PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 27 | 1 |
Tytuł artykułu

Conjugated linoleic acid (CLA) and trans isomers of C18:1 and C18:2 acids in mould cheeses

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Sprzężony kwas linolowy (CLA) i izomery trans kwasu C18:1 i C18:2 w serach pleśniowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This study was aimed at determining the content of cis9transll C18:2 (CLA) acid and of trans isomers of C18:l and C18:2 acids in fat of mould cheeses originating from various producers (from different countries) available on the market in the city of Olsztyn. Analyses were carried out for 20 types of mould cheeses originating from different EU Member States, i.e. Poland (8 types) as well as Denmark, Germany, France and Italy (3 types from each country). The content of cis9transll C18:2 acid in fat of the analyzed mould cheese originating from Polish producers ranged from 0.25 to 0.64% and did not differ significantly (p>0.05) from that noted in fat extracted from cheeses originating from the other EU Member States. The content of this acid in cheeses from Denmark ranged from 0.50 to 0.54%, in those from Germany - from 0.44 to 0.81%, in those from Italy - from 0.48 to 0.51%, and in those from France - from 0.41 to 0.54% of the total fatty acid composition. Contents of trans isomers of C18:l acid in cheeses from Poland accounted for 1.94 to 2.64% of the total fatty acid composition. A similar content of those isomers was reported in the French cheeses. In turn, in the cheeses originating from Denmark, Germany and Italy the total content of C18:l trans isomers was found to be significantly (p≤0.05) higher. Trans isomers of C18:2 acid analyzed in the Polish cheeses constituted from 0.57 to 0.73%. In the cheeses from Denmark and France they were at a similar level, whereas in the cheeses from Germany and Italy the total content of those isomers was significantly (p ≤ 0.05) higher than in the Polish cheeses. The study demonstrated that the investigated mould cheeses originating from various producers and from various countries, and available on the Olsztyn market, were characterized by similar contents of CLA and diversified contents of trans isomers of C18:1 and C18:2 acids.
PL
Celem badań była ocena poziomu kwasu cis9transll C18:2 (CLA) oraz izomerów trans kwasu C18:l i kwasu C18:2 w tłuszczu serów pleśniowych pochodzących od różnych producentów (z różnych krajów), dostępnych w Olsztynie. Oceniano 20 rodzajów serów pleśniowych pochodzących z różnych krajów UE. Analizie poddano sery wyprodukowane w Polsce (8 rodzajów) oraz sery pochodzące z Danii, Niemiec, Francji i Włoch (po 3 rodzaje serów). Zawartość kwasu cis9transll C18:2 w tłuszczu badanych serów pleśniowych pochodzących od polskich producentów wynosiła od 0,25 do 0,64% i nie różniła się istotnie (p>0,05) od zawartości tego kwasu w tłuszczu wydzielonym z serów produkowanych w innych krajach UE. Zawartość tego kwasu w serach z Danii wynosiła od 0,50 do 0,54%, w serach z Niemiec od 0,44 do 0,81%, w serach z Włoch od 0,48 do 0,51%, a w serach z Francji od 0,41 do 0,54% ogólnego składu kwasów tłuszczowych. Zawartość izomerów trans kwasu C18:l w serach z Polski wynosiła od 1,94 do 2,64% ogólnego składu kwasów tłuszczowych. Zbliżoną zawartością tych izomerów charakteryzowały się sery francuskie. W serach pochodzących z Danii, Niemiec i Włoch stwierdzono istotnie wyższą (p ≤, 0,05) sumaryczną zawartość izomerów trans C18:l. Izomery trans kwasu C18:2 w serach z Polski stanowiły od 0,57 do 0,73%. W serach z Danii i Francji były na zbliżonym poziomie. Z kolei w serach z Niemiec i Włoch ich sumaryczna zawartość była istotnie wyższa (p ≤ 0,05) w porównaniu z zawartością tych izomerów w serach polskich. W badaniach wykazano, że badane sery pleśniowe pochodzące od różnych producentów i z różnych krajów, znajdujące się na olsztyńskim rynku, charakteryzowały się zbliżoną zawartością sprzężonego kwasu linolowego CLA i zróżnicowaną zawartością izomerów trans kwasu C18.1 i kwasu C18:2.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
27
Numer
1
Opis fizyczny
p.93-101,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Chair of Commodity Science and Food Analysis, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Jana Heweliusza 6, 10-726 Olsztyn, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • BZDUCHA-WRÓBEL A., OBIEDZIŃSKI M. 2009. Zmiany zawartości CLA w układzie serów modelowych z dodatkiem Bifidobacterium Animalis subsp. Lactis i Lactobacillus Acidophilus. Bromat. Chem. Toksykol., XLII, 3: 241–246.
  • CICHOSZ G. 2007. Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego. Przeg. Mlecz., 5: 4–8.
  • CHIN S.F., LIU W., STORKSON J.M., HA Y.L., PARIZA M.W. 1992. Dietary sources of conjugated dienoic isomers of linoleic acid, a newly recognized class of anticarcinogens. J. Food Compos. Anal., 5: 185–197.
