PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 60 | 02 |
Tytuł artykułu

Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Health promotion properties of blue honeysuckle
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
High resistance to frost, disease and pests, early vegetation, a short period of ripening fruit, low production costs and low soil requirements make Kamchatka berry fruits more and more popular among growers. Fruit berries have antiinflammatory and bacteriostatic also contribute to the removal of heavy metals from the body and reduce the effects of drug poisoning.
PL
Wysoka odporność na mróz, choroby i szkodniki, wczesna wegetacja, krótki okres dojrzewania owoców, niskie koszty produkcji i małe wymagania glebowe sprawiają, że owoce jagody kamczackiej cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród plantatorów. Owoce te posiadają właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne, dodatkowo przyczyniają się do usuwania z organizmu metali ciężkich i obniżają skutki zatrucia lekami.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
60
Numer
02
Opis fizyczny
s.24-26,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Technologii Owoców, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Katedra Technologii Owoców, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
  • [1] Bąkowska Anna, Jan Oszmiański, Alicja Kucharska. 2003. „Charakterystyka parametrów termodynamicznych reakcji kopigmentacji antocyjanów z flawonoidami”. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria 2 (2) : 57–65.
  • [2] Dziedzic Ewa. 2009. “Effect of culture form, sucrose and iron on blue honeysuckle shoot proliferation”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 536 : 73–80.
  • [3] Jędrzejewska Anna. 2011. „Jagoda kamczacka – uprawa, właściwości”. Źródło: http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/jagoda-kamczacka-uprawa-wlasciwosci-id1041.html,06/2011.
  • [4] Jusev, A.A., M.N. Plekhanova. 1997. “Samyje lučšije, 1st ed. Vserossijskij Naučnoissledovatelskij Institute Rastenijevodstva”. I. Vavilova: Sankt Peterburg 120–122.
  • [5] Krasnowska Grażyna, Tadeusz Sikora. 2011. „Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77) : 5–23.
  • [6] Palikova Irena, Katerina Valentova, Ivana Oborna, Jitka Ulrichova. 2009. “Protectivity of blue honeysuckle extract against oxidative human endothelial cells and rat hepatocyte damage”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 : 6584-6589. DOI: 10.1021/jf9003994.
  • [7] Petrova Petia. 1986. “Biochimija dikorastuščich plodovo-jagodnych rastenij. 1st ed”. Golovnoe izdatelstvo objedenija: Kijev, Ukraine 260–266.
  • [8] Pierzga K. 2004. „Suchodrzew jadalny czyli jagoda kamczacka”. Sad Nowoczesny 7 : 22–23.
  • [9] Piasek Anita. 2010. „Badanie zmian składu fitokompleksu i właściwości przeciwutleniających owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) i wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea L.) pod wpływem przetwarzania”. Rozprawa doktorska, Gdańsk 6–40.
  • [10] Pokorna-Jurikova Tunde, Jan Matuskovic. 2007. “The study of irrigational value of Lonicera kamtschatica – cultivar Gerda 25 and Lonicera edulis berries under the Nitra conditions during 2001–2003”. Horticultural Science 34 (1) : 11–16. DOI 10.13080/z-a.2014.101.028.
  • [11] Szajdek Agnieszka, Julitta Borowska. 2004. „Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41) : 5–28.
  • [12] Szot Iwona, Tomasz Lipa, Bożena Sosnowska. 2014. „Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (95) : 18–29; 14, 22.
  • [13] Szot Iwona, Tomasz Lipa. 2013. “Estimating the fruit quality after application the pruning of blue honeysuckle bushes”. Modern Phytomorphology 4 : 51–54.
  • [14] Szot Iwona, Tomasz Lipa. 2012. “Influence of betokson super and fertilizers on chemical composition of fruits and leaves of blue honeysuckle”. Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus 11 (5) : 113–126.
  • [15] Wojdyło Aneta, Paloma Jáuregui, Angel Carbonell-Barrachina, Jan Oszmiański, Tomasz Golis. 2013. “Variability of phytochemical properties and content of bioactive compounds in Lonicera caerulea L. var. kamtschatica berries”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 (49) : 12072–12084. DOI: 10.1021/jf404109t.
  • [16] Skupień Katarzyna, Jan Oszmiański, Ireneusz Ochmian, Józef Grajkowski. 2007. „Characterization of selected physico–chemical features of blue honeysuckle fruit cultivar Zielona”. Polish Journal of Natural Sciences (4) : 101–106.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-37f206e2-3aba-42ae-9656-7111c99e2c54
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.