PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 27 | 1 |

Tytuł artykułu

Evaluation method of labelling of vegetable oils on the Olsztyn market

Warianty tytułu

PL
Ocena sposobu znakowania olejów roślinnych z rynku olsztyńskiego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to evaluate the labelling of selected vegetable oils and the provision of required and up-to-date information about their quality. Eight vegetable oils, including 2 rapeseed oils and 6 mixtures, were used as the study material. Evaluation of labelling involved analysing information provided on oil labels in terms of its compliance with the requirements set out in Tłuszcze roślinne... PN-92/A-86932, particularly as to whether it was up-to-date and whether it complied with the quality determined in the analyses. The quality of oils was described by the degree of hydrolysis (acid value), degree of oxidation (peroxide number, anisidine number, diene and triene content) and fatty acid composition. Labelling of the analysed vegetable oils was found to be unsatisfactory since not all the required information was provided; for example, there was no information about the preservation or flavouring of the oils, only sporadically was any information provided on vitamin content (1 out of 8 oils) and other information was missing. Labelling was also unsatisfactory in terms of the accuracy of information because it did not provide data about the ratio of omega-6 and omega-3 acids or about how long an oil had been stored - which is associated with the content of fat oxidation products. It was established in analyses of oil quality that the acid value and the peroxide number did not exceed the minimum adopted for refined oils Oleje i tłuszcze... PN-A-86908:2000) and that the values of anisidine number in 3 oils were close to, or exceeded, the value mentioned in the standard. The percentage of saturated fatty acids complied with the producers' claims, whereas the percentage of monounsaturated fatty acids was below standard for one oil and the percentage of polyunsaturated fatty acids was below standard for two oils.
PL
Celem badań była ocena znakowania wybranych olejów roślinnych w kontekście dostarczania wymaganych i aktualnych informacji o ich jakości. Materiał badawczy stanowiło 8 olejów roślinnych, w tym 2 rzepakowe oraz 6 mieszanin. Oceniając znakowanie, analizowano informacje zamieszczone na etykietach opakowań olejów pod kątem ich zgodności z wymaganiami określonymi w Tłuszcze roślinne... PN-92/A-86932, aktualności informacji oraz zgodności z jakością ustaloną w badaniach. Jakość olejów określono poprzez wyznaczenie stopnia hydrolizy (liczba kwasowa) i utlenienia (liczba nadtlenkowa, anizydynowa, zawartość dienów i trienów) oraz składu kwasów tłuszczowych. Stwierdzono, że znakowanie analizowanych olejów roślinnych jest niezadowalające z uwagi na brak wszystkich wymaganych informacji, np. całkowity brak informacji o konserwowaniu i aromatyzowaniu, sporadyczne informowanie o zawartości witamin (1 na 8 olejów) oraz brak innych danych. Znakowanie jest niezadowalające także w kontekście trafności informacji, gdyż konsumenci nie mogą poznać proporcji kwasów omega-6 i omega-3 oraz długości okresu przechowywania, związanej z zawartością produktów utlenienia lipidów. W badaniach jakości olejów ustalono, że wartości liczby kwasowej i nadtlenkowej wszystkich olejów nie przekraczały maksimum przyjętego dła olejów rafinowanych (Oleje i tłuszcze... PN-A-86908:2000) oraz, że wartości liczby anizydynowej w 3 olejach zbliżone były do wartości normatywnej lub ją przekraczały. Oznaczony udział kwasów tłuszczowych nasyconych we wszystkich olejach był zgodny z deklaracjami producentów, natomiast udział kwasów jednonienasyconych - niezgodny w przypadku jednego oleju, a wielonienasyconych - w dwóch olejach.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

1

Opis fizyczny

p.67-79,ref.

Twórcy

  • Chair of Plant Raw Materials Processing and Chemistry, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, pl.Cieszynski 1, 10-957 Olsztyn, Poland
autor

