PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 64 | 3 |

Tytuł artykułu

Studies to determine nutrition behaviour amongst middle school pupils living in the border areas of Poland and the Czech Republic

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. In childhood and adolescence, adequate nutrition is vital for ensuring correct physical, mental and emotional development as well as effective learning ability. Thus, the acquiring of such healthy lifestyle behaviour is also important later in adult health. Objectives. To assess and compare the dietary habits of pupils attending middle school in Poland and the Czech Republic, who live in the border regions between these countries. Material and methods. The study tool was a nutrition questionnaire dived into a section on socio-economic status and one on detailed dietary habits. Subjects were 202 pupils recruited from Poland and 202 from the Czech Republic. Statistical analyses were performed by the Statistica Ver. 9.0 software, where the Chi2 test was used to evaluate the significance of differences between the data, taking p<0.5asthe critical value. Results. There were 47% of pupils eating 4-5 meals daily and 49% and 50% ate breakfast and lunch respectively. Milk or dairy drinks were daily drunk by 24% pupils daily and 14% ate hard or processed cheese. Fish was consumed 1-2 times weekly by 46% subjects and fruit and vegetables were daily eatenby 49% and 36% of pupils respectively. Conclusions. Pupil’s dietary habits were found to be unfavourable in both countries. There were significant differences between the countries tested, especially in how frequently breakfast and lunch were eaten, as well as in the intakes of milk and dairy products and in the consumption of fast-food and sugary drinks.
PL
Wprowadzenie. Sposób żywienia w okresie dzieciństwa i młodości determinuje rozwój psychofizyczny i emocjonalny, efektywność w procesie uczenia oraz wpływa na stan zdrowia w życiu dorosłym. Cel. Celem badań była ocena i porównanie nawyków żywieniowych gimnazjalistów z Polski i Czech. Materiał i metoda. Materiał do badań stanowiły ankiety badające nawyki żywieniowe. Analizę statystyczną wykonano z wykorzystaniem programu StatSoft, Inc. STATISTICA version 9.0. Do oceny różnic pomiędzy badanymi cechami wykorzystano test niezależności Chi2. Za istotny statystycznie przyjęto poziom p < 0,05. Wyniki. 47% gimnazjalistów spożywało 4-5 posiłków dziennie, 49% spożywało codziennie pierwsze a 50% drugie śniadanie. 24% gimnazjalistów codziennie piło mleko lub napoje mleczne, 14%jadło sery żółte lub topione. 1-2 razy w tygodniu ryby spożywało 46% uczniów. Owoce codziennie spożywało 49% badanych uczniów natomiast warzywa 36% badanych. Wnioski. Nawyki żywieniowe badanej grupy gimnazjalistów są niekorzystne. Porównanie nawyków żywieniowych gimnazjalistów zamieszkałych w Polsce i w Czechach wykazało występowanie istotnych różnic. Różnice te dotyczyły w szczególności częstości spożycia pierwszego i drugiego śniadania, mleka i przetworów mlecznych oraz posiłków typu fast-food i napojów słodzonych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

3

Opis fizyczny

p.191-196,ref.

Twórcy

  • Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health, Medical University of Silesia, Jordana street 19, 41-808 Zabrze
autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health, Medical University of Silesia, Jordana street 19, 41-808 Zabrze
autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health, Medical University of Silesia, Jordana street 19, 41-808 Zabrze

