PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Determinants of the selection of raw materials used in animal feed production

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Determinanty wyboru surowców wykorzystywanych do produkcji pasz

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The main purpose of this paper was to identify the factors affecting the selection of raw materials used by feed operators in feed production. An attempt was also made to indicate the barriers to increasing the use of native protein plants by feed operators in feed production. Today, many EU countries (including Poland) primarily rely on vegetable protein derived from genetically modified soya bean meal (mainly imported from South America and the U.S.) in addressing their needs for protein raw material used in animal feed. For many years now, Poland has taken steps to increase the production and use of native protein raw material to partially replace soya bean meal imports. The use of mixes of diverse domestic protein sources derived from grain legumes (peas, field beans, lupine) can provide an advantageous alternative to compound feeding stuff based on imported post-extraction soya bean meal. To meet the objective defined above, this paper relied on the results of a 2018 survey conducted with a sample of 29 feed operators located across the country. More than half (55%) of the enterprises surveyed did not use legumes in feed production; the use of legumes was above 10% in only 3% of respondents. When asked about the key factors affecting the selection of raw materials used in production processes, the respondents declared to be interested in buying large batches of homogeneous raw materials that meet specific quality parameters (33% replied “rather yes” and 67% replied “definitely yes”). The protein content of plant seeds used in feed production was identified as another aspect of extreme importance (55% replied “rather yes” and 24% replied “definitely yes”).
PL
Celem artykułu jest wskazanie czynników wpływających na wybór surowców wykorzystywanych do produkcji pasz przez zakłady paszowe. Podjęto także próbę wskazania barier ograniczających możliwości zwiększenia wykorzystania rodzimych roślin białkowych przez przedsiębiorstwa paszowe do produkcji pasz. Obecnie w wielu krajach UE, jak i w Polsce, potrzeby w zakresie paszowego surowca białkowego zaspokajane są głównie białkiem roślinnym, pochodzącym z genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, importowanej głównie z Ameryki Południowej oraz USA. Od wielu lat w Polsce podejmowane są działania w kierunku zwiększenia produkcji oraz wykorzystania rodzimych surowców białkowych, w celu częściowego zastąpienia importowanej śruty sojowej. W realizacji postawionego celu posłużono się wynikami badań przeprowadzonych w 2018 roku na próbie 29 przedsiębiorstw paszowych z terenu całej Polski. Ponad połowa (55%) spośród przebadanych przedsiębiorstw nie wykorzystywała roślin strączkowych do produkcji pasz, a jedynie w 3% podmiotów ich wykorzystanie przekraczało 10%. Wśród najważniejszych czynników wpływających na wybór surowców do produkcji, respondenci wskazali możliwość zakupu dużych partii jednolitego surowca, o określonych parametrach jakościowych (33% wskazań „raczej tak”; 67% „zdecydowanie tak”). Również bardzo ważnym czynnikiem była zawartość białka w nasionach roślin wykorzystywanych do produkcji pasz (55% wskazań „raczej tak”; 24% „zdecydowanie tak”).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

p.191-199,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Finance and Accounting, Faculty of Economics and Social Sciences, Poznan University of Life Sciences, 28 Wojska Polskiego St., 60-637 Poznan, Poland

Bibliografia

  • Drożdż Jadwiga, Robert Mroczek, Mirosława Tereszczuk, Roman Urban. 2014. Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013 (Polish food industry in the years 2008-2013). Warszawa: Wydawnictwo IERIGŻ-PIB.
  • Dzwonkowski Wiesław. 2016. Analiza sytuacji na krajowym rynku pasz białkowych w kontekście ewentualnego zakazu stosowania materiałów paszowych GMO (Situation analysis on the domestic market of protein fodders in the context of the possible ban on the use of GMO). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (3): 47-51.
  • Grela Eugeniusz, Anna Czech. 2019. Pasze alternatywne w odniesieniu do soi genetycznie modyfikowanej w żywieniu zwierząt (Alternative forage for genetically modified soybean in animal feeding). Wiadomości Zootechniczne LVII (2): 66-77.
  • Hanczakowska Ewa, Jerzy Księżak. 2012. Krajowe źródła białkowych pasz roślinnych jako zamienniki śruty sojowej GMO w żywieniu świń (Domestic sources of plant protein feeds as replacements of GM soybean meal in pig nutrition). Roczniki Naukowe Zootechniki 39 (2): 171-187.
  • Jerzak Michał, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2020. Globalization of the market for vegetable protein feed and its impact on sustainable agricultural development and food security in EU countries illustrated by the example of Poland. Sustainability 12: 888.
  • Jerzak Michał, Dorora Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2020. Ekonomiczne determinanty rozwoju produkcji i wykorzystania rodzimych roślin białkowych na cele paszowe (Economic determinants of development of production and use of native protein plants for fodder purposes). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • Kapusta Franciszek. 2012. Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt (Legumes as protein source for humans and animals). Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (4): 16-32.
  • Nowakowska-Hapel Anna. 2016. Handel zagraniczny produktów rolno-spożywczych z wyszczególnieniem roślin strączkowych w Polsce (Foreign trade in agri-food products detailing pulses in Poland), https://www.pwsz.krosno.pl/gfx/ pwszkrosno/pl/defaultopisy/1155/3/1/11._anna_nowakowska-hapel_han-del_zagraniczny_produktow_rolno-spozywczych_z_wyszczegolnieniem_roslin_straczkowych_w_polsce.pdf, accessed 5.11.2018.
  • Prus Piotr. 2010. Funkcjonowanie indywidualnych gospodarstw rolniczych według zasad zrównoważonego rozwoju (Individual farms functioning according to sustainable development principles). Bydgoszcz: Wydawnictwa Uczelniane UTP w Bydgoszczy.
  • Soroka Andrzej, Julia Wojciechowska-Solis. 2019. Consumer Awareness of the Regional Food Market: The case of Eastern European border regions. Foods 8 (10): 467. DOI: 10.3390/foods8100467.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-369061c2-5ed2-41ee-adf0-3853c716f81f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.