EN
Dimensional accuracy and roughness of lamellas when sawing frozen wood. The effect of the drop in the pine wood temperature (-5°C and -20°C) and feed speed value upon both dimensional accuracy of pine lamellas and the saw surface roughness is described. Obtained results were compared to the green wood. The contact-continuous method with the inductive sensor was applied for scanning of lamella's thickness profile. Surface roughness was measured by the stylus profile measurement gauge. If the wood temperature dropped below zero there was observed a decrease in dimensional accuracy of sawn lamella. On the contrary sawn surfaces were smoother.
PL
Przedstawiono wpływ obniżania temperatury drewna sosnowego (-5°C i -20°C) i prędkości posuwu na dokładność wymiarową deszczułek oraz chropowatość powierzchni po przecinaniu. Badania prowadzono na pilarce ramowej wielopiłowej PRW15M z użyciem cienkich pił z ostrzami stellitowanymi. Otrzymywane wyniki odnoszono do wyników przecinania drewna o temperaturze +18°C. Profil grubości określano metodą kontaktową z pomiarem ciągłym na długości elementu, a chropowatość powierzchni mierzono za pomocą profilometru. Spadek temperatury drewna wywołuje spadek dokładności przecinania lecz zarazem otrzymane powierzchnie cechują się niższą chropowatością.