PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 10 |
Tytuł artykułu

Wpływ parametrów suszenia mikrofalowego na zawartość polifenoli w wybranych ziołach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of the microwave drying parameters on the contents of polyphenols in the selected herbs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zioła są powszechnie stosowane do poprawiania smaku potraw. Zawierają olejki eteryczne, alkaloidy, garbniki, glikozydy, fitoncydy, kwasy organiczne, witaminy i sole mineralne, a także związki fenolowe, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Brak tych związków w diecie prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Przeprowadzone badania wskazują, że przy odpowiednio dobranych parametrach suszenia konwekcyjno-mikrofalowego można uzyskać suszone produkty o wysokiej zawartości związków fenolowych, a wielkość strat tych związków podczas procesu zależy głównie od rodzaju surowca.
EN
Herbs are commonly used to improve taste of prepared food. Herbs contain essential oils, alkaloids, tannins, glycosides, phytoncides, organic acids, vitamins, minerals and phenolic compounds, which are natural antioxidants. Lack of these compounds in the human diet leads to disturbances in the body function. These studies indicate that the application of appropriately selected parameters of microwave-convective drying leads to a high content of polyphenols in dried products, and the amount of losses of these compounds during drying depends mainly on the type of the raw material.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
65
Numer
10
Opis fizyczny
s.51-53,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
Bibliografia
  • [1] Ayaia-Zavala J. F., Wang S. V., Wang C. Y, Gonzalez-Aguilar G. A.: 2004. Effect of storage temperatures on antioxidant capacity and aroma compounds in strawberry fruit. Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie, 37,687-695.
  • [2] Borowy T., Kubiak M. S.: 2009. Przyprawy ziołowe - subtelność smaku. Gospodar- kaMęsna,4,18-20.
  • [3] Chan E. W. C., Lim Y. Y., Wong S. K., Lim K. K., Tan S. P., Lianto F. S., Yong M. Y.: 2009. Effects of different drying methods on the antioxidant properties of leaves and tea of ginger species. Food Chemistry, 113, 166-172.
  • [4] Chua K. J., Chou S. K.: 2003. Low-cost drying methods for developing countries. Trends Food Sd.Technol., 14, 12,519-528.
  • [5] Drouzas A. E., Tsami E., Saravacos G. D.: 1999. Microwave/vacuum drying of model fruit gels. Journal of Food Engineering, 39(2), 117-122.
  • [6] Hołubowicz-Kliza G.: 2007. Alternatywna uprawa ziół na przyprawy. Wyd. IUNG, Puławy.
  • [7] Jambor J.: 2007. Uprawa ziół i przetwórstwo zielarskie w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju. Herba Polonica, 53(2), 22-24.
  • [8] Janowicz M., Lenart A.: 2007. Rozwój i znaczenie operacji wstępnych w suszeniu żywności. Właściwości Fizyczne Suszonych Surowców i Produktów Spożyczych, Komitet Agrofizyki PAN, Wyd. Naukowe FRNA, Lublin, 15-33.
  • [9] Jaroniewski W.: 1998. Bazylia pospolita - roślina lecznicza i przyprawowa. Wiadomości Zielarskie, 6,14.
  • [10] Kaefer C. M., Milner J. A.: 2008. The role of herbs and spices in cancer prevention. Journal of Nutrition Biochemistry, 19,347-361.
  • [11] Kalisz S., Kurowska M.: 2005. Zmiany zawartości związków fenolowych i witaminy C w sokach i półkoncentratach truskawkowych podczas ich przechowywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(43) Supl., 62-72.
  • [12] Koyuncu T. Josun I., PinarY.: 2007. Drying charakteristics and heat energy requirement of cornelian cherry fruits (Cornus mas L.). J. Food Eng, 78(2), 735-739.
  • [13] Lin T. M., Durance T. D., Seaman C. H.: 1998. Characterization of vacuum microwave, air and freeze dried carrot slices. Food Research International, 31(2), 111-117.
  • [14] Martyniak-Przybyszewska B.: 2001. Rośliny przyprawowe. Wyd. UWM, Olsztyn.
  • [15] Mayor L., Sereno A. M.: 2004. Modelling shrinkage during convective drying of food materials: a review. J. Food Eng, 61,373-386.
  • [16] Rumińska A.: 1992. Rośliny przyprawowe. Cz. IV. Bazylia pospolita. Wiadomości Zielarskie, 3,18-19.
  • [17] Sluis A., Dekker M., Skrede G., Jongen W.: 2002. Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple juice. Effect of existing production methods. J. Agric. Food. Chem., 50(25), 7211-7214.
  • [18] Soysal Y.: 2004: Microwave drying characteristics of parsley. Biosystems Eng., 89(2), 167-173.
  • [19] Szczyglewska D.: 2002. Rośliny zielarskie w apteczce domowej i w kuchni. Wiadomości Zielarskie, 3, 15-16.
  • [20] Vadivambal R., Jayas D. S.: 2007. Changes in quality of microwave-treated agricultural products - a review. Biosystem Engineering, 98,1-16.
  • [21] Wu L., Orikasa T., Tagawa A.: 2007. Vacuum drying characteristics of eggplants. J. Food Eng, 83(3), 422-429.
  • [22] Yongsawatdigul J., Gunasekaran S.: 1996. Microwave vacuum drying of cranberries, part I: energy use and efficiency. Journal of Food Processing and Preservation, 20(1), 121-143.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-384be24b-2e1a-4442-8322-5f8e8575344f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.