PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 467 | 2 |
Tytuł artykułu

Stan zakwaszenia i potrzeby wapnowania gleb w Polsce

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono stan zakwaszenia i potrzeby wapnowania gleb w Polsce w latach 1956 - 1993. Podstawę oceny stanowiły wyniki masowych badań agrochemicznych gleb przeprowadzonych dla potrzeb doradztwa nawozowego i opartych na analizie ok. 32 min próbek glebowych pobranych z powierzchniowej warstwy (0 - 20 cm) użytków rolnych. Stwierdzono, że stan zakwaszenia gleb w analizowanym okresie nie uległ znaczącej poprawie i nadal prawie 60% powierzchni użytków rolnych wykazuje odczyn bardzo kwaśny i kwaśny (pH<5,5) nieodpowiedni dla większości uprawianych roślin. Ponadto ok. 75% gleb wymaga przeprowadzenia systematycznego wapnowania o różnej intensywności (konieczne, potrzebne, wskazane i ograniczone), a pozostałe 25% powierzchni gleb można z tego zabiegu czasowo wyłączyć.
EN
The paper presents the state of acidity and liming needs of the soils in Poland within the years 1956 - 1993. The estimation was based on results of large scale soils agrochemical investigations, conducted for fertilization advisory purposes. The examinations included 32 million soil samples taken from soil surface horizon (0 - 20 cm) of agricultural lands. Investigations showed that the soil acidification in analyzed period had not been significantly improved, and almost 60% agricultural lands still are of acid and very acid reaction (pH<5.5) what is unsuitable for the most of cultivated plants. Moreover, 75% soils need regular liming of various intensity (absolutely necessary, necessary, recommended and limited), while the remaining 25% do not need to be limed for the time being.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
467
Numer
2
Opis fizyczny
s.527-532,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • Anioł A. 1993. Reakcja roślin na zakwaszenie gleby. Mat. Symp. nt. „Przyrodnicze i antropogeniczne przyczyny oraz skutki zakwaszenia gleb”. 21-22.IX.1993 AR Lublin: 73 - 80.
  • Boratyński K., Czuba R., Skowroński S. 1969. Wyniki pierwszej rotacji badań odczynu gleb Polski i ich zasobność w przyswajalny fosfor i potas. Rocz. Gleb. XX(2): 347 - 364.
  • Kaczor A. 1998. Odżywianie się roślin w warunkach silnie zakwaszonych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 456: 55 - 62.
  • Norma Branżowa BN-78/9180-02. 1979. Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek. Wydawnictwa Normalizacyjne.
  • Obojski J., Strączyński S. 1995. Odczyn i zasobność gleb Polski w makro- i mikroelementy. Wyd. IUNG Puławy: 40 ss.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-30ca07f2-5bbb-4162-8902-40953eb39255
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.