PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wartość odżywcza i zawartość składników mineralnych w jabłkach odmiany Jonica wyprodukowanych w sadach województwa lubelskiego

Warianty tytułu

EN
Nutrition value and content of the mineral elements in apples variety Jonica producted in orchards of Lublin’s province

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie i porównanie podstawowego składu chemicznego oraz zawartości elementów mineralnych: P, K, Ca, Mg, B i Mn w jabłkach odmiany Jónica zebranych w sadach przydomowych oraz średnich i dużych sadach produkcyjnych województwa lubelskiego. Jabłka wyprodukowane w małych sadach charakteryzowały się największą koncentracją składników pokarmowych. Niewielkie różnice obserwowano natomiast w zawartości składników mineralnych w badanych owocach.
EN
The aim of the work was determined and compared the chemical composition and the content of mineral elements: P, K, Ca, Mg, B and Mn in apples variety Jónica produced in adjacent orchards and average and big productive orchards in Lublin's province. Apples produced in small orchards contain the highest concentration of nutrition compounds. However in the content of mineral elements did not observe large differences.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.238-243,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Żywienia Zwierząt, Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • 1. Aprikian O., Levrat-Vemy M.A., Besson C., Busserolles J., Rémésy Ch., Demigné Ch., ,Apple favourably affects parameters of cholesterol metabolism and of anti-oxidative protection in cholesterol-fed rats, Food Chem., 2001,445.
  • 2. Awad M.A., Jager A., Westing L.M Flavonoid and chlorogenic acid levels in apple friut: characterisation of variation." Sci.Hort., 2000, 249.
  • 3. Block G., Patterson B., Subar A. "Fruit, vegetables and cancer prevention, epidemiological evidence". Nutr.Cancer, 1992, 1.
  • 4. Car, L.; Dubois M.; Armand N.; Mekki M.; Senft M.; Portugal H.; Lairo, D„ "Pectins are the components responsible for the hypocholesterolemic effect of apple fiber" Nutrition 1993, 66.
  • 5. Dz.U.nr.271, poz.2687,2688, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2 grudnia 2004r.
  • 6. Eastwood M.A. „The physiological effect of dietary fiber: An update." Ann.Rev. of Nutr., 1992, 19.
  • 7. Figuerola F., Hurtado M.L., Estevez A.M., Chiffelle I., Asenjo F. .fibre concentrates from apple pomace and citrus as potential fibre sources for food enrichment." Food Chem., 2004, 395.
  • 8. GallaherD., Scheneenman B.O."Present knowledge in nutrition (8111 ed.) Washington, DC:ILSI, 2001, 805.
  • 9. Makosz E. "Krajowe owoce i warzywa są bezpieczną żywnością", Wyd. AR Lublin, 2000.
  • 10. Oberbeil K.. „Minerały", Wyd. Diogenes Warszawa, 1997.
  • 11. Rivas G.M.; Caride B.; Lamas M.A.; Taboad M.C., "Effects of orange and apple pectin on cholesterol concentration in serum, liver and faeces" J.Physiol.Biochem., 1998, 99.
  • 12. Saure, Ma C., "Calcium translocation to fleshy fruit: its mechanism and endogenous control" Sci.Hort., 2005, 65.
  • 13. Wolfe K.E., Liu R.H., „Apples peels sa value-added food ingrediend." J.Agric.Food Chem., 2003, 1676.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3978b384-7b70-47c8-8456-bd7c4c35fc7c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.