EN
Nine grapevine cultivars varying in fruit yield were tested for photosynthetic activity, chlorophyll content and leaf area during the 2010 growing season. Relationships between these parameters and berry yield were examined. Investigations revealed differences between the photosynthetic activity and other parameters of the selected grapevine cultivars. A high net photosynthetic rate was usually associated with high efficiency of CO2 during photosynthesis, due to high stomatal conductance. However, a high net photosynthetic rate was not always related to high leaf area and berry yield. Specific leaf area did not vary between cultivars. Fruit production in some cultivars was positively related to photosynthetic activity, while in other cases plants focused on fruit development, hence low values of photosynthesis and/or low leaf area were recorded.
PL
Badania aktywności fotosyntezy, zawartości chlorofilu i powierzchni liści były prowadzone w 2010 roku na dziewięciu odmianach zróżnicowanych pod względem plonowania jagód. W pracy analizowano również powiązania pomiędzy tymi parametrami. Badania wykazały różnice w poziomach parametrów aktywności fotosyntetycznej pomiędzy wybranymi odmianami winorośli. Wysoki poziom aktywności fotosyntezy netto był zwykle powiązany z dużą wydajnością CO2 w trakcie procesu fotosyntezy, w związku z dużą przewodnością aparatów szparkowych. Aktywność fotosyntezy i wielkość liści nie były ze sobą powiązane. Specyficzna powierzchnia liści nie była zróżnicowana pomiędzy odmianami. W przypadku niektórych odmian stwierdzono powiązanie wysokich poziomów aktywności fotosyntezy z obfitym plonowaniem, podczas gdy inne odmiany wykazywały słabe plonowanie i/lub małe powierzchnie liści.