PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 2 |
Tytuł artykułu

Procesy przygotowania nasion roślin strączkowych wykorzystywanych w produktach spożywczych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono warunki i parametry technologiczne przygotowania nasion niektórych roślin strączkowych wykorzystywanych w produktach spożywczych. Poddano ocenie właściwości reologiczne zarówno surowców wyjściowych, jak i gotowych wyrobów. Zaproponowano uproszczoną technologię produkcji wyrobów spożywczych z dodatkiem nasion łubinu.
EN
Investigation concerning the possibility of using legume seeds (yellow lupine, scarlet runner bean and home soya) in food products has been carried out. There are presented the most important preparatory operations, conditions and strictly determined technological parameters for processing the ready product. The investigation results confirmed the possibility of producing foods from properly prepared legume seeds. In consumers' assessment most accepted were products of soya seeds. On the grounds of the tests there has been proposed a general technology for production of low-calorific foods.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
454
Numer
2
Opis fizyczny
s.529-536,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • [1] GROCHOWICZ J. 1993. Analiza sposobów mechanicznego uzdalniania nasion łubinów na cele paszowe. Biuletyn Informacji Przemysłu Paszowego, nr 4.
  • [2] JASIŃSKA Z., KOTECKI A. 1993. Rośliny strączkowe. PWN. Warszawa.
  • [3] WOSZKIEWICZ-ROBAK В., ŚWIDERSKI F. 1991. Chances of nutritional components in pulse seeds subjected to a shortened technolgical treatment. Ann. WAU Technol., nr 19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3e2cc24b-f15e-435f-822b-9aad7b07534b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.