PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 11 |
Tytuł artykułu

Utilization of low molecular weight organic compounds by bacterioneuston and bacterioplankton isolated from coastal Lake Dolgie Wielkie

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wykorzystywanie niskocząsteczkowych związków organicznych przez bakterioneuston i bakterioplankton wyizolowany z przymorskiego jeziora Dołgie Wielkie
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Utilization of various amino acids and carbohydrates by neustonic and planktonic bacteria isolated from coastal Lake Dołgie Wielkie was determined. The highest percentage of the bacteria inhabiting this lake used proline and glutamine. Considerably higher percentage of neustonic bacteria (FL, SL) than planktonic (SUB) bacteria in their metabolic processes prefered the tested amino acids. The highest percentage of isolated bacteria utilized fructose and glucose. The majority of tested carbohydrates actively used neustonic bacteria isolated from surface layer (SL) than film layer (FL) and subsurface layer (SUB). There were no major differences in the intensity of assimilation of amino acids and carbohydrates between bacteria inhabiting particular parts of Lake Dołgie Wielkie.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wykorzystywania w procesach metabolicznych aminokwasów i cukrów przez bakterioneuston i bakterioplankton wyizolowane z przymorskiego jeziora Dołgie Wielkie. Preferowanymi przez bakterie aminokwasami były prolina i glutamina, a cukrami – glukoza i fruktoza. Bakterie wyizolowane z badanych warstw wody z różną intensywnością przyswajały testowane aminokwasy i cukry. Znacznie większy procent bakterii neustonowych (FL, SL) niż planktonowych w swoich procesach metabolicznych wykorzystywał testowane aminokwasy. Większość badanych cukrów aktywniej przyswajały bakterie neustonowe wyizolowane z błony powierzchniowej (SL) niż z filmu (FL) i podpowierzchniowych warstw wody (SUB). Nie wykazano różnic w poziomie intensywności przyswajania aminokwasów przez bakterie zasiedlające poszczególne części jeziora Dołgie Wielkie.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Opis fizyczny
p.41-49,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Experimental Biology, Pomeranian Academy, Arciszewskiego 22b, 76-200 Slupsk, Poland
autor
Bibliografia
  • Berman T., Hoppe G. H., Gocke K., 1994. Response of aquatic bacterial populations to substrate enrichment. Mar. Ecol. Prog. Ser., 104, 173-184.
  • Brokmann U. H., Eberlein K., Junge H. D., Maier-Reimer E., Siebers D., 1979. The development of a natural plankton populaton in an outdoor tank with nutrient poor sea water II. Changes in dissolved carbohydrates and amino acids. Wat. Ecol. Prog. Ser., 1, 283-291.
  • Brown M. R., 1991. The amino acid and sugar composition of 16 species of micro algae used in microculture. J. Exp. Mar. Biol. Ecol., 145, 79-99.
  • Carlucii A. F., Craven D. B., Wolgast D. M., 1991. Microbial populations in surface films and subsurface waters: amino acids metabolism and growth. Mar. Biol., 108, 329-339.
  • Daubner J., 1967. Mikrobiologia Vody (Microbiology of water) Slov. Akad. Vied. Bratislava, (in Slovak).
  • Dawson R., Gocke K., 1978. Heterotrophic activity in comparison to the free amino acid concentrations on Baltic sea water samples. Oceanol. Acta, 1, 45-54.
  • Donderski W., Strzelczyk E., 1980. Manometric studies with bottom sediments of three lakes. Acta Microbiol. Pol., 29, 21-28.
  • Donderski W., Mudryk Z., 1996. Utilization of carbohydrates by planktonic bacteria isolated from estuarine lakes. Pol. J. Environ. Stud., 5, 15-18.
  • Donderski W., Mudryk Z., Walczak M., 1998. Utilization of low molecular weight organic compounds by marine neustonic and planktonic bacteria. Pol. J. Environ. Stud., 7, 279-283.
  • Farrington J. W., 1992. Marine organic geochemistry: review and challenges for the future. Mar. Chem., 39, 11-24.
  • Ferguson R. L., Sunda W. D., 1984. Utilization of amino acids by planktonic marine bacteria. Importance of clean technique and low substrate additions. Limnol. Oceanogr., 29, 258-274.
  • Ferrer E. B., Stapert E. M., Sokalski W. T., 1963. A medium for improved recovery of bacteria from water. Can. J. Microbiol., 9, 420-422.
  • Fuhrman J., 1990. Dissolved free amino acids cycling in estuarine outflow plume. Mar. Ecol. Prog. Ser., 66, 197-203.
