PL
Przedstawiono działania prośrodowiskowe przedsiębiorstw mleczarskich w zakresie gospodarki odpadami. Analizę oparto na badaniach ankietowych przeprowadzonych na przełomie lat 2011 i 2012, skierowanych do jednostek zatrudniających powyżej 9 osób. Ustalono główne powody podejmowania działań prośrodowiskowych. Badane przedsiębiorstwa określiły sposoby minimalizacji odpadów, wśród których najważniejszym jest recykling. Liczba przedsiębiorstw, które stosują taką metodę w ciągu ostatnich 8 lat wzrosła o około 30%. Zakłady przetwórstwa mleczarskiego w celu zagospodarowania odpadów deponują je na składowiskach oraz przeznaczają je na paszę. Badane jednostki niechętnie spalają odpady i przeznaczają je do sprzedaży, np. na budowę dróg.
EN
The article examines pro-environment actions undertaken by the dairy sector in the area of waste management. The analysis used data collected through a survey in the late 2011 and early 2012 and involving dairy companies employing more than 9 workers. Survey results identified reasons for undertaking the pro-environment actions. Respondents acknowledged recycling as the main method of minimizing waste. The number of companies using recycling increased 30% during the last 8 years. Dairy processing companies deposit waste in landfills and use as animal feed in their waste management efforts. Currently, as in the past, companies reluctantly incinerate waste or sell it, for example, for road construction.