EN
The aim of the study was to evaluate the labelling of selected vegetable oils and the provision of required and up-to-date information about their quality. Eight vegetable oils, including 2 rapeseed oils and 6 mixtures, were used as the study material. Evaluation of labelling involved analysing information provided on oil labels in terms of its compliance with the requirements set out in Tłuszcze roślinne... PN-92/A-86932, particularly as to whether it was up-to-date and whether it complied with the quality determined in the analyses. The quality of oils was described by the degree of hydrolysis (acid value), degree of oxidation (peroxide number, anisidine number, diene and triene content) and fatty acid composition. Labelling of the analysed vegetable oils was found to be unsatisfactory since not all the required information was provided; for example, there was no information about the preservation or flavouring of the oils, only sporadically was any information provided on vitamin content (1 out of 8 oils) and other information was missing. Labelling was also unsatisfactory in terms of the accuracy of information because it did not provide data about the ratio of omega-6 and omega-3 acids or about how long an oil had been stored - which is associated with the content of fat oxidation products. It was established in analyses of oil quality that the acid value and the peroxide number did not exceed the minimum adopted for refined oils Oleje i tłuszcze... PN-A-86908:2000) and that the values of anisidine number in 3 oils were close to, or exceeded, the value mentioned in the standard. The percentage of saturated fatty acids complied with the producers' claims, whereas the percentage of monounsaturated fatty acids was below standard for one oil and the percentage of polyunsaturated fatty acids was below standard for two oils.
PL
Celem badań była ocena znakowania wybranych olejów roślinnych w kontekście dostarczania wymaganych i aktualnych informacji o ich jakości. Materiał badawczy stanowiło 8 olejów roślinnych, w tym 2 rzepakowe oraz 6 mieszanin. Oceniając znakowanie, analizowano informacje zamieszczone na etykietach opakowań olejów pod kątem ich zgodności z wymaganiami określonymi w Tłuszcze roślinne... PN-92/A-86932, aktualności informacji oraz zgodności z jakością ustaloną w badaniach. Jakość olejów określono poprzez wyznaczenie stopnia hydrolizy (liczba kwasowa) i utlenienia (liczba nadtlenkowa, anizydynowa, zawartość dienów i trienów) oraz składu kwasów tłuszczowych. Stwierdzono, że znakowanie analizowanych olejów roślinnych jest niezadowalające z uwagi na brak wszystkich wymaganych informacji, np. całkowity brak informacji o konserwowaniu i aromatyzowaniu, sporadyczne informowanie o zawartości witamin (1 na 8 olejów) oraz brak innych danych. Znakowanie jest niezadowalające także w kontekście trafności informacji, gdyż konsumenci nie mogą poznać proporcji kwasów omega-6 i omega-3 oraz długości okresu przechowywania, związanej z zawartością produktów utlenienia lipidów. W badaniach jakości olejów ustalono, że wartości liczby kwasowej i nadtlenkowej wszystkich olejów nie przekraczały maksimum przyjętego dła olejów rafinowanych (Oleje i tłuszcze... PN-A-86908:2000) oraz, że wartości liczby anizydynowej w 3 olejach zbliżone były do wartości normatywnej lub ją przekraczały. Oznaczony udział kwasów tłuszczowych nasyconych we wszystkich olejach był zgodny z deklaracjami producentów, natomiast udział kwasów jednonienasyconych - niezgodny w przypadku jednego oleju, a wielonienasyconych - w dwóch olejach.