PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 3 |
Tytuł artykułu

Investigations on the preparation of granular products

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Badania nad otrzymywaniem produktów granulowanych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Granular protein products whi.ch can resemble fish roe and which may be used as car.r,iers of flavouring substan,ce for meat and fruit aroma respectiveli, are made by dropping of deaerated protein suspension on hot vegetable oil. The main ingredients are dried bovine blood plasma, dried wheat gluten and egg protein. The influence of these ingriedients of following functional properties were investigated: viscosity of the protein suspension, their ability to form droplets, th,e firmness and sphere-shape of the formed protein bodies. The results show that the production of desirable texture characteristics is possible aind that bovine blood plasma influences greatly the firmness of the protein bodies after a short heating time; vital gluten increases this firmness after a long heat treatment. Blood plasma shows a positive effect on the sphere-shape of the protein bodies and favours the simulating of fish roe.
PL
Produkty białkowe zgranulowane przypominające ikrę rybią, które mogą być użyte jako nośniki substancji aromatycznych do mięsa i aromatu owoców zostały wykonane przez wpuszczanie odpowietrzonej zawiesiny białka do gorącego oleju roślinnego. Głównym składnikiem jest suszona plazma krwi wołowej, suszony gluten i białko jaja. Badano wpływ tych składników na właściwości funkcjonalne, a mianowicie: lepkość zawiesiny białkowej, zdolność jej do tworzenia kropli, twardość i tendencja do utrzymywania kształtu utworzonych tworów białkowych. Wyniki wskazują, że wytwarzanie tekstury o pożądanej charakterystyce jest możliwe i że wołowa plazma krwi wpływa w bardzo dużym stopniu na twardość ciał białkowych po krótkim czasie ogrzewania, a witalny gluten zwiększa twardość po dłuższym okresie ogrzewania. Plazma krwi daje pozytywny efekt odnośnie utrzymywania kształtu ciał białkowych i sprzyja upodobnianiu się do ikry rybiej.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
3
Opis fizyczny
p.93-100,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Central Institute of Nutrition, Academy of Sciences of GDR, Arthur-Scheunert-Alle 114/116, GDR-1505 Bergholz-Rehbrucke, German Democratic Republic
Bibliografia
  • 1. Nesmejanow A. W., Rogoshin S. V., Slonimskij G. L. at all: GFR-Patent No. 1 692 683.
  • 2. Erhardt V., Seppelt B., Lange R.: Nahrung 1978, 22, 57.
  • 3. Muschiolik G., Schmandke H.: GDR-Patent No. 125 841.
  • 4. Schmandke H., Muschiolik G.: Nahrung 1977, 21, 637.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-31dc77aa-aa90-413b-8957-74f8ebc18ba4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.