PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 14(38) | 1 |

Tytuł artykułu

Meat processing under limited energy supply

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Przerób mięsa przy ograniczonej podaży energii

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The main energy economissing effect can be reached by full utilization of slaughter animal raw material because of an energy consuming share of 97% by primary production of animals in agriculture. Further effects result from strickt controlling of thermal parameters, using non-thermal procedures for preservation, avoiding thermal round about ways in processing. Biotechnological biomass production will be able to substitute meat protein by a very low energy consuming procedure.
PL
Główny efekt oszczędności energii w przemyśle mięsnym może być osiągnięty przy pełnym wykorzystaniu surowców rzeźnych; udział zużycia energii na wyprodukowanie żywca rzeźnego wynosi bowiem 97%. Dalsze oszczędności energii mogą być uzyskane przez ścisłą kontrolę parametrów procesów termicznych, unikanie niepotrzebnych energochłonnych naprzemiennych procesów termicznych (jak zamrażanie, rozmrażanie, obróbka cieplna i ponowne zamrażanie), jak również zastosowanie innych, poza termicznymi, procesów utrwalania mięsa (realizacja „koncepcji barierowej", wykorzystanie bakteryjnych kultur starterowych i innych procesów biotechnologicznych, utrwalanie radiacyjne). Generalnie produkcja białka mięsnego jest jednak wysoce energochłonna. Produkcja biomasy białkowej metodą bakteriologiczną pozwoli zastąpić białko mięsa przy bardzo niskim relatywnie nakładzie energii.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.81-86,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Technische Universitat, Dresden, GDR

Bibliografia

  • 1. Neues auf dem Gebiet der Fleisch- und Wurstwarenherstellung in Amerika. Die Fleischerei 1980, 31.
  • 2. CSB System Fleischwirtschaft Firms-leaflet of CSB Software-Entwicklungs- und Untemehmensberatung. Geilenkirchen, FRG.
  • 3. Convex AB, Simrishamn (Sweden) Firma leaflet 1985.
  • 4. Busse B.: Chemie-Ingenieur-Technik 1971, 43 (1), 2.
  • 5. Cain B. P.: A comparison of the yield of saleable meat from hot and cold boned beef carcasses. Proceedings of the 30th European meeting of Meat Research Workers, Bristol (UK) 1984.
  • 6. Campbell D.: Mockstock could roll meat sales. Farmers weekly, London 1970, 72.
  • 7. Hirth J.: Utilization of animal wastes with economy on energy. Proceedings of "Enviromment in Food Processing", Budapest 1982.
  • 8. Honkavaara M., Tuominen R.: Use of blood plasma and globin in cooked sausage. Proceedings EMMRW. Italy, Salsomaggiore 1983.
  • 9. Niinivaara F. P. et al: Food Technology 1964, 18, 20.
  • 10. Nikolaus H., Raeuber H. J.: Fleischwirtschaft 1985, 65, 5, 641.
  • 11. Pardekooper E. J. C. et al.: Power consumption as a parameter for process control in relation to the manufacture of comminuted meal Proceedings of the 26th European Meeting of Meat Research Workers. USA, Colorado Springs 1980.
  • 12. Raeuber H. J. et al.: Lebensmittelindustrie 1986, 33 (2), 56.
  • 13. Reichert J. E.: Die Wärmebehandlung von Fleischwaren. Hans Holzmann Verlag 1985.
  • 14. Sukhanova S. I., Savtchenko A. F., Uskov V. I.: Metrological support of automated systems of controlled technological processes (ASUTP) as a factor of improving the efficiences of cooked sausage production. Proceeding EMMRW, Bulgaria, Albena 1985.
  • 15. Sato Y., HayaKawa S., HajaKawa M.: Food Technology 1985, 16, 81.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3e5cc077-0055-441f-9cd5-84c2fcc09f08
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.