PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 08 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena zawartości ochratoksyny A (OTA) w wybranych produktach spożywczych występujących w obrocie handlowym w Polsce na terenie województwa podkarpackiego

Warianty tytułu

EN
Evaluation of contents of ochratoxin A (OTA) in selected foods available in trade in Poland in the Podkarpacie province

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_8.pdf

Twórcy

  • Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski, ul.Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów
autor
  • Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski, ul.Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów
autor
  • Oddział Laboratoryjny w Rzeszowie, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie, Rzeszów

Bibliografia

  • ABDULKADAR A.H.W., AL-ALI A.A., AL-KILDI A.M., AL-JEDAH J.H., 2004. Mycotoxins in food products available in Qatar. Food Control 15, 7: 543-548. ABRUNHOSA L., PATERSON R.R.M., VENÂNCIO A., 2010. Biodegradation of ochratoxin A for food and feed decontamination. Toxins 2: 1078-1099.
  • ALVITO P.C., SIZOO E.A., ALMEIDA C.M.M., VAN EGMOND H.P., 2010. Occurrence of aflatoxins and ochratoxin A in baby foods in Portugal. Food Anal. Methods 3: 22-30.
  • BAYMAN P., BAKER J.L., 2006. Ochratoxins: a global perspective. Mycopathologia 162: 215-223.
  • CHUNG W.C., KWONG K.P., TANG A.S.P., YEUNG S.T.K., 2009. Ochratoxin A levels in foodstuffs marketed in Hong-Kong. J. Food Compos. Anal. 22: 756-761. CICOŇOVÁ P., LACIAKOVÁ A., MÁTÉ D., 2010. Prevention of ochratoxin A contamination of food and ochratoxin A detoxification by microorganisms – a review. Czech J. Food Sci. 28, 6: 465-474.
  • CIELECKA E., DEREŃ K., 2011. Jakość żywności dla niemowląt i małych dzieci. Probl. Hig. Epidemiol. 92, 2: 187-192.
  • CZERWIECKI L., WILCZYŃSKA G., KWIECIEŃ A., 2006. Mycotoxins in several Polish food products in 2004-2005. Mycotox. Res. 22, 3: 159-162.
  • DUARTE S.C., PENA A., LINO C.M., 2010. A review on ochratoxin A occurrence and effects of processing of cereal and cereal derived food products. Food Microbiol. 27: 187-198.
  • FAZEKAS B., TAR A., KOVÁCS M., 2005. Aflatoxin and ochratoxin A content of spices in Hungary. Food Additiv. Contam. 22, 9: 856-863.
  • GHALI R., HMAISSIA-KHLIFA K., GHORBEL H., MAAROUFI K., HEDILI A., 2008. Incidence of aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in Tunisian foods. Food Control 19, 9: 921-924.
  • GONZÁLEZ L., JUAN C., SORIANO J.M., MOLTÓ J.C., MAÑES J., 2006. Occurrence and daily intake of ochratoxin A of organic and non-organic rice and rice products. Int. J. Food Microbiol. 107, 2: 223–227.
  • JØRGENSEN K., 2005. Occurrence of ochratoxin A in commodities and processed food – a review of EU occurrence data. Food Additiv. Contam. 22, 1: 26-30.
  • LOMBAERT G.A., PELLAERS P., ROSCOE V., MANKOTIA M., NEIL R., SCOTT P.M., 2003. Mycotoxins in infant cereal foods from the Canadian retail market. Food Additiv. Contam. 20, 5: 494-504.
  • MRUCZYK K., JESZKA J., 2013. Porównanie zawartości ochratoksyny A (OTA) i zearalenonu (ZEA) w produktach zbożowych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. Nauka Przyr. Technol. 7, 3, #48.
  • PN-EN 14132:2004 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie ochratoksyny A w jęczmieniu i kawie palonej. Metoda HPLC z oczyszczaniem na kolumnach powinowactwa immunologicznego. PKN, Warszawa.
  • PN-EN 14133:2005 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie ochratoksyny A w winie i piwie. Metoda HPLC z oczyszczaniem na kolumnach powinowactwa immunologicznego. PKN, Warszawa.
  • PN-EN ISO 15141-1:2000 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie ochratoksyny A w zbożach i produktach zbożowych. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z oczyszczaniem na żelu krzemionkowym. PKN, Warszawa. POKRZYWA P., CIEŚLIK E., TOPOLSKA K., 2007. Ocena zawartości mikotoksyn w wybranych produktach spożywczych. Żywn. Nauka Technol. Jakość 52, 3: 139-146.
  • ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) nr 594/2012 z dnia 5 lipca 2012 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych zanieczyszczeń ochratoksyną A, polichlorowanymi bifenylami o działaniu niepodobnym do dioksyn i melaminą w środkach spożywczych. (Tekst mający znaczenie dla EOG). 2012. Dz. Urz. UE L 176: 43-45.
  • ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Tekst mający znaczenie dla EOG). 2006. Dz. Urz. UE L 364: 5-24.
  • SAUNDERS A.D., JONES S., SCHMITT R., 2008. The quantitation of ochratoxin A in foodstuffs sold in New Zealand. Chem. N. Z. 4: 55-56.
  • SELWET M., 2010. Negatywne aspekty występowania wybranych mikotoksyn w paszach. Wiad. Zootech. 48, 1: 9-13.
  • SERRA R., MENDONÇA C., ABRUNHOSA L., PIETRI A., VENÂNCIO A., 2004. Determination of ochratoxin A in wine grapes: comparison of extraction procedures and method validation. Anal. Chim. Acta. 513, 1: 41–47.
  • SOLARSKA E., MARZEC M., 2012. Mikotoksyny w produktach zbożowych z upraw ekologicznych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 57, 4: 103-107.
  • SOROKA P.M., CYPROWSKI M., SZADKOWSKA-STAŃCZYK I., 2008. Narażenie zawodowe na mikotoksyny w różnych gałęziach przemysłu. Med. Pr. 59, 4: 333-345.
  • SRINIVASA J., 2011. Does ochratoxin A (OTA) cause testicular cancer in humans? Acta Med. Lituan. 18, 1: 1-3.
  • STANISŁAWCZYK R., RUDY M., ŚWIĄTEK B., 2010. Występowanie mikotoksyn w zbożach i przetworach zbożowych znajdujących się w placówkach handlowych województwa podkarpackiego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 73, 6: 58-66. VALERO A., MARÍN S., RAMOS A.J., SANCHIS V., 2008. Survey: ochratoxin A in European special wines. Food Chem. 108, 2: 593–599.
  • VECCHIO A., MINEO V., PLANETA D., 2012. Ochratoxin A in instant coffee in Italy. Food Control 28, 2: 220-223.
  • WYTYCZNE dotyczące oznaczania ochratoksyny OTA w przyprawach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z oczyszczaniem za pomocą kolumn powinowactwa immunologicznego. 2004. NIZP–PZH, Warszawa.
  • ZINEDINE A., 2010. Ochratoxin A in Moroccan foods: occurrence and legislation. Toxins 2: 1121-1133.
  • ZINEDINE A., BRERA C., ELAKHDARI S., CATANO C., DEBEGNACH F., ANGELINI S., DE SANTIS B., FAID M., BENLEMLIH M., MINARDI V., MIRAGLIA M., 2006. Natural occurrence of mycotoxins in cereals and spices commercialized in Morocco. Food Control 17, 11: 868-874.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3b4156b5-3389-4e46-9413-8c080746e194
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.