PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 12 | 2-4 |
Tytuł artykułu

Wybrane wskaźniki biochemiczne i morfologiczne w diagnostyce niektórych chorób karpi

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Biochemical and morphological diagnostic indicators of some diseases of carp
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W hodowli wielkostadnej dąży się do opracowania profili metabolicznych, których wybrane wskaźniki stanowiłyby informację o aktualnym stanie zdrowia i zakresie podatności zwierząt na czynniki predysponujące do wystąpienia choroby. Celem pracy było określenie poziomu wskaźników krwi podstawowej przemiany materii w najczęściej spotykanych chorobach karpi w warunkach hodowlanych i ocena zmian wskaźników biochemicznych i morfologicznych jako pomocniczych w diagnostyce chorób ryb, uwzględniając też oznaczenia zawartości amoniaku przy branchionekrozie (BN). Badania przeprowadzono w latach 2009–2011 na 120 karpiach, w pierwszym roku życia o ciężarze ciała 25–90 g, w przebiegu następujących chorób: zespole posocznicy karpi (SVC i CE), zapaleniu pęcherza pławnego (ZPP), branchionekrozie (BN) i przypadku zmian przesiękowych bez objawów klinicznych, stwierdzonych w różnych środowiskach woj. dolnośląskiego. Uzyskane wartości wybranych wskaźników biochemicznych i morfologicznych wykazują różnice w ich poziomach przy badanych jednostkach chorobowych karpi. W miarę dokładnie charakteryzują stan ogólny ryb, a także pozwalają wnioskować o potencjalnych przyczynach ich występowania. Opracowane wartości normalne dla elektrolitów, białka całkowitego i jego frakcji oraz składu morfologicznego krwi karpi mogą służyć do diagnostyki i różnicowania chorób karpi przebiegających z obrzękami i wiosennej wiremii, umożliwiając ustalenie dokładniejszej diagnozy i stosowanie skuteczniejszych zabiegów terapeutycznych. Szczególną wartość w ocenie stanu fizjologicznego karpi wydaje się mieć oznaczanie poziomu Na, którego obniżenie wśród znaczącej liczby karpi może służyć jako wskaźnik do wczesnego rozpoznawania zaburzeń metabolicznych.
EN
In commercial fish farming units you can look at various biochemical and morphological markers for a greater understanding of health and disease status of the unit. Aim of a study was to examine some biochemical metabolic indicators in some common diseases in farm carp. Especially levels of ammonia in branchionecrosis (BN). The research was done in 2009–2011 and 120 carp of 25–90 g less than one year old were sampled for the following diseases: spring viraemia of carp SVC and CE, swim bladder infection, branchionecrosis and also any appearance of transsudative changes in fish with no clinical signs. The research was done in the Lower Silesia region. These indicators can be useful in determining the health of the fish and possible causes of an illness. Electrolytes, protein assays and hematology are useful in diagnosis in carp disease thus enabling more effective treatment. Low sodium levels in particular are a useful predictor of a disease.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
2-4
Opis fizyczny
s.15-24,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, pl.Grunwaldzki 45, 50-366 Wrocław
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
  • Amlacher E., 1986. Taschenbuch der Fischkrankheiten. Gustav Fischer. Verlag, Jena.
  • Anders E., Voigtländer R., Rüttinger H.W., Matschiner H., 1984. Determination of amonium in water and in blood sera from fish by flow injection analysis. Z. Binnenfischerei DDR, 31, 331.
  • Barham W.T., Smit G.L, Schoonbee H.J., 1980. The haematological assessment of bacterial infection in rainbow trout, Salmo gairdneri Richardson. J. Fish Biol. 17, 275.
  • Blaxhall P.C., 1972. The hematological assessment of the health or freshwater fish. J. Fish Biol. 4, 593.
  • Blaxhall P.C., Daisley K.W., 1973. Routine haematological methods for use with fish blood. J. Fish Biol. 5, 771-781.
