PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | 05 | 1 |
Tytuł artykułu

Probiotyki jako doskonały współczesny czynnik modulujący aktywność układu odpornościowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Probiotics as a factor in excellent contemporary modulating activity of the immune
Języki publikacji
PL EN
Abstrakty
PL
W raporcie WHO z 1994 roku uznano fakt wzrastającej oporność bakterii na stosowane antybiotyki, za ważny problem zdrowia publicznego. Od tego czasu wzmożono wysiłki zmierzające do zapobiegania chorobom poprzez wzmacniania naturalnych sił odpornościowych organizmu, wskazując m.in. na zwiększeniu efektywności szczepionek i wykorzystanie zjawiska interakcji bakteryjnej (microbial interferencje treatment, MIT). Zaowocowało to wprowadzeniem na rynek produktów spożywczych o pożądanym działaniu zdrowotnym, zwanych żywnością funkcjonalną (functional food) do której należą żywe kultury bakterii jelitowych (probiotyki). Probiotyki nie tylko sprzyjają prawidłowemu rozwojowi organizmu, ale także ułatwiają zwiększenie wydolności psychofizycznej, zmniejszają podatność na stres, spowalniają procesy degeneracyjne organizmu oraz zapobiegają wystąpieniu niektórych schorzeń przewlekłych i infekcyjnych (immunonutrition). Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie z rodzaju: Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Bifidus oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii będące składnikiem preparatów farmaceutycznych, suplementów diety lub produktów fermentowanych.
EN
The WHO report of 1994 found that the increasing resistance of bacteria to antibiotics, an import public health problem. Since that time, intensified efforts to present disease by strengthening the body’s natural immune defenses, skating inter alia to increase the effectiveness of vaccines and the use of the phenomenon of microbial interferences treatment (MIT). This resulted in the launch of food products with desired health effect, known as functional foods which includes live cultures of intestinal bacteria (probiotics). Probiotics not only conductive to the orderly development of the organism, but also help increase the efficiency of psychophysical, reduce vulnerability to stress, slow down the degenerative processes of the body and prevent the occurrence of certain chronic diseases and infectious (immunonutrition). To microbial action are primarily probiotic bacteria of the genera: Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Bifidus and Saccharomyces boulardii Yeats which are a component of pharmaceutical preparations, food supplements or fermentem products.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
05
Numer
1
Opis fizyczny
s.51-65,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra i Zakład Anatomii Prawidłowej Człowieka, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Lublin
  • Państwowa Szkoła Wyższa im.Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Biała Podlaska
  • I Zakład Radiologii Lekarskiej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Lublin
autor
  • Państwowa Szkoła Wyższa im.Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Biała Podlaska
  • Katedra Biofizyki, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Lublin
Bibliografia
  • 1. Adams M.R., Hall C.J. (1988) Growth inhibition of food- borne pathogens by lactic and acetic and their mixtures. Int J Food Sci Technol. 23, 278-291
  • 2. Barbosa T.M. 2000. The impast of antibiotic use on resistance development and persistance. Drug Resis Updat. 3, 303-311
