PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 3 |
Tytuł artykułu

Effect of selenium on the growth of the yeasts Saccharomyces cerevisiae and Candida tropicalis

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ selenu na wzrost drożdży Saccharomyces cerevisiae i Candida tropicalis
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The effect of sodium selenite on cell number increase was studied in the yeasts Saccharomyces cerevisiae and Candida tropicalis. It was found that C. tropicalis was more susceptible to the toxicity of selenium than S. cerevisiae. The presence of selenium in the medium did not reduce the yeast' demand for sulfate ions, and the magnitude of the toxic selenium dose depended on the sulfur in the medium and on the kind of yeast.
PL
Przebadano wpływ selenu na wzrost drożdży Saccharomyces cerevisiae i Candida tropicalis. Hodowle prowadzono początkowo na wytrząsarce rotacyjnej, a następnie w propagatorach o poj. 10 dm³. Drożdże trzykrotnie pasażowane na pożywce pozbawionej źródła siarki i selenu wprowadzano do podłoży zawierających związki siarki (hodowle kontrolne), o zmiennych proporcjach siarki do selenu, bez źródła siarki i selenu oraz bez związków siarki, ale o różnych stężeniach seleninu sodu. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że każdy stosowany dodatek selenu (1, 2, 4, 6 i 10 μg/cm³) do pożywki nie zawierającej źródła siarki hamował proces rozmnażania się komórek drożdży w stopniu większym niż podłoże nie zawierające siarki i selenu (rys. 1, 2 i 3). W obu przypadkach nastąpiła wyraźne zmniejszenie liczby komórek w stosunku do kombinacji kontrolnych. W podłożach zawierających różne stężenia siarki, a jednakowe stężenie selenu (2 μg Se/cm³) malał przyrost liczby komórek drożdży wraz z obniżeniem zawartości siarki. Wobec tego obecność nieorganicznych związków selenu w pożywce nie zmniejszała zapotrzebowania drożdży na jony siarczanowe. Wielkość toksycznych dawek seleninu sodu zależała również od rodzaju drożdży. Drożdże Candida tropicalis były bardziej wrażliwe na toksyczne oddziaływanie selenu niż drożdże Sacch. cerevisiae. Wyniki dotyczące stopnia wykorzystania selenu przez drożdże, wykazały, iż 40-60% selenu zatrzymanego przez drożdże zostało związane w struktury komórkowe, ponieważ nie można go było usunąć przez dializę, a obecność tych ilości selenu wykazano przez analizę chemiczną po uprzedniej mineralizacji dializowanej biomasy (tab. 2).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
3
Opis fizyczny
p.323-332,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Food Technology and Storage, Agricultural University, Akademicka 13, 20-934 Lublin, Poland
autor
  • Department of Food Technology and Storage, Agricultural University, Akademicka 13, 20-934 Lublin, Poland
Bibliografia
  • 1. Ahluwalia G. S., Saxena Y. R., Williams H. W.: Arch. Biochem. Biophys., 1968, 124, 84.
  • 2. Barron E. G., Baker Z., Miller., Kalnitzky G.: Biochem., J., 1947, 41, 62.
  • 3. Cawie D. B., Cohen G. N.: Biochem. Biophys. Acta 1957, 26, 252.
  • 4. Doran J. W., Alexander M.: Appl. Environ. Microbiol., 1977, 33, (1), 31.
  • 5. Fels I. G., Cheldelin V. H.: J. Biol. Chem. 1950, 185, 803.
  • 6. Francis A. J., Duxbury J. M., Alexander M.: Microbiol., 1974, 28 (2), 50.
  • 7. Lodder J., Kregerevan Rij N. J. W.: A toxonomic study. North-Holland Publ. Co., Amsterdam 1952.
  • 8. Marczenko Z., Chołuj-Lenarczyk L.: Chemia analit. 1965, 10, 729.
  • 9. Opieńska-Blauth J., Iwanowski H.: Acta Microbiol. Polonica 1952, 1 (4), 290.
  • 10. Scala J., Williams H.: Arch. Biochem. Biophys., 1963, 101, 319.
  • 11. Shrift A.: E. Metabolism of Selenium by Plants and Microorganisms. Organic Selenium Compounds: Their Chemistry and Biology. Ed. D. L. Klayman, W. HH. Günther, Canada 1973, 790.
  • 12. Służewska L.: Roczniki PZH 1964, 15 (3), 310.
  • 13. Szkolnik M.: Mikroelementy w życiu roślin. PWRiL, Warszawa 1980, 271.
  • 14. Tuve T. W., Williams H. H.: J. Biol. Chem., 1961, 236 (2), 597.
  • 15. Weiss K. F., Ayres J. C., Kraft A. A.: J. Bacteriol., 1965, 90 (4), 857.
  • 16. Weissman G. S., Trelease S. F.: Am. J. Botany 1955, 42, 489.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-37b68dbe-78ac-4e30-a9cd-8ad7a3367ef8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.