PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 28 | 1 |
Tytuł artykułu

The effects of sex and slaughter weight on muscle fibre characteristics and physico-chemical properties of lamb longissimus thoracis muscle

Warianty tytułu
PL
Wpływ płci i ubojowej masy ciała na charakterystykę włókien mięśniowych i cechy fizykochemiczne mięśnia longissimus thoracis jagniąt
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The objective was to investigate the effect of sex and slaughter weight on muscle fibre and meat quality traits of longissimus thoracis (LT) muscle in lambs. Used were 22 female and 30 male lambs of Polish Longwool sheep from two slaughter weight groups: I – 15-20 kg and II – 25-30 kg. LT muscle samples were taken to categorize fibre types (I, IIA and IIB) according to their NADHtetrazolium reductase activity and to determine the pH24, colour L*a*b*, drip loss, thermal loss,and Warner-Bratzler shear force of meat. Fibre type percentage, fibre diameter and phenotypic correlation between fibre traits and meat quality traits were estimated. Sex and slaughter weight had no effect on muscle fibre types percentage, but affected the diameter of fibres. Likewise, pH24, drip loss and thermal loss were not affected by these two factors. On the other hand, in males compared to females and with increasing slaughter weight, meat lightness decreased, whereas shear force values and diameter of muscle fibres increased. The phenotypic correlations between histological and meat quality traits were generally low. The percentage of type I, unlike that of type IIB fibres, positively correlated with meat pH24 and shear force, while negatively with meat lightness. Meat yellowness was positively related to percentage of type IIB fibres. A trend was found between redness and percentage of type I fibres. Moreover, increased diameter of type IIB fibres was found to be related to the increased shear force values.
PL
Badania przeprowadzono na jagniętach polskiej owcy długowełnistej (22 maciorki i 30 tryczków) ubijanych przy masie ciała 15-20 oraz 25-30 kg. Na podstawie aktywności dehydrogenazy NADH-TR w mięśniu longissimus thoracis (LT) zidentyfikowano trzy typy włókien mięśniowych (I, IIA i IIB).Określono udział procentowy i średnicę włókien mięśniowych wszystkich typów oraz pH24, barwę w skali L* a* b*, wyciek swobodny, straty termiczne oraz siłę cięcia badanego mięśnia. Nie stwierdzono istotnego wpływu płci ani masy ciała przy uboju na udział procentowy włókien poszczególnych typów w LT, wykazano natomiast wpływ obu tych czynników na średnicę włókien. Nie udowodniono także zależności pH24, wycieku swobodnego oraz strat termicznych od płci i ubojowej masy ciała jagniąt. Z drugiej strony, w przypadku samców w porównaniu z samicami, a także wraz ze wzrostem masy ciała samców, obniżały się wartości parametru L*, podczas gdy siła cięcia i średnica włókien mięśniowych rosły. Analizowane fenotypowe korelacje między badanymi cechami włókien mięśniowych a jakością mięsa okazały się niskie. Udział procentowy włókien typu I, w przeciwieństwie do włókien typu IIB,korelował dodatnio z pH24 i siłą cięcia oraz ujemnie z wartościami parametru L*. Dodatnie zależności wykazano także między wartościami parametru b* a udziałem procentowym włókien typu IIB. Podobne tendencje oszacowano dla zależności między parametrem a* a udziałem procentowym włókien typu I.Ponadto, wraz ze wzrostem średnicy włókien typu IIB rosła istotnie wartość siły cięcia.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
28
Numer
1
Opis fizyczny
p.61-69,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Reproduction and Animal Anatomy, Agricultural University of Krakow, Poland
autor
  • Department of Swine and Small Ruminant Breeding, Agricultural University of Krakow, Poland
autor
  • Department of Animal Genetics and Breeding, National Research Institute of Animal Production, Balice, Poland
  • Department of Animal Products Technology, Agricultural University of Krakow, Poland
Bibliografia
  • Beriain M.J., Horcada A., Purroy A., Lizaso G., Chasco J., Mendizabal J.A.,2000 – Characteristics of Lacha and Rasa Aragonesa lambs slaughtered at three live weights. Journal of Animal Science 78, 3070-3077.
  • Diaz M.T., Velasco S., Pere z C., Lauzurica S., Huidobro F., Caneque V., 2003 – Physico-chemical characteristics of carcass and meat Manchego-breed suckling lambs at different weights. Meat Science 65, 1247-1255.
  • Dransfield E., Nute G.R., Hogg B.W., Walters B.R., 1990 – Carcass and eating quality of ram, castrated ram and ewe lambs. Animal Production 50, 291-299.
