PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 15(39) | 1 |

Tytuł artykułu

Acetobacter biomass yield in relation to glucose and ammonia nitrogen

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wydajność biomasy acetobacter w stosunku do glukozy i azotu amonowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Acetobacter biomass yield in relation to glucose and ammonia nitrogen during sumerged acetic acid fermentation of mash of ca 11% total concentration was determined. It was found that in these conditions biomass yield in relation to glucose equals ca 0.2, and to ammonia nitrogen ca 5 mg/mg. Maximal, uninhibiting degree of glucose and ammonia nitrogen utilization were also determined. In the studied conditions they are ca 0.75 for glucose and ca 0.45 for ammonia nitrogen. These coefficients may be useful in determining optimal carbon and nitrogen doses for acetic acid fermentation.
PL
Badano wydajność biomasy Acetobacter w stosunku do glukozy i azotu amonowego w warunkach fermentacji octowej brzeczki o sumarycznym s tężeniu 11%. Początkowo stosowano pożywkę SGS, której nie ograniczającą dawkę ustalono na 3,5 g/dm³ (tab. I). Podczas fermentacji z użyciem tej dawki pożywki oceniano stopień wykorzystania glukozy, maltozy i azotu amonowego (tab. 2). Stwierdzono niewielkie wykorzystanie maltozy i azotu. W dalszych doświadczeniach zmodyfikowano tak skład pożywki, że wyeliminowano z niej maltozę. Przy stosowaniu nie ograniczającej dawki fosforanu dwuamonowego stosowano zmienne, coraz niższe dawki glukozy. Wydajność biomasy w stosunku do glukozy utrzymywała się na poziomie ok. 0,2 mg suchej masy komórkowej na 1 mg glukozy, przy stałym wzroście stopnia wykorzystania glukozy-do ok. 0,75 (rys. 1). W kolejnym doświadczeniu dawkę glukozy utrzymywano na stałym nie ograniczającym poziomie, a stosowano zmienne, malejące dawki fosforanu dwuamonowego. Wydajność biomasy w stosunku do azotu amonowego utrzymywała się na względnie stałym poziomie ok. 5 mg suchej masy komórkowej na 1 mg wykorzystanego azotu przy stałym wzroście jego wykorzystania do ok. OAS (rys. 2). W końcowej fazie doświadczeń obserwowano wyraźne obniżanie się zawartości biomasy bakterii w odfermentowanym podłożu.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.67-75,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Fermentation Industry, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Buchanan R. E., Gibbons N. E.: Bergey's Manual of Determinative Bacteriology. The Williams and Wilkins Corp., Baltimore 1974, 251, 276.
  • 2. Czuba J.: Badania nad opracowaniem optymalnego składu pożywki dla bakterii fermentacji octowej przy zastosowaniu metody powierzchni efektywności czynników. Doctor thesis. Warszawa, SGGW 1976.
  • 3. Ghommidh C., Cutayar J. M., Navarro J. M.: Biotechnology Letters 1986, 8 (1), 13.
  • 4. Greenshields R. N., Smith E. L. Process Biochemistry 1974, 9 (3), 11.
  • 5. Haeseler G.: Brantweinwirtschaft 1949, 75, 17.
  • 6. Hromatka O., Ebner H.: Enzymologia 1949, 12, 369.
  • 7. Mori A.: Process Biochemistry 1985, 20 (3), 67.
  • 8. Muraoka H., Watabe Y., Ogasawara N., Takahshi H.: J. Ferment Technol. 1982, 60 (l) 41.
  • 9. Müller F.: Process Biochemistry 1978, 13 (11), 10.
  • 10. Peppler H. J.: Microbial Technology. Reinhold Publ. Corp. New York, Amsterdam, London 1967, 344.
  • 11. Patent USA No. 3, 445, 245 (1969).
  • 12. Roels J. A.: Energetes and kinetics in biotechnology. Elsvier Biomedical Press, Amsterdam New York, Oxford 1983, 30.
  • 13. Walisch S.:.Acta Microbiol. Polonica 1982, 31 (1), 29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-335aaed6-249f-484a-be13-77e6cab9d88b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.