PL
Kongres Ekonomistów Polskich potwierdził, że nauki eko-nomiczne (ekonomia teoretyczna i nauki stosowane) zajmu¬ją się wieloma obszarami badawczymi oraz aktualnymi pro-blemami polskiego rozwoju społeczno-gospodarczego, w tym sektora rolno-żywnościowego i wsi. Opierają się na do-świadczeniach polskich i zagranicznych w zakresie prakty¬ki gospodarczej, jak i dorobku naukowym, zarówno polskim, jak i zagranicznym. Wielu autorów referatów odrzuca ekono¬mię neoklasyczną na rzecz ekonomii zrównoważonego roz¬woju. Trudno jednakże, przynajmniej na razie, mówić o pol¬skiej szkole, czy polskiej teorii rozwoju społeczno-gospodar¬czego, mimo pewnych doświadczeń i analiz naukowych doty¬czących transformacji ustrojowej w Polsce. Pomimo różnorodności tematyki Kongresu poświęconej sek¬torowi rolno-żywnościowemu i wsi nie omówiono dostatecz¬nie wszystkich problemów, np. dotyczących polskiego prze¬mysłu rolno-spożywczego, bezpieczeństwa żywności (food safety), zagrożeń dla naturalnego środowiska przyrodnicze¬go, (jakości życia na wsi) związanych z rosnącą koncentra¬cją produkcji i stosowaniem nowych technologii (np. ciężkie¬go sprzętu na gruntach marginalnych, łąkowych) oraz sfer ubóstwa na wsi. Prezentowane referaty prawie wcale nie po¬kazywały ujemnych skutków modernizacji rolnictwa, zmian struktury agrarnej (gwałtowny spadek pogłowia zwierząt go-spodarskich w gospodarstwach mniejszych obszarowo, za-nikanie etosu pracy na wsi) a także, negatywnych skutków dla rynku żywnościowego, rozwoju biogospodarki, (zbyt re-strykcyjne przepisy administracyjno-weterynaryjne dotyczą¬ce gospodarstw rolnych, zniechęcające do produkcji, zwłaszcza zwierzęcej, wzrost cen żywności). Mimo tych zastrzeżeń, referaty Kongresu, dotyczące sektora rolno-żywnościowego i wsi, należy ocenić pozytywnie, jako przyczynek do dyskusji nad przyszłością sektora.
EN
The Congress of Polish Economists has proven that econo-mic science (both theoretical economics and applied scien-ce) deals with multiple research areas, as well as the most current issues in Polish socio-economic development within the agri-food sector and rural areas. Based on the Polish and international experience in the economic practice and scientific achievements; many authors reject neoclassical economics in favor of sustainable development economics. It is difficult, to talk about the Polish school or Polish the¬ory of socio-economic development, despite some experien¬ce and scientific analysis concerning the political transfor¬mation in Poland. Despite the variety of papers about the agri -food sector and rural areas-problems such as the Polish agri-food industry, food safety, threats to the natural environment (quality of life in rural areas) eg., use of heavy equipment on marginal land and meadow), and poverty in rural areas are not discussed enough. Presented papers barely mention the negative effects of agricultural modernization, changes in the agrarian struc¬ture (eg, sharp decline in the number of livestock on smaller farms and the decline of interest informing), the negative ef¬fects of bio economy development on the food market, overly restrictive veterinary administrative regulations on farms di¬scouraging production, especially livestock, and the increase offood prices. Despite these reservations, the papers of Congress, on the agri-food sector and rural areas, should be vie¬wed positively, as a contribution to the discussion on the fu¬ture of the sector.