  • 3. Bengmark S. 1998. Ecological control of the gastrointestinal tract. The role of probiotic flora. Gut. 42, 2-7
  • 4. Berg R.D. 1996. The indigenous gastrointestinal microflora. Trends Microbiol. 4, 430-435
  • 5. Bergogne-Berezin E. 1995. Impact ecologique de lantibiotherapie. Place des microorganismes de substitution dans le controle des diarrhees et colitis associees aux antibiotiques. Presse Med. 24, 145-156
  • 6. Bernardeau M., Vernoux J.P. Gueguen. 2002. Safety and efficacy of probiotic Lactobacilli in promoting growth in post-weaning Swiss mice. In J Food Microbiol. 77, 19-27
  • 7. Castaneda G.C., Garcia B.E. 1995. Effects of Saccharomyces boulgardii in children with chronic diarrhoea, especially cases due to giardia. Revista Mexiciana de Puericultura y Pediatria. 62, 2
  • 8. Coeuret V., Gueguen M., Vernoux J.P. 2004. Numbers and strains of Lactobacilli in some probiotic Products. Int J Food Microbiol. 97, 147-156
  • 9. Costa-Ribeiro H., Riberio T.C.M., Mattos A.P. 2000. Use of Lactobacillus GG in the treatment of severe accute diarrhea in adverse environment al conditions. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 31, 251-252
  • 10. Cummings J.H., Mac Farlane G.T. 1997. Role of intestinal becteria in nutrie nt metabolizm. Clin Nutr. 16, 3-11
  • 11. Czrucka D., Roux I., Rampal P. 1994. Sacharomyces boulgardii inhibits secretagogue-mediated adenosine 3’, 5’- cyclic monophosphate induction in intestinal cells. Gastroenterology. 106, 65-72
  • 12. De Roos N.M., Katan M.B. 2000. Effects of probiotic bacteria on diarrhea, lipid metabolizm and carcinogenesis: a review of papers publisher between 1988 and 1998. Am J Clin Nutr. 71, 405-411
  • 13. De Simone C. 1993. The role of probiotics in modulation of the immune system in Man and in Animals. Int J Immunother. 9, 23-28
  • 14. De Simone C., Ciardi A., Gtassi A et al. 1992. Effect of Bifidobacterium bifidum and Lactobacillus acidophilus on gut mucosa and peripheral blond B lymphocytes. Immunophamacol Immunotoxicol. 14, 331-340
  • 15. De Vrese M., Stegelmann A., Richter B., Frenselau S., Laue Ch. 2001. Probiotics- compensation for lactase insufficiency. Am J Clin Nutr. 73, 421-429
  • 16. Fooks L.J., Fuller R., Gibson G.R. 1999. Prebiotic, probiotics and human Gut microbiology. Int Dairy I. 9, 53-61
  • 17. Fuller R. 1991. Probiotics in human medicine. Gut. 32, 439-442
  • 18. Fuller R. 1991. Probiotics in human medicine. Gut. 32, 439-442
  • 19. Gaskins H.R. 1997. Immunological aspects of host/micro biota interactions at the intestinal epithelium In: R.I Mackie, B.A. White, R.E. Isaacson, edc. Gastrointestinal microbiology. Vol. 2. New York: Chapman and Hall. 537-587
  • 20. Goldin B.R., Gualtieri L.J., Moore R.P. 1996. The effect of Lactobacillus GG on the initiation and promotion of DMH-induced intestinal tumors in the rat. Nutr Cancer. 25, 197-204
  • 21. Goldin B.R., Salminen S. 1998. Lactic acid bacteria and Gut mucosal barier function. Gastroenterology Inter. 11, 69-73
  • 22. Gorbach S.L., Chang T., Goldin B. 1987. Successful treatment of relapsing Clostridium difficile colitis with Lactobacillus GG. Lancet. 2, 55-56
  • 23. Guslandi M., Mezzi G., Sorghri M. 2000. Saccharomyces boulgardii in maintenance treatment of Crohn’s disease. Dig Did Sci. 45, 1462-1464
  • 24. Hamer D.H. 2002. From farm to the kitchen table: the negative impast of antimicrobial use in Animals on humans. Nutr Rev. 60, 261-264
  • 25. Havenaar R., uis In’t Veld M.J.H. 1992. Probiotic: a general view. [W:] Lactic becteria in health and disease. Vol 1. Amsterdam: Elsevier Applied Science Publishers