  • Brucka-Jastrzębska E. Protasowicki M., 2005. Effects of cadmium and nickel exposure on haematological parameters of common carp, Cyprinus carpio L. Acta Ichthyolog. Piscat. 35, 29-38.
  • Dombrowski H., 1954. Untersuchungen über das Blut das Karpfen (Cyprinus carpio L.) und einiger anderer Süsswasserfischarten. Biol. Zbl. 72, 182-195.
  • Iwanowa N.T., 1983. Atlas kletok krowi ryb. Legkaja i piszczewaja promyszlennost. Moskwa.
  • Kulow H., 1966. Die Serumproteine der Fischer. D. Fisch. Ztg 13, 379-384.
  • Prost M., 1994. Choroby ryb. PWRiL Warszawa.
  • Puczkow N.W., 1962. Fizjologia ryb. PWN Warszawa.
  • Rehulka J., 1993. Erythrodermatitis of carp (Cyprinus carpio): An elektrophoretic study of blood serum protein fraction levels. Acta Vet. Brno, 60, 187-197.
  • Rehulka J., 1996. Blood parameters in common carp with spontaneous spring viremia (SVC). Aquacutl. Internat. 4, 175-182.
  • Riedmüller S., 1965. Elektrophoretische Blutiewesuntersuchungen bei gesunden und kranken Karpfen.Allg. Fisch. Ztg. 99, 28-35.
  • Schäperclaus W., 1979. Fisch Krankheiten. Akademie Verlag Berlin.
  • Schreckenbach K., Spangenberg R., Krug S., 1975. Die Ursache der Kiemennekrose. Z. Binnenfischerei DDR, 22 (9), 257-288.
  • Sopińska A., 1985. Effects of physiological factors, stress, and disease on hematologic parameters of carp with a particular reference to the leukocyte patterns. III. Changes in blood accompanying branchionecrosis and bothriocephalosis. Acta Ichthyolog. Piscat. 40 (2), 144-169.
  • Stefan J., 1970. Praktyczne zastosowanie wskaźników białkowych surowicy krwi karpia. Gospod. Ryb. l, 5-7.
  • Stosik M., 1996. Poziom globulin i białka całkowitego w surowicy zdrowych karpi. Medycyna Wet. 52, 5, 306-308.
  • Stosik M., Deptuła W., Travnicek M., 2001. Resistance in carp (Cyprinus carpio L.) affected by natural bacterial infection. Vet. Med- Czech. 46 (1), 6-11.
  • Stosik M., Deptuła W., Tokarz-Deptuła B., Wiktorowicz K., 2001. Cytometryczna analiza obrazu krwi obwodowej oraz wybuchu tlenowego granulocytów obojętnochłonnych u zdrowych karpi. Medycyna Wet. 57 (11), 832-835.
  • Szerow D., Niemczuk W., Nawrocka E., 1996. Poziom elektrolitów, białka całkowitego i jego frakcji w surowicy oraz skład morfologiczny krwi karpi stawowych z uwzględnieniem wieku i pory roku. Komunikaty Ryb. 4, 15-18.
  • Svobodova Z., Pravda D., Palackova J., 1986. Jednotné metody hematologického vysetrovani ryb. Edice metodik VÛRH Vodnany, 22, 36.
  • Tripathi N.K., Latimer K.S., Burnley V.V., 2004. Hematologic reference intervals for koi (Cyprinus carpio), including blood cell morphology, cytochemistry, and ultrastructure. Vet. Clin. Path., 33 (2), 74-83.
  • Waluga D., Flis J., 1971. Zmiany we krwi obwodowej karpia (Cyprinus carpio Linneus, 1758) pod wpływem wody amoniakalnej. Rocz. Nauk. Roln. H93 (2), 87-94.
  • Własow T., Dąbrowska H., 1990. Hematology of carp in acute intoxication with ammonia. Pol. Arch. Hydrobiol. 37, 419-428.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-38a96d09-a9d9-4ef1-8b7a-23eb0377afb9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.