  • Dubovitz V., Brooke M.H., Neville H.E., 1973 – Muscle biopsy. A Modern Approach. W.B.Saunders Company LTD, London, Philadelphia, Toronto.
  • Fogarty N.M., Hopkins D.L., Van de Ven , R., 2000 – Lamb production from diverse genotypes. 2. Carcass characteristics. Animal Science 70, 147-156.
  • Jurie C., Martin J. F., Listrat A., Jailler R., Culili J., Picard B., 2005 – Effects of age and breed of beef bulls on growth parameters, carcass and muscle characteristics. Animal Science 80, 257-263.
  • Kłosowska D., Dankowski , A., Kłosowski , B., Belzerowska , P., Stępka , D.,1998 – Microstructure of longissimus lumborum muscle and selected characteristics of lamb carcass and meat quality. Polish Journal of Food and Nutrition Science 7/48 (3), 493-501.
  • Larzul C., Lefaucher L., Ecolan P., Gogue J., Talmant A., Sellier P., Le Roy P.,Monin G., 1997 – Phenotypic and genetic parameters for longissimus muscle fibre characteristics in relation to growth, carcass and meat quality traits in Large White pigs. Journal of Animal Science 75, 3126-3137.
  • Martinez-Cerezo S., Sanudo C., Panea B., Medel I., Delfa R., Sierra I., Beltran J.A., Cepero R., Olleta J.L., 2005 – Breed, slaughter weight and ageing time effects on physicochemical characteristics of lamb meat. Meat Science 69, 325-333.
  • O’Halloran G.R., Tro y D.J., Buckley D.J., Reville W.J., 1997 – The role of endogenous proteases in the tenderisation of fast glycolysing muscle. Meat Science 47, 187-210.
  • Peter J.B, Barnard R.L., Edgerton V.R., Gillespie C.A., Stempel K. E., 1972 –Metabolic profiles of three fibre types of skeletal muscle in guinea and rabbits. Biochemistry 11,627-2633.
  • Renand G., Picard B., Touraille C., Berge P, Lepetit L., 2001 – Relationships between muscle characteristics and meat quality traits of young Charolais bulls. Meat Science 59, 49-60.
  • Ryu, Y.C., Kim B. C., 2005 – The relationship between muscle fibre characteristics, postmortem metabolic rate, and meat quality of pig longissimus dorsi muscle. Meat Science 17, 351-357.
  • Sanudo C., Campo M.M., Sierra I., Maria G.A., Omleta J.L., Santolaria P., 1997 – Breed effect on carcass and meat quality of suckling lambs. Meat Science 46, 357-365.
  • Sazili A.Q., Parr T., Sensky P.L., Jones S.W., Bardsley R.G., Buttery P.J., 2005 – The relationship between slow and fast myosin heavy chain content, calpastatin and meat tendernss in different ovine skaletal muscles. Meat Science 69, 17‑25.
  • Sośnicki A., 1987 – Histopathological observations of stress myopathy in M. Longissimus in the pig with meat quality, fattening and slaughter traits. Journal of Animal Science 65, 584-596.
  • Teixeira A., Batista S., Delfa R., Cadavez V., 2005 – Lamb meat quality of two breeds with protected origin designation. Influence of breed, sex and live weight. Meat Science 71, 530-536.
  • Vergara H., Gallego , L., 1999 – Effect of type of suckling and length of lactation period on carcass and meat quality in intensive production systems. Meat Science 53, 211-215.
  • Vergara H., Molina A., Gallego L., 1999 – Influence of sex and slaughter weight on carcass and meat quality in light and medium weight lambs produced in intensive systems. Meat Science 52, 221-226.
  • Weeler T.L., Shackelford S.D., Koohmaraie M., 2000 – Variation in proteolysis,sarcomere length, collagen content, and tenderness among major pork muscles. Journal of Animal Science 78, 958-965.
  • Wojtysiak , D., Migdał, W., 2007 – Differences in muscle fibre composition and tenderness of m. longissimus lumborum between heterozygous and homozygous negative Polish Landrace pigs for the RYR1. Archiv für Tierzucht, Dummerstorf, 50, 186-193
  • Wojtysiak D., Paściak P., Migdał W., 2003 – The efeect of sex on the histochemical profile of the m. longissimus lumborum of pigs slaughtered at 130 kg body weight. Roczniki Naukowe Zootechniki 30 (2), 253 -260.
  • Wojtysiak , D., Paściak , P., Migdał, W., Połtowicz, K., 2004 – Histochemical profile of two parts of longissimus dorsi muscle in relation to sex of fatteners. Animal Science Papers and Reports 22(4), 587-593.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-35eaeecb-d9e4-4eb4-b6e0-7d31d9d8ab9f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.