PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 09 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ wybranych czynników na kondycję wysokowydajnych krów rasy montbeliarde

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The influence of some factors on body condition of high-yield Montbeliarde cows

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W analizie wykorzystano 4863 oceny kondycji krów rasy montbeliarde utrzymywanych w gospodarstwie MONTAGRO Sp. z o.o. W 2011 roku stado liczyło 248 krów o przeciętnej wydajności jednostkowej 9782 kg mleka. Kondycję krów oceniano raz w miesiącu (od IX 2009 do XI 2011 roku) w 5-punktowej skali z dokładnością do 0,25 pkt. Stwierdzono, że na kondycję krów oraz frekwencję różnych ocen istotnie wpływała kolejna laktacja, sezon wycielenia i sezon badań, dobowa wydajność FPCM, okres po wycieleniu oraz poziom mocznika w mleku. Najwyższe średnie oceny stwierdzono w II-III laktacji, u krów wycielonych jesienią oraz charakteryzujących się najniższą dobową wydajnością. Przy najwyższym poziomie mocznika (>300 mg/l) oraz w trzech pierwszych miesiącach po wycieleniu rezerwy energetyczne krów montbeliarde oceniono najniżej. Przeprowadzone badania wskazują, że pomimo stosowanego w stadzie systemu żywienia TMR, nie wszystkie krowy charakteryzowały się optymalną kondycją. Stwierdzono bowiem zwiększanie się frekwencji ocen wskazujących na zatuczenie krów w kolejnych laktacjach i okresach po wycieleniu oraz przy zmniejszającej się wydajności mleka i malejącym poziomie mocznika w mleku. Uzyskane wyniki mogą być wykorzystane w praktyce w zarządzaniu stadem, zwłaszcza optymalizacji żywienia w oborach wolnostanowiskowych, m.in. przy kierowaniu krów do poszczególnych grup technologicznych (żywieniowych).
EN
The study employed 4863 body condition scores, determined in the Montbéliarde cows from MONTAGRO farm. In 2011 an average cows’ population of the herd was equal to 248 heads and their annual milk yield amounted to 9782 kg of milk. Body condition of the cows was determined once a month (from September 2009 to November 2011), according to the 5-point scale, with increments of 0.25 points. It was found that changes of cows’ body condition as well as the frequency of various scores were significantly influenced by subsequent lactation, calving and scoring season, daily FPCM yield, period after calving and urea level in milk. The highest average scores were found in II-III lactation, in the cows calved in the autumn and in the cows characterized by the lowest daily milk yield. The lowest scores were found at the highest level of urea in milk (300 mg/l) and between the 5th to 7th month after calving. The study showed that not all cows were characterized by a proper condition, despite TMR feeding has been used. There was found an increase of the frequency of excessively high scores in successive lactations and periods after calving and in the case of the declining milk yield and in decreasing of milk urea level. The results obtained can serve as guidelines in dairy cattle management, especially in the nutrition optimizing in loose housing, including the managing of cows in each technological-nutrition group.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

1

Opis fizyczny

s.29-38,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu, ul.Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość

Bibliografia

  • 1. BERRY D.P., BUCKLEY F., DILLON P., EVANS R.D., RATH M., VEERKAMP R.F., 2003 – Genetic relationships among body condition score, body weight, milk yield, and fertility in dairy cows. Journal of Dairy Science 86(6), 2193-2204.
  • 2. BORKOWSKA D., 2000 – Kondycja krów mlecznych i jej związek z wydajnością mleka oraz zdrowotnością wymion. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sec. EE, XVIII, 3, 15-20.
  • 3. BORKOWSKA D., POLSKI R., JANUŚ E., 2004 – Kształtowanie się kondycji i dziennej wydajności mleka w przebiegu laktacji krów w gospodarstwach farmerskich Zamojszczyzny. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 74, 33-40.
  • 4. BOUŠKA J., ŠTIPKOVA M., PYTLOUN P., PYTLOUN J., KUBEŠOVA M., 2008 – Relationships among body condition score, milk yield and sires’ breeding value for beef production efficiency in Czech Fleckvieh cattle. Czech Journal of Animal Science 53(11), 453-461.
  • 5. BROSTER W.H., BROSTER V.J., 1998 – Body score of dairy cows: review. Journal of Dairy Research 65, 155-173.
  • 6. DILLON P., BUCKLEY F., O’CONNOR P., HEGARTY D., RATH M., 2003 – A comparison of different dairy cow breeds on a seasonal grass-based system of milk production. 1. Milk production, live weight, body condition score and DM intake. Livestock Production Science 83(1), 21-33.
  • 7. GILLUND P., REKSEN O., GRÖHN Y.T., KARLBERG K., 2001 – Body condition related to ketosis and reproductive performance in Norwegian dairy cows. Journal of Dairy Science 84, 1390-1396.
  • 8. JANKOWSKA M., SAWA A., GIERSZEWSKI R., 2012 – Wpływ wybranych czynników na kondycję krów i jej związek ze wskaźnikami płodności. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 8(2), 9-16.
  • 9. JANUŚ E., BORKOWSKA D., 2005 – Zmiany kondycji krów oraz dziennej wydajności i składu mleka w przebiegu laktacji. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 1(1), 75-84.
  • 10. JÌLEK F., PYTLOUN P., KUBEŠOVA M., ŠTIPKOVA M., BOUŠKA J., VOLEK J., FRELICH J., RAJMON R., 2008 – Relationships among body condition score, milk yield and reproduction in Czech Fleckvieh cows. Czech Journal of Animal Science 53(9), 357-367.
  • 11. KERTZ A.F., REUTZEL L.F., BARTON B.A., ELY R.L., 1997 – Body weight, body condition score, and wither height of prepartum Holstein cows and birth weight and sex of calves by parity: A database and summary. Journal of Dairy Science 80, 525-529.
  • 12. LOKER S., BASTIN C., MIGLIOR F., SEWALEM A., SCHAEFFER L.R., JAMROZIK J., ALI A., OSBORNE V., 2012 – Genetic and environmental relationships between body condition score and milk production traits in Canadian Holsteins. Journal of Dairy Science 95(1), 410-419.
  • 13. MAO I.L., SŁONIEWSKI K., MADSEN P., JENSEN J., 2004 – Changes in body condition score and its genetic variation during lactation. Livestock Production Science 89(1), 55-65.
  • 14. MOUFFOK C., MADANI T., SMARA L., BAITICHE M., ALLOUCHE L., BELKASMI F., 2011 – Relationship between body condition score, body weight, some nutritional metabolites changes in blood and reproduction in Algerian Montbeliard cows. Veterinary World 4(10), 461-466.
  • 15. NOGALSKI Z., GÓRAK E., 2008 – Kondycja jałówek przy wycieleniu i jej zmiany w początkowym okresie laktacji a użytkowość pierwiastek. Medycyna Weterynaryjna 64(3), 322-326.
  • 16. NOGALSKI Z., ŁONIEWSKA K., AMBROZIAK K., JAGŁOWSKA B., 2009 - Szacowanie poziomu zapasów energetycznych u krów mlecznych na podstawie grubości tłuszczu podskórnego. Acta Scientiarum Polonorum, ser. Zootechnica 8(1-2), 31-40.
  • 17. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, 2012 – Wyniki oceny wartości użytkowej krów mlecznych za 2011 rok. Wyd. PFHBiPM, Warszawa.
  • 18. PRYCE J.E., COFFEY M.P., BROTHERSTONE S.H., WOOLIAMS J.A., 2002 – Genetic relationship between calving interval and body condition score conditional on milk yield. Journal of Dairy Science 85, 1590-1595.
  • 19. SAS User's Guide, 2006. Statistic version 9.13 editions SAS Inst. Cary NC.
  • 20. SŁONIEWSKI K., 2003 – Zmienność fenotypowa i genetyczna cech opisujących kaliber i kondycję krowy w czasie laktacji. Prace i Materiały Zootechniczne, Monografie i Rozprawy 8.
  • 21. SUBNEL A.P.J., MEIJER R.G.M., STRAALEN W.M. VAN, TAMMINGA S., 1994 – Efficiency of milk protein in the DVE protein evaluation system. Livestock Production Science 40, 215-224.
  • 22. WALSH S., BUCKLEY F., PIERCE K., BYRNE N., PATTON J., DILLON P., 2008 – Effects of breed and feeding system on milk production, body weight, body condition score, reproductive performance, and postpartum ovarian function. Journal of Dairy Science 91(11), 4401-4413.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3b4613d1-a663-4e4d-aad4-7597271e0a4a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.