EN
The aim of this study was to identify the determinants of the choice of organic foods in the opinion of consumers of the Podkarpackie voivodeship. The study was conducted in the second quarter of 2015 by the means of a questionnaire. The subjects of the research were 308 consumers of organic food in the Podkarpackie voivodeship. It was discovered that the consumers perceive organic food as an element of the food category that guarantees health security and excellent taste. Despite the desire to buy such food, the consumers who are supplying themselves with organic products think that the range of products available on the market is insufficient. A very high percentage of the respondents indicated a preference for purchasing food produced in their own country, preferably in their own region, and buying directly from a manufacturer. More than a third of the respondents, especially under 35, is supplying themselves with organic products in specialist stores and supermarkets. The primary barrier in buying organic foods is its too high price.
PL
Celem pracy była próba określenia determinant wyboru żywności ekologicznej w opinii konsumentów z województwa podkarpackiego. Badania przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankiety w II kwartale 2015 roku wśród 308 konsumentów z terenu województwa podkarpackiego. Stwierdzono, że konsumenci postrzegają żywność ekologiczną w kategorii żywności o wysokich walorach smakowych i gwarantującej bezpieczeństwo zdrowotne. Mimo chęci zakupu takiej żywności konsumenci zaopatrujący się w produkty ekologiczne uważali, że dostępny ich asortyment na rynku jest niewystarczający. Bardzo wysoki odsetek respondentów wskazywał na preferowanie zakupu żywności pochodzenia krajowego, najlepiej lokalnego, bezpośrednio u producenta. Ponad jedna trzecia respondentów, szczególnie do 35 roku życia, zaopatrywała się w produkty ekologiczne w specjalistycznych sklepach oraz sklepach wielkopowierzchniowych. Zbyt wysoka cena była podstawową barierą ograniczającą zakup żywności ekologicznej.