PL
Alkaloidy pirolizydynowe stanowią rozległą grupę naturalnych toksyn, które są syntezowane przez ponad 6 tys. gatunków roślin występujących w różnych regionach geograficznych. Ze względu na toksyczne właściwości tych związków, w wielu krajach wprowadzono prawne ograniczenia dotyczące wykorzystania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym surowców zawierających alkaloidy pirolizydynowe. Pomimo to wciąż notuje się ich obecność w żywności na rynku światowym i europejskim. W artykule przedstawiono obecny stan wiedzy na temat alkaloidów pirolizydynowych z uwzględnieniem polskiego rynku żywności. Szczególny nacisk położono na możliwość występowania tych związków w miodach oraz produktach na bazie pyłku kwiatowego.
EN
Pyrrolizidine alkaloids are a broad group of natural toxins that are synthesized by more than six thousand plant species in different geographic regions. Due to the toxicity of these compounds, many countries have introduced legal restrictions on the use of raw materials containing pyrrolizidine alkaloids in the food industry and pharmacy. However, presence of pyrrolizidine alkaloids in food industry on the world and Europe is still detected. The paper presents the current state of knowledge on pyrrolizidine alkaloids including the Polish food market. Particular emphasis is placed on the possible presence of these compounds in honey and products based on pollen.