  • 26. Holzapfel W., Geisen P., Bjorkroth J., Schillinger U. 2001. Taxonomy and import ant features of probiotic microorganisms in food and nutricion. Am J Clin Nutr. 73, 365-373
  • 27. Hooper L.V., Wong M.H., Thelin A. 2001. Molecular analysis of commensal hostmicrobial relationship in the intestine. Science. 291, 881-884
  • 28. Isolauri E., Joensuu J., Suomalainen H., Luomala M., Vesikari T. 1995. Improved immunogenicity of oral Dx RRV reassortant rotavirus vaccine by Lactobacillus casei GG. Vaccine. 13, 310-312
  • 29. Joint FAO/WHO Working Group Report on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. London, Ontario, Canada, April 30 and May 1, 2002
  • 30. Kolanowski W. 1999. Nowoczesne produkty spożywcze o pożądanym działąniu zdrowotnym, żywność funkcjonalna. Żywn Żyw Zdr. 8, 101-109
  • 31. Kollaritsch H.H., Kemnser P., Wiederman G., Scheiner O. 1989. Prevention of traveller’s diarrhoea; comparison of different non-antibiotic preparations. Travel Med. Int. 7, 9-17
  • 32. Lee Y.K., Salminen S. 1995. The coming age of probiotics. Trends Food Sci Technol. 6, 241-245
  • 33. Lilley D.M., Stillwell R.H. 1965. Probiotics: growth promotion factors produced by microorganisms. Science. 147, 747-748
  • 34. Mack D.R., Michail S., Wei S., McDougall L., Hollingsworth M.A. Probiotics inhibit enteropathogenic E. coli adherence in vitro by inducting intestinal mucin gene expression. Am J Physiol. 276, 941-950
  • 35. Madsen K., Jijon H., Yeung H et al. 2002. DNA from probiotic bacteria exerts antiinflammatory action on epithelial cells by inhibition of NFκB. Gastroenterology. 122: abstrakt 546
  • 36. Madsen K.L., Cornish A., Soper P. et al. 2001. Probiotic bacteria enhance Marine and human intestinal epithelial barier function. Gastroenterology. 121, 580-591
  • 37. Majamaa H., Isolauri E. 1997. Probiotics: a novel approach in the management of food allergy. J Allergy Clin Immunol. 99, 179-185
  • 38. Majamaa H., Isolauri E., Saxelin M., Vesikari T. 1995. Lactic acid bacteria in the treatment of acute rotavirus gastroenteritis. J Pediatr Gastroenterol Nut. 20, 333-338
  • 39. Malin M., Suomalainen H., Saxelin M., Isolauri E. 1996. Promotion of IgA immune response in patients with Crohn’s disease by oral bacteriotherapy with Lactobacillus GG. Ann Nutr Metab. 40, 137-145
  • 40. McFaland L.V., Surawicz C.M., Greenberg R.N. 1994. A randomized placebo-controlled trial of Saccharomyces boulgardii in combination with standard antibiotics for Clostridium difficile disease. JAMA. 271, 1913-1918
  • 41. Metchnikoff E. 1907. The prolongation of life. New York: G.P. Putnom and Sons
  • 42. Milaar M.R., Bacon C., Smith S.L. 1993. Enteral feeding of premature infants with Lactobacillus GG. Arch Dis Child. 69, 483-487
  • 43. Naidu A.S., Bidlack W.R., Clements R.A. 1999. Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB). Crit Rev Food Sci Nutr. 39, 13-126
  • 44. Parker R.B. 1974. Probiothics, the Rother half of the antibiotic story. Anim Nutr Health. 29, 4-8
  • 45. Perdigon G., Alvarez S., Medici M. 1992. Systemic and local augmentation of the immune response in mice by feeding with milk fermentem with Lactobacillus acidophilus and/or Lactobacillus casei. W: Foods, Nutrition and Immunity. Red. M. Paubert-Braquet, Ch. Dupont, R. Paoletti. Dyn Nutr Res Basel. 1, 66-76
  • 46. Perdigon G., De Macias M.E.N., Alvarez S., Olivier G., De Ruitz Holgada A.A.P. 1986. Effect of pero rally administred Lactobacilli on macrophage activition in mice. Infect Immun. 53, 404-410
  • 47. Pharmindex- kompendium leków 2010.
