PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 6 |
Tytuł artykułu

Influence of nitrogen doses on salt concentration, yield, biological value, and chemical composition of some vegetable plant species. Part I. Yield and biological value

Warianty tytułu
PL
Wpływ dawek azotu na stężenia soli, plonowanie, wartość biologiczną oraz skład chemiczny wybranych gatunków roślin warzywnych. Część I. Plonowanie i wartość biologiczna
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
A study on the influence of doses nitrogen on salt concentration, yield, biological value, and chemical composition of butterhead lettuce, kale, and leafy celery was carried out under greenhouse conditions in 2006-2008. The experiment was set up as a completely randomized design. A single experimental unit consisted of one pot with a plant. Increasing rates of nitrogen in the form of ammonium nitrate (34% N): 0.3; 0.6; 0.9; 1.2 g N·dm⁻³ of growing medium, were applied in all investigations, while the other macronutrients were the same for all plants. The obtained results revealed that the salt concentration in the growing medium depended both on the rate of nitrogen and the plant grown. Significantly lower crop yield was recorded when the highest nitrogen rate was applied (1.2 g N·dm⁻³), although this relationship was shown when there was high variation in EC in particular types of medium. It was found that excessive salt concentration in the growing medium due to increasing nitrogen rates significantly reduced vitamin C content in butterhead lettuce and leafy celery. An opposite relationship was observed for kale leaves. It was found that the protein levels in the tested plants increased with an increase in nitrogen rates. As compared to the lowest rate, the increase was 32.2% for butterhead lettuce, 30.6% for kale, and 41.2% for leafy celery.
PL
Badano wpływ dawek azotu na stężenia soli, plonowanie, wartość biologiczną sałaty, jarmużu, selera naciowego. Doświadczenia przeprowadzono w warunkach szklarniowych w latach 2006–2008, założono je w układzie kompletnej randomizacji. Jednostką eksperymentalną stanowiła jedna rośliną w doniczce. We wszystkich doświaczeniach zastosowano wzrastające dawki azotu – 0,3; 0,6; 0,9; 1,2 g N·dm⁻³ podłoża w postaci saletry amonowej (34% N). Uzyskane wyniki wykazały, iż stężenie soli w podłożach uzależnione było zarówno od dawki azotu jak i uprawianej rośliny. Stwierdzono istotnie mniejszy plon roślin po zastosowaniu największej dawki azotu (1,2 g N·dm⁻³), aczkolwiek przy dużym zróżnicowaniu w EC w podłożu spod sałaty, jarmużu i selera. Wykazano, iż nadmierna koncentracja soli w podłożu spowodowana wzrastającymi dawkami azotu istotnie obniżyła zawartość witaminy C w sałacie i selerze. Odwrotną zależność odnotowano w liściach jarmużu. Wykazano wzrost zawartości białka w badanych roślinach wraz ze wzrostem dawek azotu. Jego wzrost w porównaniu do najmniejszej dawki azotu w sałacie wynosił 32,2% w jarmużu 30,6% w selerze 41,2%.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
6
Opis fizyczny
p.145-153,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Soil Cultivation and Horticultural Plant Fertilization, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland
autor
  • Department of Soil Cultivation and Horticultural Plant Fertilization, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland
Bibliografia
  • Adamczewska-Sowińska K., Uklańska C.M., 2010. The effect of form and dose of nitrogen fertilizer on yielding and biological value of endive. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(2), 85–91.
  • Al-Maskri A., Al-Kharusi L., Al-Miqbali H., 2010. Effects of salinity stress on growth of lettuce (Lactuca sativa) under closed-recycle nutrient film technique. Int. J. Agric. Biol., 12, 377–380.
  • Biesiada A., Kuś A., 2010. The effect of nitrogen fertilization and irrigation on yielding and nutritional status of sweet basil (Ocimum basilicum L). Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 9(2), 3–12.
  • Boroujerdnia M., Ansari N.A., 2007. Effect of different levels of nitrogen fertilizer and cultivars on growth yield and yield components of romaine lettuce (Lattuca sativa L.) Middle Eastern and Russian Journal of Plant Science and Biotechnology 1(2), 47–53.
  • Breś W., Golcz A., Komosa A., Kozik E., Tyksiński W., 2009. źywienie roślin ogrodniczych. Wyd. UP w Poznaniu, ss. 191.
  • Chochura P., Kołota E., 2011. The effect of nitrogen fertilization on radish yielding. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 10(1), 23–30.
