PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | 59 | 4 |
Tytuł artykułu

Produkty bezglutenowe na rynku polskim

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Gluten-free products in the Polish market
RU
Produkty bez gljutena na pol’skom rynke
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Produkty bezglutenowe stanowią podstawę diety eliminacyjnej będącej jedynym sposobem leczenia osób z nietolerancją glutenu. Obowiązujące obecnie w Unii Europejskiej i Polsce regulacje prawne dotyczące tej grupy produktów spożywczych zwiększają bezpieczeństwo ich stosowania, a coraz większy wybór produktów bezglutenowych ułatwia osobom chorym codzienne bilansowanie jadłospisów. Wśród produktów bezglutenowych na polskim rynku wciąż jednak dominują produkty bazujące na skrobi pszennej bezglutenowej, o mniejszej wartości odżywczej, a dużą popularnością cieszą się bezglutenowe przekąski węglowodanowo-tłuszczowe. Wartość odżywczą diety bezglutenowej poprawiłoby wzbogacanie lub fortyfikowanie żywności bezglutenowej, a jej większa dostępność w średnich punktach handlowych i gastronomicznych ułatwiłaby zbilansowanie jadłospisów.
EN
Gluten-free products are the basis for the elimination diet which is the only way to treat people with gluten intolerance. The currently existing legal regulations of food products in the European Union and Poland increase safety of their use, and a growing choice of gluten-free products makes celiac people easier to balance their daily menus. Gluten-free products in the Polish market are still dominated by gluten-free wheat starch-based products, with worse nutritional value and trace gluten content, and very popular are gluten-free snacks rich in simple sugars and saturated fat. Nutritional value of gluten-free diet may improve enrichment or fortification of gluten-free products, and their widespread presence in medium-sized grocery stores and catering facilities could help balance an everyday menu.
RU
Продукты без глютена представляют собой основу элиминационной диеты, являющейся единственным способом лечения лиц с непереносимостью глютена. Действующие в настоящее время в Европейском Союзе и в Польше правоположения, касающиеся этой группы продуктов питания, повышают безопасность их применения, а все больший выбор продуктов без глютена облегчает больным целиакией повседневное балансирование рационов. В числе безглютеновых продуктов на польском рынке все же по-прежнему преобладают продукты, базирующиеся на пшеничном безглютеновом крахмале, с меньшей питательной ценностью, большую же популярность завоевали безглютеновые закуски, содержащие углеводы и жиры. Питательную ценность безглютеновой диеты усовершенствовало бы обогащение и укрепление безглютеновых продуктов питания, а их бóльшая доступность в торговых точках средней величины и предприятиях общественного питания облегчила бы сбалансирование рационов.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
59
Numer
4
Opis fizyczny
s.83-95,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • Association of European Coeliac Societies (2010), Standard for Foods for Persons Intolerant to Gluten, Technical requirements for licensing the Crossed Grain Symbol.
  • Black J.L., Orfila C. (2011) Impact of coeliac disease on dietary habits and quality of life, “J. Hum. Nutr. Diet.”, No. 24.
  • Codex Alimentarius Commission. Codex standard for foods for special dietary use for persons Intolerant to gluten, CODEX STAN 118 – 1979, Rev. 2008, ALINORM 08/31/26, Appendix III.
  • Collin P., Thorell L., Kaukinen K., Mäki M. (2004), The safe threshold for gluten contamination in gluten-free products. Can trace amounts be accepted in the treatment of coeliac disease?, “Aliment. Pharmacol. Ther.”, No. 19.
  • Daniewski W., Wojtasik A., Kunachowicz H. Gluten content in special dietary use gluten-free products and other food products, „Rocz. PZH.”, nr 61.
  • Dewar D.H., Donnelly S.C., McLaughlin S.D., Johnson M.W., Ellis H.J., Ciclitira P.J. (2012), Celiac disease: management of persistent symptoms in patients on a gluten-free diet, “World J. Gastroenterol.”, No. 28.
  • Dobrzańska A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H., Książyk J., Lukas W., Ryżko J., Socha J., Stolarczyk A., Szajewska H., Wąsowska-Królikowska K., Weker H. (2007), Zalecenia dotyczące żywienia zdrowych niemowląt, „Ped. Polska”, nr 82.
  • Fasano A., Catassi C. (2012), Clinical practice. Celiac disease, “N. Engl. J. Med.”, No. 367.
  • Gallagher E., Gormley T.R., Arendt E.K. (2004), Recent advances in the formulation of gluten-free cereal-based products, “Trends in Food Sci. Technol.”, No. 15.
  • Garsed K., Scott-Brian B. (2007), Can oats be taken in a gluten-free diet? A systematic review., “Scand. J. Gastroenterol.”, No. 42.
  • Gibert A., Kruizinga A.G., Neuhold S., Houben G.F., Canela M.A., Fasano A., Catassi C. (2013), Might gluten traces in wheat substitutes pose a risk in patients with celiac disease? A populationbased. probabilistic approach to risk estimation, “Am. J. Clin. Nutr.”, No. 97.
