PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | 5 |

Tytuł artykułu

Traceability in Hungarian fresh vegetable and fruit sector: an transaction cost economics approach

Warianty tytułu

PL
Tracebility w sektorze świeżych warzyw i owoców na Węgrzech - podejście od strony kosztów transakcyjnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Hungarian fresh vegetables and fruit sector underwent three essential restructuralization processes in the last two decades. One of the important components of the process was the change in official regulation, within which change in food quality and safety regulation was decisive. Analysis of the traceability system of Hungarian fresh vegetables and fruit sector was carried out on the basis of the TCE theory. The research was built on three primary researches: interviews with experts in official organization and in retail chains, as well a questionnaire surveys of producers' cooperatives and larger-scale producers.
PL
W artykule przeanalizowano system monitorowania, pochodzenia i przepływu w kanałach rynkowych świeżych owoców i warzyw na Węgrzech. Do analizy wykorzystano wyniki badań przeprowadzonych przy wykorzystaniu kwestionariuszy ankietowych oraz wywiadów bezpośrednich z uczestnikami łańcucha dystrybucji. Zidentyfikowano znaczące obszary wymagające udoskonalenia w kontekście skuteczności wykorzystania systemów traceability.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

5

Opis fizyczny

p.26-31,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Production Economics and Management, Szent Istvan University in Godollo, Hungary
autor
autor

Bibliografia

  • Bodenstein G., Spiller A. 1998: Marketing strategies, instruments, organisation. Landsberg/Lech.
  • Boehije M. 1999: Structural changes in the agricultural industries: How to we measure, analyze and understand them? American Journal of Agricultural Economics, 81. No. 5.
  • Hobbs J.E. 2004: Information asymmetry and the role of traceability systems. Agribusiness 20.
  • Hobbs J.E. 2006: Liability and traceability in agri-food supply chains. [In:] Ondersteijn J.M. C., Wijands J.H.M., Huirne R.B.M., van Kooten O. (eds): Quantifying the agri-food supply chain. Springer. Dordrecht in Netherlands.
  • Holmström B., Milgrom P. 1994: The Firm as an incentive system. American Economics Review, 84 (4).
  • Martino G., Perugini C. 2006: Hybrid forms in the supply of safe foods. [In] International agri-food chains and networks (Bijman J., Omta S.W.F.,Trienekens J.H.,Wijands J.H.M, Wubben E.F.M. (eds.). Wageningen Academic Publishers, Wageningen.
  • Ménard C., Valceschini E. 2005: New institutions for governing the agri-food industry. European Review of Agricultural Economics, 32.
  • Reynaud E., Sauvée L., Valceshini E. 2004: Fit between branding strategies and governance of transactions. 8.th Annual Conference of the New Institutional Economics. Institutions and Economics and Political Behavior, Tucson, Arizona.
  • Thompson J.D. 1967: Organizations in action: social science bases of administrative theory. New York.
  • Varga T., Tunyoginé Nechay V., Mizik T. 2007: A mezőgazdasági árképzés elméleti alapjai és hazai gyakorlata. Agrárgazdasági Tanulmányok, AKI, Budapest.
  • Van der Vorst J.G.AJ. 2004: Performance levels in food traceability and the impact on chain design: results of an international benchmark study. [In:] Dinamics in chains and networks (Bermmers H.J., Omta S.W.E, Triene- kens J.H, Wubben E.F.M. (eds.). Wageningen Academic Publishers, Wageningen, the Netherlands.
  • Williamson O. E. 1979: Transaction Cost Economics: The governance of contractual relations. Journal of Law and Economics, 22.
  • Williamson O.E. 1996: The Mechanism of governance. New York, Oxford University Press.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3af44eed-0432-49be-81f9-fd3cae6718c5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.