  • Dzida K., 2004. Wpływ nawożenia azotowo potasowego na plonowanie buraka liściowego (Beta vulgaris var. cicla) i zawartość składników w podłożu. Rocz. AR Pozn. CCCLVI, Ogrod., 37, 55–60.
  • Dzida K., 2007. Influence of varied nitrogen-potassium fertilization on yield, essential oil content and mineral composition at garden thyme herb (Thymus vulgaris L.). Herba Pol., 53, 3, 146–151.
  • Dzida K., Pitura K., 2008. The influence of varied nitrogen fertilization on yield and chemical composition of Swiss chard (Beta vulgaris L. var. cicla L.). Acta Sci. Pol. Hort. Cultus 7(3), 15–24. Golcz A.,
  • Kozik E., 2004. Effect of several agrotechnical factors on vitamin C content in pepper (Capsicum annuum L.) and lettuce (Lactuca sativa L.). Rocz. AR w Pozn. CCCLVI, Ogrodn. 37, 65–74.
  • Hawrylak B., 2007. Fizjologiczna reakcja ogórka na stres zasolenia w obecności selenu. Rocz. AR Poznań CCCLXXXIII, Ogrod., 41, 383–486.
  • Hussain K., Majeed H., Nawaz K., Hayat B.K., Nisar M.F., 2009. Effect of different levels of salinity on growth and ion contents of black seed (Nigella sativa L.) Curr. Res. J. Biol. Sci., 1 (3), 135–138.
  • Jarosz Z., Dzida K., 2006. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowo potasowego na plonowanie i skład chemiczny sałaty. Acta Agrophysica, 7(3), 591–597.
  • Kalisz A., 2007. Wpływ zróżnicowanych dawek azotu na plonowanie i wartość odżywczą kapusty pekińskiej. Rocz. AR Pozn. CCCLXXXIII, Ogrod., 41, 511–515.
  • Kozik E., 1998. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plon oraz zawartość cukrów i kwasu askorbinowego w siedmiu odmianach sałaty. VII Konf. Nauk. w Lublinie 93–96.
  • Kozik E., Ruprik B., 2000. Wpływ nawożenia azotem na plon sałaty szklarniowej uprawianej w różnych podłożach. VIII Konf. Nauk. SGGW w Warszawie, 113–115.
  • Markiewicz B., Kleiber T., 2010. Tolerancja sałaty (Lactuca sativa L.) na zasolenie Cz. II. Wzrost, rozwój, plonowanie i zawartość składników pokarmowych w częściach nadziemnych roślin. Nauka Przyr. Technol., 4 (4), 47.
  • Nurzyński J., 1973. Wpływ makro- i mikroskładników na niektóre wskaźniki wartości odżywczej kapusty białej i jarmużu. Cz. II. Wpływ na zawartość witaminy C, karotenów i węglowodanów. Rocz. Nauk Roln., A, 99, z. 3, 67–78.
  • Nurzyński J., Dzida K., Nowak L., 2007. Oddziaływanie nawożenia azotowego na plon i skład chemiczny kalarepy. Rocz. AR Pozn. Ogrod., 41(383), 583–587.
  • Nurzyńska-Wierdak R., 2009. Growth and yield of garden rocket (Eruca sativa Mill.) affected by nitrogen and potassium fertilization. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 8(4), 23–33.
  • Oliveira, F. de A. de Campos, M. de S. Oliveira, F. R. A. de Oliveira, M. K. T. de Medeiros, J. F. de Melo, T. K. de. 2011. Nitrogen, phosphorus and potassium development and concentration in leaf tissues of eggplant in function of salinity. Revista Brasileira de Ciencias Agrarias. 6, 1, 37–45.
  • Sonnenveld C., Voogt W., 2009. Plant Nutrition of Greenhouse Crops. Springer, ss 431.
  • Tuteja N., 2007. Mechanisms of high salinity tolerance In plants. Methods In Enzymology: Osmosensig and Osmosignaling, 428, 419–438.
  • Wojciechowska R., 2005. Akumulacja azotanów a jakość produktów ogrodniczych. Wyd. Coprite Kraków, 21–27.
  • Youssef A.M., 2009. Salt Tolerance Mechanisms In Some Halophytes from Saudi Arabia and Egypt. Research J. Agric. Biol. Sci., 5(3), 191–206.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3574456b-517d-4fe6-a697-407563bf07de
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.