  • Gregorek H.. (2010), Gdzie jest gluten, „Bez Glutenu”, Nr 1.
  • Hall N.J., Rubin G., Charnoc A. (2009), Systematic review: adherence to a gluten-free diet in adult patients with coeliac disease, “Aliment. Pharmacol. Ther.”, No. 30.
  • Husby S., Koletzko S., Korponay-Szabo R., Mearin M.L., Phillips A., Shamir R., Troncone R., Giersiepen K., Branski D., Catassi C., Lelgeman M., Mäki M., Ribes-Koninck C., Ventura A., Zimmer K.P., for the ESPGHAN Working Group on Coeliac Disease Diagnosis, on behalf of the ESPGHAN Gastroenterology Committee: European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. (2012), Guidelines for the Diagnosis of Coeliac Disease, “J.P.G.N.”, No. 54.
  • Hutyra T., Iwańczak B. (2009), Nietolerancja laktozy: patofizjologia, objawy kliniczne, rozpoznanie i leczenie, „Pol. Merkur. Lekarski.”, nr 26.
  • Koning F., Mol M., Mearin M.L. (2013), The million-dollar question: is “gluten-free” food safe for patients with celiac disease?, “Am. J. Clin. Nutr.”, No. 97.
  • Kunachowicz H. (red.) (2001), Dieta bezglutenowa – co wybrać?, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • Lange E. (2007), Oat products in gluten free diet, „Rocz. PZH.”, No. 58.
  • Larussa T., Suraci E., Nazionale I., Abenavoli L., Imeneo M., Luzza F. (2012), Bone mineralization in celiac disease, “Gastroenterol. Res. Pract.”, 198025: 10.1155/2012/198025.
  • Lundin K.E., Alaedini A. (2012), Non-celiac gluten sensitivity, “Gastrointest. Endosc. Clin. N. Am.”, No. 22.
  • Martin J., Geisel T., Maresch C., Krieger K., Stein J. (2013), Inadequate nutrient intake in patients with celiac disease: results from a German dietary survey, “Digestion”, No. 87.
  • Roma E., Roubani A., Kolia E., Panayiotou J., Zellos A., Syriopoulou V.P. (2010), Dietary compliance and life style of children with coeliac disease, “J. Hum. Nutr. Diet.”, No. 23.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych,Dz.U. 2007 Nr 13,7 poz. 966. z późn. zm.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywaniakonsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiegoi Rady (WE) Nr 1924/2006 i (WE) Nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) Nr 608/2004, 25.10.2011 r.
  • Rubio-Tapia A., Hill I.D., Kelly C.P., Calderwood A.H., Murray J.A. (2013), American College of Gastroenterology clinical guidelines: diagnosis and management of celiac disease. “Am. J. Gastroenterol.”, No. 108.
  • Schuppan D., Junker Y., Barisani D. (2009), Celiac disease: from pathogenesis to novel therapies, Gastroenterology, No. 137.
  • Størsrud S., Malmheden I., Yman R., Lenner A. (2003), Gluten contamination in oat products and products naturally free from gluten, “European Food Res. Technol.”, No. 217.
  • Sud S., Marcon M., Assor E., Palmert M.R., Daneman D., Mahmud F.H. (2010), Celiac disease and pediatric type 1 diabetes: diagnostic and treatment dilemmas, “Int. J. Pediatr. Endocrinol.”, 161285: 10.1155/2010/161285
  • Thompson T. (2001a), Case problem: Questions regarding the acceptability of of buckwheat, amaranth, quinoa, and oats from a patient with celiac disease, “J. Am Diet. Assc.”, No. 101.
  • Thompson T. (2001b), Wheat starch, gliadin, and gluten-free diet, “J. Am. Diet. Assoc.”, No. 101.
  • Thompson T., Dennis M.,, Higgins L., Lee A., Sharrett M. (2005), Gluten-free diet survey: are Americans with celiac disease consuming recommended amounts of fibre, iron, calcium and grain foods?, “J. Hum. Nutr. Dietet.”, No. 18.
  • Ukkola A., Kurppa K., Collin P., Huhtala H., Forma L., Kekkonen L., Mäki M., Kaukinen K. (2012), Use of health care services and pharmaceutical agents in coeliac disease: a prospective nationwide study, “B.M.C. Gastroenterol., 12,136: 10.1186/1471-230X-12-136.
  • Van Heel D., West J. (2006), Recent advances in celiac disease, “Gut”, No. 55.
  • Zannini E., Jones J.M., Renzetti S., Arendt E.K. (2012), Functional replacements for gluten, “Annu. Rev. Food Sci. Technol.”, No. 3.
  • Zuccotti G., Fabiano V., Dilillo D., Picca M., Cravidi C., Brambilla P. (2012), Intakes of nutrients in Italian children with celiac disease and the role of commercially available gluten-free products, “J. Hum. Nutr. Diet.”, 10.1111/jhn.12026.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3560e0e6-0b91-42a0-991a-014bcdb95142
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.