PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 5 |
Tytuł artykułu

Tendencje w polskim handlu zagranicznym żywcem wieprzowym w latach 2004-2014

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Trends in Polish foreign trade of pigs in 2004-2014
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem artykułu była próba oceny tendencji w handlu zagranicznym żywcem wieprzowym w świetle opłacalności jego produkcji w kraju w latach 2004-2014. Zaprezentowano zmiany w pogłowiu trzody chlewnej, eksporcie i imporcie produktów wieprzowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na obroty prosiętami i warchlakami oraz żywcem o wadze powyżej 50 kg w kontekście zmian opłacalności produkcji żywca wieprzowego (mierzonej relacją cen żywca do cen zbóż lub pasz). W ostatnich kilku latach zaobserwowano tendencję do pogłębiania się ujemnego salda obrotów handlowych produktami wieprzowymi, przy jednoczesnym zwiększeniu przywozu prosiąt i warchlaków. Rosnącym obrotom handlu zagranicznego żywcem wieprzowym towarzyszyły powolne procesy koncentracji produkcji trzody chlewnej, znaczny spadek pogłowia w Polsce oraz liczby gospodarstw zajmujących się chowem i hodowlą trzody chlewnej (w tym loch). Spadek produkcji krajowej żywca wynikał m.in. z pogorszenia opłacalności jego chowu.
EN
The purpose of the analysis was to show trends in foreign trade of live pigs in light of the profitability of its production in Poland. In the last few years a trend towards more negative balance of trade in pig products was being observed, while import of piglets and weaners was increasing. Increasing turnover of the foreign trade in pigs was accompanied by relatively slow processes of concentration of pigs production, a significant decrease of livestock and the number of farms involved in the breeding of pigs (in this sows) in Poland. The fall in the domestic production of the pigs was caused, among others, deterioration of the profitability of pig production.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
5
Opis fizyczny
s.199-204,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Biuletyn statyczny GUS. 2005-2015: GUS, Warszawa.
  • Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2005, 2013 r., 2006, 2014: GUS, Warszawa.
  • Hamulczuk M., Stańko S. 2009: Prognozowanie cen podstawowych produktów na przykładzie pszenicy i żywca wieprzowego, [w:] M. Hamulczuk, S. Stańko (red.), Zarządzanie ryzykiem cenowym a możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych – aspekty poznawcze i aplikacyjne, IERiGŻ-PIB,Warszawa, 190, ISBN 978-83-7658-069-2.
  • Jasiński L. 2013: Efektywność grup producentów trzody chlewnej z województwa wielkopolskiego, rozprawa doktorska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław, 5.
  • Kossakowska J. 2010: Krajowy rynek mięsa w 2010 roku, Biuletyn Informacyjny, nr 12, ARR.
  • Kossakowska J. 2013: Wybrane czynniki wpływające na poziom konsumpcji wieprzowiny w Polsce (1990-2012), Biuletyn Informacyjny, nr 2, ARR.
  • Production of meat: pigs, [online], http://ec.europa.eu/eurostat/data/database, dostęp 26.06.2015.
  • Skup i ceny produktów rolnych w 2005 r., …, 2014 r. 2006-2015: GUS, Warszawa
  • Stępień S. 2014: Zmiany strukturalne w sektorze wieprzowiny w wybranych krajach Unii Europejskiej, J. Agribus. Rural Devel., 1(31), 139.
  • Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2012 r., 2012: GUS, Warszawa.
  • Zwierzęta gospodarskie w 2004, …, 2014 r. 2005-2015: GUS,Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-30b7ca6a-f4b8-47b1-97db-f6594ffb8a69
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.