  • 48. Pothoulakis C., Kelly C.P., Joshi M.A., Gao N., O’Keane C.J., Castagliuolo I., Lamont J.T. 1993. Sacharomyces boulgardii inhibits Clostridium difficile toxin A Winding and enterotoxicity in rat oleum. Gastroenterology. 104, 1108-1115
  • 49. Rachmilewitz D., Karmeli F., Takabayashi K. et al. 2002. Amelioration of experimental colitis by probiotics is due to the immunostimulatory effect of its DNA. Gastroenterology. 122, abstrakt T 1004
  • 50. Rial D.R. 2000. The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. J Nutr. 130, 396-420
  • 51. Roffe C. 1996. Biotherapy for antibiotic-associated and other diarrhoeas. J Infect. 32, 1-10
  • 52. Rola fermentowanych napojów mlecznych w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Zyw Człow Metab. 1999. 26, 55-73
  • 53. Rolfe R.D. 2000. The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. J Nutr. 130, 396-402
  • 54. Ruseler-van-Embden J.G., Schouten W.R., Van Lieshout L.M. 1994. Pouchitis: result of microbial imbalance ? Gut. 35, 658-664
  • 55. Saint-Marc T., Blehaut H., Musial C., Touraine J.L. 1995. Diarrhoen in Zussamenhang mit AIDS (Doppelblindstudie mit Saccharomyces boulgardii). Sem Hop Peris. 71, 735-741
  • 56. Salminen S. 1996. Functional dairy foods with Lactobacillus strain GG. Nutr Rev. 54, 99-101
  • 57. Salminen S. 1996. Functional dairy foods with Lactobacillus strain GG. Nutr Rev. 54, 99-101
  • 58. Salminen S., Ouwehand A., Isolauri E. 1998. Clinical applications of probiotic bacteria. Int Dairy J. 8, 563-572
  • 59. Sanders M. 1998. Overview of functional foods: emphasis on probiotic bacteria. Int Dairy J. 5, 341-347
  • 60. Sanders M.E. 2005. 10 myths about probiotics. Prepared Foods. 7, 67-73
  • 61. Sarem-Damerdjii L.O., Sarem F., Marchal L., Nicolas J.P. 1995. In vitro colonization ability of human colon mucosa by exogenous Lactobacillus strains. FESM Microbiol Lett. 131, 133-137
  • 62. Savage D.C., 1977. Microbial ecology of the gastrointestinal tract. Annu Rev Microbiol. 31, 107-133
  • 63. Schaafsma G. 1996. State of art. Aoncerning probiotic strains in milk products. IDF Nutr News Lett. 5, 23-24
  • 64. Schrezenmeir J., De Vrase M. 2001. Probiotics, prebiotics and synbiotics- appraching a definition. Am J Clin Nutr. 73, 361-364
  • 65. Silva M., Jacobus N.V., Deneke C., Gorbach S.L. 1987. Antimicrobial substancje from a human Lactobacillus strain. Antimicrob Agents Chemother. 31, 1231-1233
  • 66. Simon G.L., Gorbach S.L. 1984. Intestinal flora in health and disease. Gastroenterology. 86, 174-193
  • 67. Socha J. 1995. Mikroflora jelitowa a antybiotykoterapia. Pediatr Pol. 70, 547-552
  • 68. Socha J., Madaliński K., Stolarczyk A. 2000. Probiotyki w chorobach przewodu pokarmowego i ich działanie immunomodulujące. Pediatr Współcz. 2, 137-140
  • 69. Socha J., Socha P., Stolarczyk A. 1996. Translokacja bakteryjna- przyczyny, skutki, leczenie i zapobieganie. Postępy w Pediatrii. Gastroenterologia. 5, 32-39
  • 70. Sperti G.S. 1971. Probiotics. West Point, CT: Avi Publishing Co
  • 71. Suaua A., Bonnet R., Sutren M et al. 1999. Direct analysis of genes encoding 16 S rRNA from complex communities reveals many novel molecular species within the human Gut. Appl Environ Microbiol. 65, 4799-4807
  • 72. Surawicz C.M., Elmer G.W., Speelman P., McFarland L.V., Chinn J., Van Belle G. 1989. Prevention of antibioticassociated diarrhoea by Saccharomyces boulgardii. Am J Gastroenterol. 96, 981-988
  • 73. Świderski F. 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa
  • 74. Vandenbergh P.A. 1993. Lactic acid bacteria, their metabolic products and interferencje with microbial growth. FEMS Microbiol Rev. 12, 221-238
  • 75. WHO Saccharomyces boulgardii: a valuable adjunct in recurrent Clostridium difficile disease ? WHO Drug Information. 1995. 9, 15-16
  • 76. WHO Scientific Working Group on Monitoring and Management of Bacterial Resistance to Antimicrobial Agents. Geneva. WHO. 1994
  • 77. Wilson K.H., Perini I. 1988. Role of competition for nutrients in suppression of Clostridium difficile by the colonic microflora. Infect Immun. 56, 2610-2614
  • 78. Zduńczyk Z. 2002. Probiotyki i prebiotyki, oddziaływanie lokalne i systemowe. Przemysł Spożywczy. 4, 6-8
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3940723c-344d-4ea5-8674-03f5347a027a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.