Bibliografia

  • 1. Abudayya A.H., Stigum H., Shi Z., Abed Y., Holmboe--Ottesen G.: Sociodemographic correlates of food habits among school adolescents (12-15 year) in North Gaza Strip. BMC Public Health 2009; 15, 9:185.
  • 2. Alexy U., Wicher M., Kersting M.: Breakfast trends in children and adolescents: frequency and quality. Public Health Nutr 2010; 18:1-8.
  • 3. Arcan C., Kubik M.Y., Fulkerson J.A., Story M.: Sociodemographic differences in selected eating practices among alternative high school students. J Am Diet Assoc 2009;109(5): 823-839.
  • 4. Bowman S.A., Gortmaker S.L., Ebbeling C.B., Pereira M.A., Ludwig D.S.: Effects of fast-food consumption on energy intake and diet quality among children in a national household survey. Pediatrics 2004;113(1):112- 118.
  • 5. Diethelm K., Jankovic N., Moreno L.A. et all.: Food intake of European adolescents in the light of different food-based dietary guidelines: results of the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Study. Public Health Nutr 2011;22:1-13.
  • 6. Gacek M., Fiedor M.: Characteristic of the ways of nourishment among the youths of 14-18 years old. Rocz Panstw Zakl Hig 2005;56(1):49-55 (in Polish).
  • 7. Hallström L., Vereecken C.A., Ruiz J.R. et all.: Breakfast habits and factors influencing food choices at breakfast in relation to socio-demographic and family factors among European adolescents. The HELENA Study. Appetite 2011;56(3):649-657.
  • 8. Health behavior in school-aged children in 2010. Technical Report. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (in Polish).
  • 9. Humenikova Shriver L., Gates G.: A cross-cultural comparison of dietary intakes and physical activity between American and Czech school-aged children. Public Health Nutr 2009;12(7):986-990.
  • 10. Jakubikova M., Dofkova M., Ruprich J.: Fruit and vegetable intake in the Czech child population. Public Health Nutr 2011; 14(6):1047-1054.
  • 11. Jurikova J., Laparidis K., Bieberlova L.: The popularity of milk and dairy products with families of children attending the primary school in Letovice (Czech Republic). Rocz Panstw Zakl Hig 2008;59(3): 327-333 (in Polish).
  • 12. Kate S Collison, Marya Z Zaidi, Shazia N Subhani, Khalid Al-Rubeaan, Mohammed Shoukri and Futwan A Al-Mohanna. Sugar-Sweetened Carbonated Beverage consumption correlates with BMI, waist circumference, and poor dietary choices in school children. BMC Public Health 2010; 10:234.
  • 13. Kołłajtis-Dołowy A., Pietruszka B., Waszczeniuk-Uliczka M., Chmara-Pawlińska R.: Selected nutritional habits of high school students from Warszawa. Żyw Człow Metab 2003; 1/2:182-187.
  • 14. Kołodziejczyk M.: Consumption of fish and fishery products in Poland – analysis of benefits and risks. Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(1):287-293 (in Polish).
  • 15. Mensink G.B., Kleiser C., Richter A.: Food consumption of children and adolescents in Germany. Results of the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS). Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 2007; 50(5-6): 609-623.
  • 16. Molinero O., Castro-Piñero J., Ruiz J.R., González Montesinos J.L., Mora J., Márquez S.: Health behaviour of school children at the province of Cádiz. Nutr Hosp 2010, 25(2), 280-289.
  • 17. Nago E.S., Lachat C.K., Huybregts L., Roberfroid D., Dossa R.A., Kolsteren P.W.: Food, energy and macronutrient contribution of out-of-home foods in school-going adolescents in Cotonou, Benin. Br J Nutr 2010;103(2):281- 288.
  • 18. Niclasen B., Rasmussen M., Borup I., Schnohr C.: The intake of fruit and sweets in rural and urban Greenland- -development from 1994 to 2006. Int J Cirumpolar Health 2011; 70(2):186-194.
  • 19. Ortiz-Hernandez L., Gomez-Tello B.L.: Food consumption in Mexican adolescents. Rev Panam Salud Publica 2008; 24(2):127-135.
  • 20. Paeratakul S., Ferdinand D.P., Champagne C.M., Ryan D.H., Bray G.A.: Fast-food consumption among US adults and children: dietary and nutrient intake profile. J Am Diet Assoc 2003;103(10):1332-1338.
  • 21. Savige G.S., Ball K., Worsley A., Crawford D.: Food intake patterns among Australian adolescents. Asia Pac J Clin Nutr 2007;16(4):738-747.
  • 22. Skemiene L., Ustinaviciene R., Radisauskas R., Kirvaitiene J., Lazauskas R., Sabonaityte S.: Nutritional habits of middle-aged schoolchildren from Kaunas town and Raseiniai district. Medicina (Kaunas, Lithuania) 2009;45(4), 302-311.
  • 23. Szczepańska E., Bielaszka A., Mikoda M., Kiciak A.: Ocena zawartości wapnia i żelaza w jadłospisach licealistek zamieszkałych na wsi i w mieście na terenie województwa śląskiego. Hygeia Public Health 2011;46(2): 266-272.
  • 24. Szczepańska E., Piórkowska K., Niedworok E., Muc-Wierzgoń M.: Konsumpcja słodyczy i napojów wysokosłodzonych w aspekcie występowania otyłości na przykładzie dzieci zamieszkujących obszary miejskie i wiejskie. Endokrynol Otył Zab Przem Mat 2010, 6(2), 78-84.
  • 25. Szpakov A., Paszala D.: Cechy stylu życia młodzieży w wieku 15-17 lat. (Przykład uczniów szkół litewskich i białoruskich). Med Środ 2006;9(2):36-39.
  • 26. Wołowski T., Jankowska M.: Lifestyle of secondary school students - prevalence of chosen health factors. Part I. Nutritional habits. Probl Hig Epidemiol 2007; 88(1):64-68.
  • 27. World Health Organization. World Health Report 2002: Reducing Risks, Promoting Healthy Life. WHO, Geneva 2002.
  • 28. World Health Organization. The European health report 2005. Public health action for healthier children and populations. Regional Office for Europe. WHO Copenhagen 2005.
  • 29. Woynarowska B.: Nutritional behaviour among 11-15-year-old adolescents in Poland and their some health and social consequences. Standardy Medyczne 2004;1:87-94 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-34384f5e-f377-4ea1-adcc-7913455f20a4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.