PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 74 | 03 |

Tytuł artykułu

Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Red and poultry meat sector in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule podjęto próbę oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiowego. Produkcja mięsa w Polsce w 2019 r. wynosiła ok. 5,1 mln t (w wadze bitej ciepłej) i była o ok. 1% mniejsza niż w 2018 r. Najbardziej zmniejszyła się produkcja mięsa wieprzowego (o ok. 7%) i wołowego (o ok. 3%), a drobiowego zwiększyła się o 4%, natomiast jego udział w produkcji mięsa ogółem przekroczył 50%. W 2019 roku pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w Polsce. Złożyło się na to kilka czynników, spośród których najważniejszym był wzrost cen surowca, zwłaszcza żywca wieprzowego, spowodowany rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u największego producenta mięsa wieprzowego na świecie, jakim są Chiny.
EN
The article undertakes an assessment of the domestic red meat and poultry sectors. Meat production in Poland in 2019 amounted to approx. 5.1 million tone (hot carcass weight) and was about 1% less than in 2018. Production of pork and beef decreased the most (by about 7% and 3% respectively). In turn, poultry production increased by 4%, while its share in total meat production exceeded 50%. In 2019, the economic and financialsituation of the meat industry enterprises in Poland deteriorated. It was caused by several factors, including rising prices of raw material, especially live pigs, caused by the spread of African swine fever (ASF) at the largest pork producer in the world, which is China.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

74

Numer

03

Opis fizyczny

s.2-4,6-8,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Biuletyny Statystyczne GUS nr 12 z lat 2017-2019.
  • [2] Pasińska D. 2019. „Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy” 49, seria „Analizy Rynkowe”, IERiGŻ-PIB, MRiRW, Warszawa, 50-61.
  • [3] Pasińska D. 2019. „Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy”, 50, seria „Analizy Rynkowe”, IERiGŻ-PIB, MRiRW, Warszawa, 40-50.
  • [4] Podatek od mięsa. Co zrobi Parlament Europejski? http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/podatek-od-miesa-co-zrobi-parlament-europejski,180599.html [dostęp 05.02.2020].
  • [5] Podatek od mięsa? Ceny mięsa mogą wzrosnąć. http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/podatek-od-miesa-ceny-miesa-moga-wzrosnac,180536.html [dostęp 04.02.2020].
  • [6] Prof. Andrzej Elżanowski o dotychczasowej absurdalnej walce z ASF. https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1761300,1.prof-andrzej-elzanowski-o-dotychczasowej-absurdalnej-walce-z-asf.read [dostęp 04.02.2020].
  • [7] Rocznik Statystyczny GUS. Warszawa 2019.
  • [8] Rynek mięsa, Analizy rynkowe, Stan i perspektywy nr 55, 57. IERiGŻ-PIB, KOWR, MRiRW. Warszawa 2019.
  • [9] Tereszczuk M. 2017. „Polska branża drobiarska w obliczu grypy ptaków”, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19 (2): 256-262.
  • [10] Tereszczuk M. 2018. „Rynek mięsa wieprzowego w Polsce w obliczu afrykańskiego pomoru świń (ASF)”, Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego 18/ 33 (3) : 306-314.
  • [11] USDA - Amerykański Departament Rolnictwa
  • [12] Wiadomości, Wydarzenia, Gospodarka Mięsna, 2020, Wydawnictwo Sigma-Not, Warszawa, 1:4.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3993c668-29a4-4ac9-b255-53567acad785
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.