  • CHRISTIE W.W. 1973. Lipid analysis. Isolation, separation, identification and structural analysis of lipids. Pergamon Press, Oxford: 39–40.
  • DOMAGAŁA J., SADY M., NAJGEBAUER-LEJKO D., CZERNICKA M., WIETESKA I. 2009. The content of conjugated linoleic acid (CLA) in cream fermented using different starter cultures. Biotechnology in Animal Husbandry, 25(5–6): 745–751.
  • FRITSCHE J., STEINHART H. 1997. Contents of trans fatty acids (TFA) in German foods and estimation of daily intake. Fett/Lipid, 99(9): 314–318.
  • FRITSCHE J., STEINHART H. 1998. Amounts of conjugated linoleic acid (CLA) in German foods and evaluation of daily intake. Z Lebensm. Unters. Forsch., A., 206: 77–82.
  • GÜRSOY O., SECKIN A.K., KINIK O., METIN M. 2003. Conjugated linoleic acid (CLA) content of most popular Turkish hard and soft cheeses. Milchwissenschaft, 58(11/12): 622–623.
  • HENNINGER M., ULBERTH F. 1994. Trans fatty acid content of bovine milk fat. Milchwissenschaft, 49(10): 555–558.
  • IDF standard 182:1999. Milkfat. Preparation of fatty acid methyl esters.
  • JIANG J., BJÖRCK L., FONDE˙N R. 1998. Production of conjugated linoleic acid by dairy starter cultures. J. Appl. Microbiol., 85: 98–102.
  • KIM Y.J., LIU R.H. 2002. Increase of conjugated linoleic acid content in milk by fermentation with lactic acid bacteria. J. Food Sci., 67(5): 1731–1737.
  • LAVILLONNIERE F., MARTIN J.C., BOUGNOUX P., SEBEDIO J.L. 1998. Analysis of conjugated linoleic acid isomers and content in French cheeses. J. Am. Oil Chem. Soc., 75(3): 343–352.
  • LIN H., BOYLSTON T.D., CHANG M.J., LUEDECKE L.D. 1995. Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. J. Dairy Sci., 78: 2358–2365.
  • LIN H., BOYLSTON T.D., LUEDECKE L.D., SHULTZ T.D. 1998. Factors affecting the conjugated linoleic acid content of Cheddar cheese. J. Agric. Food Chem., 46(3): 801–807.
  • LUND P., JENSEN F. 1983. Isomeric fatty acids in milk fat. Milchwissenschaft, 38: 193–196.
  • MOLKENTIN J. 1999. Bioactive lipids naturally occurring in bovine milk. Nahrung, 43(3): 185–189.
  • PARIZA M.W. 1991. CLA, a new cancer inhibitor in dairy products. Bull. IDF., 257: 29–30.
  • PARODI P. 2003. Anti-cancer agents in milkfat. Aust. J. Dairy. Technol., 58(2): 114–118.
  • PARODI P.W. 1994. Conjugated linoleic acid: an anticarcinogenic fatty acid present in milk fat. Aust. J. Dairy Technol., 49: 93–97.
  • PARODI P.W. 1997. Cow’s milk fat components as potential anticarcinogenic agents. J. Nutr., 1055–1059.
  • PRECHT D., MOLKENTIN J. 1995. Trans fatty acids: Implications for health, analytical methods, incidence in edible fats and intake. Die Nahrung, 39(5/6): 343–374.
  • PRECHT D., MOLKENTIN J. 1996. Rapid analysis of the isomers of trans-octadecenoic acid in milk fat. Int. Dairy J., 6: 791–809.
  • PRECHT D., MOLKENTIN J. 1997. Effect of feeding on trans positional isomers of octadecenoic acid in milk fats. Milchwissenschaft, 52(10): 564–568.
  • PRECHT D., MOLKENTIN J. 2000. Frequency distributions of conjugated linoleic acid and trans fatty acid contents in European bovine milk fats. Milchwissenschaft, 55(12): 687–691.
  • SHANTHA N.C., DECKER E.A., USTUNOL Z. 1992. Conjugated linoleic acid concentration in processed cheese. J. Am. Oil Chem. Soc., 69(5): 425–428.
  • WOLFF R.L. 1994. Contribution of trans-18:1 acids from dairy fat to European diets. J. Am. Oil Chem. Soc., 71(3): 277–283.
  • ŻEGARSKA Z., PASZCZYK B., BOREJSZO Z. 1996. Trans fatty acids in milk fat. Pol. J. Food Nutr. Sci., 5/46(3): 89–97.
  • ŻEGARSKA Z., PASZCZYK B., BOREJSZO Z. 2008. Conjugated linoleic acid (CLA) and trans C18:1 and C18:2 isomers in fat of some commercial dairy products. Pol. J. Natur. Sc., 23(1): 248–256.
  • ŻEGARSKA Z., PASZCZYK B., RAFAŁOWSKI R., BOREJSZO Z. 2006. Annual changes in the content of unsaturated fatty acids with 18 carbon atoms, including cis9trans11 C18:2 (CLA) acid, in milk fat. Pol. J. Food Nutr. Sci., 15/56(4): 41–46.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-38bcc16c-92d1-4a89-9d68-d3bad4b4ab95
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.