wykształcenia zawodowego rolników indywidualnych o zróżnicowanym stażu pracy. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Rolnictwo LII, s. 195-202.
  • Stoner J.A.F., Freeman R.E., Gilbert Jr. D.R. (2001): Kierowanie, Warszawa, PWE.
  • Wawrzyniak B.M. (1992): Zakres i klasyfikacja potrzeb doradczych producentów rolnych. [W:] Doradztwo rolnicze w zmieniających się warunkach społeczno-gospodarczych wsi. Materiały konferencyjne, Grabanów.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3e8aecaf-7a40-4997-9e2c-400f79d6520a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.