PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 2 |
Tytuł artykułu

Kinetics of in In vitro conversion of creatine to creatinine

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Kinetyka konwersji kreatyny do kreatyniny In vitro
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The conversion of creatine to creatinine was studied at 60°C for pH from 1.2 to 7.0. The results showed that the reaction follow a first order rate. The rate constant calculated by use a simple regression technique achieved its maximal value 6.4X 10⁻² per hour at pH 3.4. The relationships between the rate constant and pH were described empirically by means of two parabolic equations, for pH range 1.2 to 3.4: k₁ = -1.92 X 10⁻² + 1.71 X 10⁻²pH + 2.25 X 10⁻³pH², and for pH range from 3.4 to 7.0 : k₂ = 3.07 X 10⁻¹ - 9.95 X 10⁻²pH+ 8.16 X 10⁻³pH².
PL
Reakcję przemiany kreatyny do kreatyniny prowadzono w roztworach przygotowanych z czystego odczynnika kreatyny, techniką ampuł. Co określony czas wyjmowano po 1 próbie, schładzano, kontrolowano pH i oznaczano produkt reakcji, kreatyninę, metodą pikrynianową. Badania wstępne prowadzono w 100°C, w 0,1 mM HCl, przy początkowym stężeniu kreatyny 10 mM, przy pH 1,6. Wykreślenie zależności logarytmu aktualnego stężenia kreatyny [A] do czasu trwania reakcji (t), dawało linię prostą (rys. 1), badana reakcja jest więc pierwszego rzędu. Badania wpływu pH, (w zakresie od 1,2 do 7,0), na szybkość przemiany kreatyny do kreatyniny prowadzono w temperaturze 60°C, przy początkowym stężeniu kreatyny 5 lub 10 mM, w buforach glicynowym, ftalanowym, fosforanowym, z dodatkiem HCl, NaOH albo NaCI. Dane doświadczalne, wyniki oznaczeń kreatyniny w czasie reakcji oraz stałe szybkości reakcji wyliczone prostą techniką regresji, przedstawiono w tabeli 1. Wysokie współczynniki korelacji między stężeniem kreatyniny i czasem trwania reakcji (r ≤ 0,97) potwierdzają, że jest ona pierwszego rzędu. W badanym przedziale pH, graficzne przedstawienie zależności stałej szybkości reakcji lub jej logarytmu - od pH dawały krzywą Gaussa. Najwyższą szybkość reakcji obserwowano przy pH 3,4. Uzyskaną zależność opisano empirycznie za pomocą dwóch równań paraboli, dla zakresu pH od 1,2 do 3,4 i dla zakresu pH od 3,4 do 7,0. Wyliczone równania przedstawiono w tabeli 2. a ich ilustrację, w porównaniu z wynikami doświadczeń, na rys. 2. Dotychczasowe poglądy, według których szybkość badanej reakcji jest najwyższa przy pH 2, mogły być skutkiem braku kontroli pH w czasie i po reakcji. Prowadzenie reakcji w 100°C, zwłaszcza przy wysokim początkowym stężeniu kreatyny w buforach o niskiej pojemności powodowało wzrost pH, a więc i zmiany stałej szybkości reakcji w czasie jej trwania. Prowadzenie reakcji w 40°C przedłużało czas jej trwania do kilku dni Prowadzenie reakcji w temp. 60°C pozwoliło na uzyskanie dużego stopnia przereagowania (dochodzącego do 80% przy pH około 3,4) w czasie 1 doby bez zmian pH środowiska przy zastosowanych buforach.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
2
Opis fizyczny
p.263-269,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Institute of Animal Physiology and Nutrition, Meat Science Department, Polish Academy of Sciences, Weyssenhoffa 11, 85-072 Bydgoszcz, Poland
Bibliografia
  • 1. Alekseeva A.: Biochimija 1948, 13 (6), 516.
  • 2. Borsook H., Dubnoff J. W.: J. Biol. Chem., 1947, 168, 493.
  • 3. Clark L. C., Thompson H. L.: Anal. Chem., 1949, 21 (10), 1918.
  • 4. Edgar G., Shiver H. E.: J. Am. Chem. Soc., 1925, 47 (4), 1179.
  • 5. Modrzejewski B.: Pomiary pH, WNT, Warszawa 1971.
  • 6. Schwetlick K.: Kinetyczne metody badań mechanizmów reakcji, PWN, Warszawa 1975.
  • 7. Witkowska A.: Roczn. Nauk Roln., 1979, B-100 (1), 69.
  • 8. Witkowska A.: Acta Alim. Pol., 1981, 1-2, 51.
  • 9. Witkowska A., Grajewska S.: Roczn. Inst. Przem. Mięsn., 1974, 11, 41.
  • 10. Witkowska A., Kortz J., Grajewska S., Rak B.: Roczn. Inst. Przem. Mięsn. Tłuszcz., 1978, 15, 97.
  • 11. Witkowska A., Różyczka J.: Roczn. Inst. Przem. Mięsn. Tłuszcz., 1977, 14, 63.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-391afd06-df18-4686-a5ac-a10be505d4d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.