PL
W Śląskiej Fabryce Drożdży i Wódek przeprowadzono próby wykorzystania szybkości zużywania melasy jako wskaźnika sterowania jej dopływem podczas hodowli drożdży piekarskich w fermentorze o pojemności 30 m3. Reaktor był wyposażony w zasysający system napowietrzania firmy Frings. W czasie hodowli trwającej 18,5 h otrzymano 2852 kg 027 kosztem 4500 dm3 melasy. Z 1 kg M5Q otrzymano 1,03 kg D21, końcowe rozcieńczenie melasy ustalilo się na poziomie 1:6,5, gęstość komórek drożdży osiągnęła 52 gsm/dm3, a współczynnik produktywności równy był 8,56 kg D21/m3h. Jakość wyprodukowanych drożdży piekarskich była bardzo dobra.
EN
In Śląska Fabryka Drożdży i Wódek (Silesian Factory of Yeast and Vodkas) trials to use speed of molasses usage as an indicator of its inflow steering during cultivation of the baker's yeast in the fermenter with volume of 30 m3. The reactor was equipped in the suction system of aeration, produced by Frings. During 18,5 hours of cultivation 2852 kg D21 were received using 4500 dm3 of molasses. From 1 kg of M50 was received 1,03 kg D21 and final dillution of molasses was established at the level 1:6,5, the yeast cell density was 52 gsm/dm3, and the productivity indicator was equal to 8,56 kg D21/m3h. The quality of the baker's yeast was very good.