PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | 13 | 3 |
Tytuł artykułu

Energy and raw material saving in fruits and vegetables processing

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Oszczędność energii i surowców w przetwórstwie owoców i warzyw
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The paper present the progress in research and practical application of energy and material savings in the field of starage of fresh fruit and vegetables, blanching, application of continous method of processing, utilization of HTST method, aseptic packaging, concentration of juices, replacing of metal cans by plastic containers, better utilization of raw materials and byproducts and lowering BOD in discharge water.
PL
Ocena efektywności wykorzystania energii i materiału w przetwórstwie owoców warzyw jest utrudniona m.in. z powodu: - różnorodności surowców i kierunków przerobowych, - różnorodności maszyn, urządzeń, operacji technologicznych i technologii, - braku obiektywnych kryteriów jakości produktów gotowych z punktu widzenia sensorycznego, odżywczego i zdrowotnego. Oszczędność energii i surowców uzyskać można przez: - obniżenie strat energii w procesach technologicznych, - wykorzystanie technologii bezodpadowej, - zastępowanie operacji czy procesów bardziej energochłonnych mniej energochłonnymi. Postęp techniczno-technologiczny w przetwórstwie owoców i warzyw w ostatnich latach dyktowany wymienionymi wymaganiami przejawia się w: - rozwoju różnorodnych form przechowywania owoców i warzyw regulowanej atmosferze, - poszukiwaniu chemicznych metod utrwalenia przetworów owocowych i warzywnych, - stosowaniu ciągłych metod wyjaławiania konserw, - wykorzystaniu techniki aseptycznego pakowania półproduktów i produktów owocowo-warzywnych, - wykorzystaniu rachunku optymalizacyjnego w celu maksymalnego zachowania składników odżywczych w konserwach owocowych i warzywnych, - poszukiwaniu tańszych opakowań w miejsce metalowych i szklanych, - stosowaniu aparatów wypornych wielodziałowych z wykorzystaniem termokompresji i kompresji mechanicznej, - stosowaniu procesów membranowych w zagęszczaniu soków owocowych, - wykorzystaniu elektronicznych systemów kontroli dawkowania ciepła, obniżeniu strat suchej masy w procesie blanszowania, - łączeniu metod suszenia i zamrażania, - wykorzystaniu w transporcie półproduktów i produktów opakowań zwrotnych i zbiorczych, łączenia metody wyciskania i ekstrakcji w procesie otrzymywania soków, - stosowaniu technologii bezodpadowych, - wykorzystaniu produktów ubocznych czy odpadowych na cele spożywcze. Średnie zużycie energii w różnych procesach technologicznych przetwarzania i utrwalania żywności przedstawia tabela 1 zaś porównawcze zużycie energii w różnych metodach zagęszczania soków owocowych - tabela 2.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
3
Opis fizyczny
p.245-253,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Fermentation and Fruit and Vegetable Technology, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Brecht P. E.: Food Technol., 1980, 34 (3), 45.
  • 2. Brynjolfsson A.: Energy and Food Irradiation in Food Preservation by Irradiation. Int. Atomic Energy Agency, Vienna 1978.
  • 3. Caspar M. E.: Energy Saving Technique for the Food Industry, Data Corp. Park Ridge N. ,J. 1977.
  • 4. Cornaz R. A.: Brauerei-Rundschau 1985.96.10.233.
  • 5. Foley J., Buckley J.: Pasteurization and Thermization of Milk and Blanching of Fruit and Vegetables, in Food Quality and Nutrition, red. W. K. Downey, Apl. Sci. Publ. London 1977, 191.
  • 6. Dwyer et al.: Identification of Major Areas of Energy Utilization. Food Service Ind. Natl. Sci. Foud. U. of Missuri 1977.
  • 7. Handg Y. D., Lee C. Y., Woodmanns E. E.: J. Food Sci., 1982,, 47 (6), 1851.
  • 8. Jannieson W.: Food Technol., 1980, 34 (3), 64.
  • 9. Tewell W. J. , Cunnis R. J.: J. Food Sci., 1984, 49 (2), 407.
  • 10. Kramer A.: Food Technol., 1980, 34 (7), 65.
  • 11. Lorentzen G.: Refrigeration in the World, World Conf., Paris 1986.
  • 12. Mohr K. H. : Lebensmittelindustrie 1986, 33 (1), 21.
  • 13. Nowikowa G. W. et al.: Chołodilnaja Tiechn., 1985, 7, 16.
  • 14. Steffe J. F. et al.: Food Technol., 1980, 34 (9), 39.
  • 15. Suter M. A.: Brauerei-Rundschau 1985, 96 (11), 261.
  • 16. Konsierwnaja i Owoscesusilnaja Prom., 1984, 7, 5.
  • 17. Food Enging., 1981, 10, 108.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-358192dc-1c68-4648-ba09-bf23e2e68f18
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.