PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 01 |

Tytuł artykułu

Drukowanie żywności w 3D. Nowe technologie

Autorzy

Warianty tytułu

EN
3D food printing. New technologies

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono charakterystykę procesu drukowania 3D produktów spożywczych. Scharakteryzowano podstawowe techniki wykorzystywane w drukowaniu przestrzennym, które znajdują zastosowanie w wytwarzaniu żywności. Przedstawiono przykłady materiałów spożywczych, jakie mogą być wydrukowane techniką druku trójwymiarowego oraz zaprezentowano komercyjne rozwiązania stosowane w druku żywności w 3D. Omówiono potencjał wykorzystania drukowania 3D do żywności oraz wady i zalety tej technologii.
EN
in this article the characteristics of 3D printing process of food products has been presented. The basic techniques applied In spatial printing of food fabrication have been also described. The article has shown the examples of printable food materials and commercial solutions used in three-dimensional printing of food. The potential use of 3D food printing as well as the advantages and limitations of this new technology have been reviewed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

01

Opis fizyczny

s.2-7,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywności, SGGW w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] 3D Systems: 2013.3D Systems acquires the Sugar Lab. http://www.3dsystems.com/ /de/press-releases/3d-systems-acquiressugar-lab.
  • [2] Bloomberg Businessweek Technology. 2014. Food Science - A guide to all the food that's fit to 3d print (so far), http://www.buslnessweek.com/artides/all-the-food- thatsfit-to-3d-prlnt-from-chocolates-to-pizza.
  • [3] Cader M., N. Trojackl. 2013. „Analiza możliwości zastosowania technologii przyrostowych do wytwarzania elementów konstrukcji robotów mobilnych" Pomiary Automa- tyka Robotyka (2): 2007-2007.
  • [4] CandyFab.: 2007. The CandyFab project. http://wikl.candyfab.org/Main_Page.
  • [5] Cohen D. L., I. L. Jeffrey, M. Cutler, D. Coulter, A. Vesco, H. Lipson. 2009. Hydrocolloid printing: a novel platform for customized food production. W Proceedings of solid free- form fabrication symposium (SFF'09), 3-5.
  • [6] Federal B. 2016. „3D printing, robotics and future of confections". Candy Industry (11): 52-53.
  • [7] Foodjet. 2012. Foodjet. http://foodjet.nl.
  • [8] Gibson I., D. Rosen, B. Stucker. 2010. Introduction and basic principles. W Additive manufacturing technologies. New York, Springer.
  • [9] Godoi F. C, S. Prakash, B. R. Bhandari. 2016. „3d printing technologies applied for food design: Status and prospects". Journal of Food Engineering 179:44-54.
  • [10] Gorkin R., S. Dodds. 2013.The ultimate iron chef-when 3D printers invade kitchen. http://theconversation.com/the-ultimate-iron-chef-when-3d-printers-invade-the- kitchen.
  • [11] Gray N. 2010. Looking to the future: Creating novel foods using 3D printing. Food Navigator. http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Looking-to-the-future- Creating-novel-foods-using-3D-prlnting.
  • [12] Hao L., S. Mellor., O. Seaman, J. Henderson, N. Sewell, M. Sloan. 2010. „Material characterisation and process development for chocolate additive layer manufacturing". Virtual Physical Prototyping (5): 57-64.
  • [13] Kirchmajer D. M., R. Gorkin, M. Panhuis. 2015. „An overview of the suitability of hydro- gel-forming polymers for extrusion-based 3D-printing". Journal of Material Chemistry B 3,4105-4117.
  • [14] Lam C. X. F, X. M. Mo, S. H.Teoh, D. W. Hutmacher. 2012. „Scaffold development using 3D printing with a starch-based polymer". Material Science Engineering (20): 49-56.
  • [15] Lin C. 2015. „3D Food printing: A Taste of the future" Journal ofFood Science Education (14): 86-87.
  • [16] Lipton J. I., M. Cutler, F. Nlgl, D. Cohen, H. Lipson. 2015. „Additive manufacturing for the food industry", frendsin Food Science & Technology (43): 114-123.
  • [17] Luimstra J. 2014. EU works on food printer to create personalized meals for the elderly, 3Dprinting.com, http://3dprinting.com/news/eufoodprinter.
  • [18] Malone E., H. Lipson. 2007. ,,Fab@Home: the personal desktop fabricator kit". Rapid Prototyping Journal (13): 245-255.
  • [19] Marangoni A. G. 2003. „ReIationship between crystallization behavior and structure in Cocoa butter". Crystal Growth and Design (3): 95-108.
  • [20] Mcintosh R. I., J. Matthews, G. Mullineux, A. J. Medland. 2010. „Late customisation: Issues of mass customisation in the food industry". International Journal of Production Research (48): 1557-1574.
  • [21] Millen C. 1.2012. The development of colour 3D food printing system: a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Engineering in Mecha- tronics at Massey University. Palmerston North, New Zealand.
  • [22] Pallottino F„ L. Hakola, C. Costa, F. Antonucci, S. Figorilli, A. Seisto, P Menesatti. 2016. „Printing on food or food printing: A review". Food Bioprocess Technology (9): 725-733.
  • [23] Sun J, Z. Peng, L. Yan, J. Y. H. Fuh, G. S. Hong: 2015a.„3D food printing - an innovative way of mass customization in food fabrication". International Journal ofBioprinting (1): 308-319.
  • [24] Sun J., W. Zhou, D. Huang, J. Y. H. Fuh, G. S. Hong. 2015. „An overview of 3d printing technologies for food fabrication" food B/oprocess Technology IS): 1605-1615.
  • [25] van der Linden D. 2015. Food printing. Creating shapes and texture, https://www.tno. nl/media/5517/3d_food_printing_march_2015.pdf
  • [26] WegrzynT. F., M. Golding, R.H. Archer. 2012.„Food layered manufacture: A new process of constructing solid foods" Trends in Food Science & Technology (27): 66-72.
  • [27] Yang F., M. Zhang, B. Bhandari. 2015. Recent development in 3D Food Printing. Critical Review Food Sci. nutrition.
  • [28] Zoran A., M. Coelho. 2011. „Cornucopia: the concept of digital gastronomy". Leonardo (44):425-431.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3412ff88-fd42-4e94-ab66-95700a5336f8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.