PL
W artykule przedstawiono definicję homogenizacji ciśnieniowej mleka i jego przetworów oraz mechanizm samego procesu. Omówiono definicję efektu homogenizacji i dokonano przeglądu wpływu najważniejszych parametrów procesu wpływających na ten wskaźnik, takich jak ciśnienie homogenizacji, temperatura procesu, zawartość tłuszczu w surowcu oraz konstrukcji zaworu homogenizującego. Przedstawiono także metody oceny efektu homogenizacji: metodę mikroskopową oraz rzadko obecnie stosowaną metodę podstojową (wg normy duńskiej i amerykańskiej). Ponadto podano wzory do obliczania efektu homogenizacji oraz przedstawiono wielkość nazywaną średnią średnicą kuleczek tłuszczu - zbliżoną do efektu homogenizacji miarę skuteczności procesu, a także opisano wpływ właściwego efektu homogenizacji na jakość artykułów mleczarskich.
EN
The paper presents the definition of pressure homogenization of milk and its products and the mechanism of the process itself. Then, it discusses the definition of the effect of homogenization and reviews the impact of process parameters affecting this ratio, such as homogenization pressure, temperature, the fat content in raw material and homogenizing valve construction. In the following paper, the methods for assessing the effect of homogenization have been presented. In addition, the paper gives the formulas for calculating the effect of homogenization and presents the size known as the mean diameter of fat globules - similar to the homogenizing effect as far as the effectiveness of the process, and it also describes the impact of the specific effect of homogenization for the quality of dairy products.