Bibliografia

  • ACHREMOWICZ K., SZARY-SWORST K. 2005. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 3(44), 22–35.
  • AMBROSEWICZ M., TAŃSKA M., ROTKIEWICZ D. 2011. Fatty acid composition as a coefficient of ways of usage oils from seeds of different varieties of rapeseed. Pol. J. Natur. Sc., 26(1): 74–83. Ultraviolet spectrophotometric method. Poly-unsaturated acids. AOCS. Official method Cd 7-58:1973.
  • BARTNIKOWSKA E. 2008. Fizjologiczne działania polienowych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Tłusz. Jad., 43(1–2): 10–15.
  • DROZDOWSKI B. 2002. Lipidy. [In:] Chemia żywności. Ed. E. Sikorski, WNT, Warszawa, 171–228.
  • DROZDOWSKI B., TYNEK M., HAZUKA Z., PAWŁOWICZ R., KURZYŃSKA A. 1998. Kinetyka przemian wybranych tłuszczów smażalniczych podczas ich magazynowania. Tłusz. Jad., 33(3–4): 161–170.
  • FERNANDES G., VENKATARAMAN J. 1993. Role of omega-3 fatty acids in health and disease. Nutr. Res., 13: 19–45.
  • FREGA N., MOZZON M., LERCKER G. 1999. Effect of free fatty acids on oxidative stability of vegetable oil. JAOCS, 76(3): 325–329.
  • IJHARS 2009. Skrót informacji zbiorczej o wynikach kontroli planowej w zakresie prawidłowości znakowania wybranych produktów rolno-spożywczych. GIJHARS, Warszawa.
  • JELIŃSKA M. 2005. Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe. Biul. Wydz. Farm. AMW, 1.
  • JELNICKA K., PTASZNIK S. 2008. Ocena sensoryczna wybranych gatunków oliwy z oliwek extra virgin. Tłusz. Jad., 43(3/4): 77–88.
  • JERZEWSKA M. 1991. Wprowadzenie. Metody oznaczenia liczby anizydynowej i współczynnika Totox w olejach roślinnych do krajowej praktyki laboratoryjnej. Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz., 28: 108–117.
  • KARŁOWICZ-BODALSKA K., BODALSKI T. 2007. Nienasycone kwasy tłuszczowe, ich właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie. Postępy Fitoterapii, 1: 46–56.
  • KOLANOWSKI W. 2007. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 3: 229–237.
  • KRIS-ETHERTON P., PEARSON T., WAN Y., HARGROVE R., MORIARTY K., FISHELL V., ETHERTON T. D. 1999. High – monounsaturated fatty acids diets lower both plasma cholesterol and triacyloglicerol concentration. Am. J. Clin. Nutr., 70(6): 1009–1015.
  • KRYGIER K., WRONIAK M., DOBCZYŃSKI K., KIEŁT I., GRZEŚKIEWICZ S., OBIEDZIŃSKI M. 1998. Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Rośliny Oleiste, 19(3–4): 573–582.
  • LORGERIL M. DE, SALEN P. 2004. Alpha-linolenic acid and coronary heart disease. Nutr. Metab. Cardiovasc Dis., 14(3): 162–169.
  • MOZAFFARIAN D. 2005. Does – alpha linolenic acid intake reduce the risk of coronary hart diesease? A review of the evidence. Altern Ther Heath Med., 11(3): 24–30.
  • NOGALA-KAŁUCKA M., GOGOLEWSKI M., LAMPART-SZCZAPA E., JAWOREK M., SIGIER A., SZULCZEWSKA A. 2003. Determination of vitamin E active compounds as biological antioxidants occurring in rapeseeds of the selected varieties. Rośliny Oleiste, 24(3–4): 576–586.
  • Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych. PN-73/A-86912.
  • Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport. PN-92/A-86932.
  • Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie liczby anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox. PN-93/A-86926.
  • Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje roślinne. PN-A-86908:2000.
  • Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. PN-EN ISO 5508:1996.
  • Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczny nadtlenkowej. PN-ISO 3960:1996.
  • Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. PN-ISO 660:1998.
  • PSPO 2007. Stanowisko Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju w sprawie znakowania etykiet olejów roślinnych, Warszawa.
  • SIMOPOULOS A. 2008. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular diesease and Rother chronic dieases. Exp. Biol. Med., 233(6): 674–688.
  • ŚWIDERSKI F. 2003. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. SGGW, Warszawa.
  • TAŃSKA M., ROTKIEWICZ D., AMBROSEWICZ M. 2009. Technological value of selected Polish varieties of rapeseed. Pol. J. Natur. Sc., 22: 122–132.
  • WRONIAK M. 2008. Oliwa z oliwek znaczenie, technologia, klasyfikacja. Przem. Spoż., 6: 26–31.
  • WRONIAK M., ŁUKASIK D., MASZEWSKA M. 2006. Porównanie stabilności oksydatywnej wybranych olejów tłoczonych na zimno z olejami rafinowanymi. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 1(46): 214–221.
  • ZADERNOWSKI R., SOSULSKI F. 1987. Composition of total lipids in rapeseed. JAOCS, 55: 870–872. Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dn. 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-35420129-3250-4abd-bc50-473043af88b5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.