  • Fuhrman J., Ferguson R. L., 1986. Nanomolar concentrations and rapid turn-over of dissolved free amino acids in sea water: agreement between chemical and microbiological measurements. Mar. Ecol. Prog. Ser., 33, 237-242.
  • Garrett W. D., 1965. Collection of slick forming materials from sea surface. Limnol. Oceanogr., 10, 602-605.
  • Harvey G., Burzell L. A., 1972. A simple microlayer method for small samples. Limnol. Oceanogr., 17, 156-157.
  • Ittekkot V. E., Deuser W. G., Degnes E. T., 1984. Seasonality in the fluxees of sugars, amino acids, and amino sugars to the deep ocean: Sargasso Sea. Deep-See Res., 31, 1057-1069.
  • Jones J. G., 1971. Studies on freshwater bacteria: factors which influence the population and its activity. J. Ecol., 59, 593-613.
  • Jørgensen N. O., 1982. Heterotrophic assimilation and occurrence of dissolved free amino acids in shallow estuary. Mar. Ecol. Prog. Ser., 8, 145-159.
  • Jørgensen N. O., 1987. Free amino acids in lakes: concentrations and asimilation rates in relation to phytoplankton and bacterial production. Limnol. Oceanogr., 32, 97-111.
  • Kiel R. G., Kirchman D. L., 1993. Dissolved combined amino acids: chemical form and utilization by marine bacteria. Limnol. Oceanogr., 38, 1256-1270.
  • Liebezeit G., Bolter M., Dawson R., Brown F., 1980. Dissolved free amino acids and carbohydrates at pycnocline boundaries in the Sargasso Sea and related microbial activity. Oceanol. Acta, 3, 357-362.
  • Means J. C., Wijayarante R. D., 1984. Chemical characterization of estuarine colloidal organic matter: implication for adsorptive processes. Bull. Mar. Sci., 35, 449-461.
  • Mopper K., Ittekkot V., Dawson R., Liebezeit G., 1980. The monosaccharide spectra of natural waters. Mar. Chem., 10, 69-78.
  • Mudryk Z., 1994. Bakterie heterotroficzne w procesach transformacji materii organicznej w jeziorach estuariowych. (Heterotrophic bacteria in the transformation process of organic matter in estuarine lakes). WSP, Słupsk, (in Polish).
  • Mudryk Z., Skórczewski P., 1997. Bacterial utilization of carbohydrates in surface seawater layers of the Gdańsk Deep. Baltic Coast. Zone, 1, 21-31.
  • Mudryk Z., Skórczewski P., 1998. Utilization of dissolved amino acids by marine bacteria isolated from surface and subsurface layers of the Gdańsk Deep. Pol. J. Environ. Stud., 7, 289-293.
  • Münster U., Chróst R. J., 1990. Organic composition and microbial utilization of dissolved organic matter. In: Aquatic microbial ecology. Biochemistry and molecular approaches. (Ed.) J. Overbeck, R. J. Chróst. Springer-Verlag, New York, 8-46.
  • Pantoja S., Lee C., 1994. Cell-surface oxidation of amino acids is seawater. Limnol. Oceanogr., 39, 1718-1726.
  • Prieur D., 1989. Preliminary study of heterotrophic bacterial communities in water. An Invertebrates From Deep Sea Hydrothermal Vents. Proc. 21st EMBS, Gdańsk, 393-401.
  • Sepers A. B., 1981. The aerobic mineralization of amino acids in the saline lake Grevelingen and the freshwater Haringuliet basin (the Netherlands). Arch. Hydrobiol., 92, 114-129.
  • Simon M., Azam F., 1989. Protein content and protein synthesis rates of planktonic marine bacteria. Mar. Ecol. Prog. Ser., 51, 201-213.
  • Simon M., 1991. Isotope dilution of intracellular amino acids as a tracer of carbon and nitrogen sources of marine planktonic bacteria. Mar. Ecol. Prog. Ser., 14, 295-301.
  • Simon M., Rosenstock B., 1992. Carbon and nitrogen sources of planktonic bacteria in Lake Constance studied by the composition and isotope dilution of intercellular amino acids. Limnol. Ocenogr., 37, 1496-1511.
  • Thomas J. D., Eaton P., 1996. The spatio-temporal patterns and ecological significance of free amino acids and humic substances in contrasting oligotrophic and eutrophic freshwater ecosystems. Hydrobiologia, 332, 183-191.
  • Tupas L., Koike I., 1990. Amino acids and ammonium utilization by heterotrophic marine bacteria grown in enrichment seawater. Limnol. Ocenogr., 35, 1145-1155.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-300e8f7c-7f94-43ef-8145-715b06a8bfd5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.