PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 103 | 2 |
Tytuł artykułu

Tendencje w produkcji, zużyciu krajowym i handlu zagranicznym wieprzowiną, wołowiną i mięsem drobiowym w Polsce w latach 2000-2015

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Trends in production, domestic consumption and foreign trade of pork, beef and poultry meat in Poland in the years 2000-2015
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W opracowaniu przedstawiono tendencje w produkcji, zużyciu i w obrotach handlu zagranicznego wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego w Polsce. Zakres czasowy badań obejmował lata 2000-2015. Z badań wynika, że od 2008 roku Polska jest importerem netto wieprzowiny. Oszacowano, że w 2020 roku niezbędny import na uzupełnienie podaży w kraju wyniesie 150-200 tys. t. Tendencje wzrostowe w produkcji wołowiny determinowane są głównie popytem na rynkach zagranicznych. Eksport wołowiny pozwolił zagospodarować rosnącą produkcję i nadwyżki rynkowe wynikające z ograniczania konsumpcji w kraju. W 2020 roku niezbędne będzie zagospodarowanie na rynkach zagranicznych 88% wołowiny produkowanej w Polsce. Dynamiczny rozwój produkcji mięsa drobiowego wynikał z rosnącego popytu krajowego i zagranicznego. W latach 2016-2020 niezbędne będzie zagospodarowanie na rynkach zagranicznych prawie 80% przyrostu produkcji mięsa drobiowego.
EN
The paper presents trends in production, consumption and foreign trade of pork, beef and poultry meat in Poland. The analysis was conducted based on time series for the years 2000-2015. The research shows that since 2008 Poland is a net importer of pork, in 2020 necessary imports to supplement supply in the country is estimated at 150-200 thousand tones. Growth trends in beef production are mainly determined by the demand in foreign markets. Growing production and market surplus resulting from the reduction of consumption in the country have been distributed through the export of beef. In 2020, 88% of beef production in Poland will have to be sold on foreign markets. The dynamic development of the poultry meat production was due to the growing domestic and foreign demand. In the years 2016-2020 80% of increase in the poultry meat production will have to be sold on foreign markets.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
103
Numer
2
Opis fizyczny
s. 31-40,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Ekonomiki Rolnictwa i Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych, Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej, Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Ezekiel Michael, 1938: The Cobweb Theorem, “The Quarterly Journal of Economics”, vol. 53, no. 2, s. 255-280.
  • Ferris John N., 2005: Agricultural Prices and Commodity Market Analysis. Michigan State University Press, s. 99-120.
  • GUS, 2001: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 r., Warszawa.
  • GUS, 2014: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2013 r., Warszawa.
  • GUS, 2016: Rolnictwo w 2015 r., Warszawa, s. 79-80.
  • Hamulczuk Mariusz, 2007: Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego”, t. XVII, s. 195-206.
  • „Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe”, 2002-2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 16-43.
  • Jóźwiak Janina, Jarosław Podgórski, 1998: Statystyka od podstaw, PWE, Warszawa, p. 396, 489-506.
  • Małkowski Jan, Danuta Zawadzka, 1995: Wahania produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 389. IERiGŻ, Warszawa.
  • Ritson Christopher, 1977: Agricultural Economics. Principles and Policy, Collins. 8 Grafton Street, London W1.
  • „Rynek mięsa. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe”, 2000-2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 19-50.
  • Timofiejuk Igor, 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody R, GUS, Zakład Badań Statystycznych, Warszawa.
  • Tomek William G., Kenneth Robinson L. 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych, PWN, Warszawa.
  • Woś Augustyn, Franciszek Tomczak (red.), 1983: Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii, wydanie II, PWRiL, Warszawa, s. 25.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-39316d92-2e77-48aa-83cf-700eddd44d7a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.