PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 |

Tytuł artykułu

Wpływ preparatu drożdżowo-energetycznego na tempo wzrostu i mięsność tuczników

Warianty tytułu

EN
The influence of energy-yeast product on the rate of growth and fleshiness of fatteners

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Opis fizyczny

s.413-424,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Inter Yeast Sp. z o.o., Krośniewice
autor
autor

Bibliografia

  • Bruininx E.M.A.M., Binnendijk G.P., van der Peet-Schwering C.M.C., Schrama J.W., den Hartog L.A., Everts H., Beynen A.C., 2002. Effect of creep feed consumption on individual feed intake characteristics and performance of group-housed weanling pigs. J. Anim. Sci., 80: 1413-1418.
  • Cai W., Casey D.S., Dekkers J.C.M., 2008. Selection response and genetic parameters for residual feed intake in Yorkshire swine. J. Anim. Sci., 86, 287-298.
  • CVB, 2000. Chemical composition, digestibility and feeding value of feedstuffs Veevoedertabel, CVB, Lelystad, The Netherlands.
  • DLG, 2008. DLG - Futterwerttabellen für Schweine, 7. Aufl., DLG - Verlag, Frankfurt/Main.
  • Fandrejewski H., 1992. Energetyczne podstawy wykorzystania paszy przez rosnące loszki. Roz¬prawy habilitacyjne, IFŻZ w Jabłonnie.
  • Fandrejewski H., Raj S., Weremko D., Skiba G., 2001. Zagadnienie apetytu u rosnących świń z linii ojcowskich. Zesz. Nauk. AR Wroc. Konferencje XXXI, Nr 405: 53-61.
  • Fuchs B., Kotara D., 2001. Tempo wzrostu i zdrowotność prosiąt żywionych mieszankami z udziałem zakwaszacza ZitroSan i środka smakowego Sucram w odchowie okołoodsadzeniowym. Trzoda Chlewna, 3: 54-57.
  • Fuchs B., Szuba-Trznadel A., 2003. Standaryzowane wyciągi ziołowe jako stymulatory produkcyjności oraz kondycji zdrowotnej loch prośnych, karmiących oraz prosiąt, [w:] Zaburze¬nia w rozrodzie zwierząt wysokoprodukcyjnych, pod redakcją Edwarda Malinowskiego, Anny Kłossowskiej i Jana Twardonia. Puławy: 71-83.
  • Fuchs B., Preś J., Szuba-Trznadel A., Zawadzki A., 2005. Zastosowanie suszonych drożdży pi¬wnych w żywieniu warchlaków jako substytut antybiotyku. Scien. Polonorum Zoot., 4 (2): 51-58.
  • NRC, 1998. Nutrient Requirements of Swine: Tenth Revised Edition, Copyright 1998, the National Academies Press.
  • Rauw W.M., Soler J., Tibau J., Reixach J., Gomez Raya L., 2006. Feeding time and feeding rate and ist relationship with feed intake, feed efficiency, growth rate, and rate of fat deposition in growing Duroc barrows. J. Anim. Sci., 84: 3404-3409.
  • Ruszczyc Z., 1979. Doświadczalnictwo zootechniczne. PWRiL, Warszawa.
  • Shen Y.B., Piao X.S., Kim S.W., Wang L., Liu P., Yoon I., Zhen Y.G., 2009. Effects of yeast culture supplementation on growth performance, intestinal health, and immune response of nursery pigs. J. Anim. Sci., 87: 2614-2624.
  • Winnicka A., 2004. Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. SGGW, Warszawa.
  • Van Heugten E., Funderburke D.W., Dorton K.L., 2003. Growth performance, nutrient digestibility and fecal microflora in weanling pigs fed live yeast. J. Anim. Sci., 81: 1004-1012.
  • Van der Peet-Schwering C.M.C., Jansman A.J.M., Smidt H., Yoon I., 2007. Effects of yeast culture on performance, gut integrity, and blood cell composition of weanling pigs. J. Anim. Sci., 85: 3099-3109.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-33e4f6bc-a2a1-4f55-80da-536c9a3862bd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.