PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena sensoryczna owoców wybranych odmian melona (Cucumis melo L.) z uprawy polowej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Sensory characteristics of fruit of selected cultivars of musk melon (Cucumis melo L.) from the field production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono jakość sensoryczną owoców melona uprawianego w polu. Analityczną metodą profilową oceniono 12 wyróżników jakościowych, zapachu, smaku i tekstury owoców. W ocenie konsumenckiej oceniono pożądalność wyglądu zewnętrznego i pożądalność barwy skórki owoców oraz pożądalność zapachu, barwy, smaku i pożądalność ogólną. Wykonana ocena sensoryczna owoców melona wykazała różnice pomiędzy odmianami zarówno pod względem wyróżników jakościowych zapachu, smaku i tekstury owocu, jak też pożądalności każdego ocenianego atrybutu. Wysoką ocenę intensywności zapachu i wyróżników jakościowych, takich jak: zapach melonowy, zapach słodki, twardość i soczystość miąższu, smak melonowy, smak słodki uzyskały owoce odmiany Fiesta, Pulsar i Pacstar. Wskazuje to, że wysoka ocena ogólna badanych odmian zależy przede wszystkim od atrybutów zapachu, smaku, barwy i tekstury owoców.
EN
The aim of the investigation was the sensory characteristics of musk melon fruits from the field cultivation. The descriptive quantitative analysis concerned such attributes as: texture, smell and taste of fruits. The hedonic scale was used for valuation of smell palatability, colour, taste and overall palatability. The fruits of Fiesta, Pulsar and Pacstar cultivars were characterized by high quality in of the sweet smell and taste, musk melon smell and taste, intensity of smell, flesh firmness and flesh juiciness. The obtained results showed that the quality of fruits depended significantly on such attributes as: smell, taste, colour and texture.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

497

Numer

1

Opis fizyczny

s.231-236,wykr.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Aguayo E., Escalona V.H., Artes F. 2003. Microbial and sensory quality changes in fresh processed melon under high carbon dioxide controlled atmosphere. Acta Hort. 604: 795-798.
  • Baryłko-Pikielna N. 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa: 483 ss.
  • Baryłko-Pikielna N., Macfie H.J.H., Toth-Markus M. 1996. Opracowanie systemu zapewnienia jakości sensorycznej poprzez krytyczne punkty kontroli (SQCCP). Przemysł Spożywczy 12: 3-5.
  • Fallik E., Alkali-Tuvia S., Horev B., Copel A., Rodov V., Aharoni Y., Ulrich D., Schultz H. 2001. Characterisation of ‘Galia’ melon aroma by GC and mass spectrometric sensor measurements after prolonged storage. Postharvest Biol. Technol. 22(1): 85-91.
  • Hoberg E., Ulrich D., Schultz H., Tuvia-Alkali S., Fallik E. 2003. Sensory and quality analysis of different melon cultivars after prolonged storage. Nahrung 47(5): 320-324.
  • Martens M. 1999. A philosophy for sensory science. Food Quality and Preference 10: 233-244.
  • Mattheis J.P., Fellman J.K. 1999. Preharvest factors influencing flavor of fresh fruit and vegetables. Postharvest Biol. Technol. 15: 227-232.
  • Shewfelt R.L. 1990. Quality of fruits and vegetables. Food Technology, June: 99-106.
  • Shewfelt R.L. 1999. What is quality? Postharvest Biol. Technol. 15: 197-200.
  • Shewfelt R.L., Henderson J.D. 2003. The future of quality. Proceedings of the International Conference on Quality in Chains. Acta Hort. 604: 49-60.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-38e56d87-fbef-43c3-8375-3fc91f59db8b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.