PL
W pracy podano wyniki laboratoryjnych badań wpływu obniżenia temperatury na parametry charakteryzujące szybkość wiązania zaczynów z cementu hutniczego CEM III/A 32,5 NA, to jest na: czas początku wiązania i końca wiązania. Badaniom poddano zaczyny o wskaźniku wodno-cementowym W/C = 0,25–0,29; 0,35; 0,45 i 0,55. W badaniach stosowano następujące poziomy obniżonych temperatur dojrzewania zaczynów: +20ºC, +10ºC, +5ºC i 0ºC. Stwierdzono dużą wrażliwość kinetyki wiązania badanego cementu hutniczego na obniżanie temperatury, objawiającą się sukcesywnym wydłużaniem czasu początku i końca wiązania. Ustalono empiryczne zależności między czasem wiązania zaczynów a temperaturą dojrzewania i wskaźnikiem wodno-cementowym.
EN
The paper presents results of laboratory investigations of temperature change influence on CEM III/A 32,5 NW/NA portland cement paste setting start and end time. Experiments were performed on pastes of water-cement ratio equal 0,25 – 0,29; 0,35; 0,45; 0,55 at temperature equal 0°C, +5°C, +10°C, +20°C. Strong thermosensitivity of the tested cement pastes was clearly found, that was evidenced by increase of both setting start and setting end time. The empirical relations between the cement paste setting time and curing temperature and watercement ratio were established.