PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ wzrastającego nawożenia azotem na produktywność i zawartość białka w ziarnie jęczmienia ozimego

Warianty tytułu

EN
Effect of increasing nitrogen fertilisation on the productivity and on protein content in winter barley grain

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 1984-1994 w Stacji Badawczej ATR w Mochełku koło Bydgoszczy przeprowadzono doświadczenia polowe, których celem było prześledzenie wpływu nawożenia azotem na plon ziarna i białka jęczmienia ozimego. Badanym czynnikiem były 4 poziomy nawożenia azotem: 0, 60, 120 i 180 kg N·ha-1. Wzrastające – do poziomu 120 kg N·ha-1 – nawożenie azotem powodowało, średnio w czasie 10 lat badań, istotne przyrosty plonu ziarna i białka ogólnego oraz zawartości azotu ogólnego w ziarnie. Zastosowanie nawożenia azotem w wysokości 180 kg N·ha-1 – w odniesieniu do dawki 120 kg N·ha-1 – spowodowało: obniżenie plonu ziarna, załamanie się dynamiki przyrostu plonu białka ogólnego oraz wyraźny wzrost zawartości azotu ogólnego w ziarnie. Uzyskane wyniki badań wskazują, iż przebieg warunków pogodowych w kolejnych latach znacznie modyfikował wpływ zastosowanego nawożenia azotem na badane cechy jęczmienia ozimego.
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

s.33-42,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Nawożenia, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy, ul.Seminaryjna 5, 85-326 Bydgoszcz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3954c0c9-06db-4f44-8d7b-81acfadec8e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.