PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ temperatury zamrażania na zmiany gęstości wybranych gatunków mięsa

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of the freezing temperature on changes of density chosen species meat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule zaprezentowano oznaczanie gęstości wybranych gatunków mięsa świeżego i zamrożonego wykorzystując metodę opracowaną przez Pałachę i Raczyńskiego [11], Ponadto, obliczono gęstość badanych materiałów w stanie zamrożonym opie­rając się na modelu teoretycznym. Średnia gęstość polędwicy wołowej w stanie zamrożonym zawierała się w przedziale od 1021,0 ±10,5 kg/m3 do 1013,8 ±11,5 kg/m3, cielęcego mięśnia najdłuższego od 1004,0 ±10,8 kg/m3 do 1001,0 ±8,6 kg/m3, scha­bu -wieprzowego od 1041,2 ±6,6 kg/m3 do 1028,6 ±11,0 kg/m3, fileta z kurczaka od 1031,4 ±9,4 kg/m3 do 1018,0 ±3,4 kg/m3, a fi­leta z indyka od 1016,5 ±12,8 kg/m3 do 1011,6 ±12,0 kg/m3. Natomiast gęstość badanych materiałów -wyliczona z modelu teore­tycznego była od 0,5 do 1,6% wyższa od gęstości -wyznaczonej metodą doświadczalną. Obniżenie temperatury zamrażania mię­sa spowodowało -większe zmniejszenie jego gęstości.
EN
A determined density of the chosen species fresh and fro­zen meat using method -work out by Palacha and Raczyński. Moreover estimated density of study materials at frozen state base on theoretical model. Density of frozen sirloin ranged from 1021,0 ±10,5 kg/m3 to 1013,8 ±11,5 kg/m3, frozen calf loin from 1004,0 ±10,8 kg/m3 to 1001,0 ±8,6 kg/m3, frozen pork loin from 1041,2 ±6,6 kg/m3 to 1028,6 ±11,0 kg/m3, fro­zen chicken fillet from 1031,4 ±9,4 kg/m3 to 1018,0 ±3,4 kg/ m3, and frozen turkeyfillet from 1016,5 ±12,8 kg/m3 to 1011,6 ±12,0 kg/m3. Whereas theoretical densities of study materials were from 0,5 to 1,6 % higher than densities determined by empirical method. Decrease of the freezing temperature of meat caused higher decrease his density.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.41-45,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] CZIŻOW G. B. 1974. Procesy cieplne w technologii chłodniczej. Warszawa, WNT.
  • [2] GROMOW M.A. 1987. Płotnost i udielnaja tiepło- jomkost gowjadiny. Miasnaja industria, 9, 40-42.
  • [3] GRUDA Z., APOSTOLSKI J. 1999. Zamrażanie żywności. Warszawa, WNT.
  • [4] HEDRICK H.B., BERLE E.D., FORREST J.C., JUDGE M.D., BERKEL R.A. 1994. Principles of meat science. Dubuque, Kendall/Hant Publish. Com­pany.
  • [5] KEPPELER R. A., BOSE J.R. 1970. Thermal prop­erties offrozen sucrose solutions. Transactions of the ASAE, 13(3), 335-339.
  • [6] KUNACHOWICZ H., NADOLNAI., PRZYGODA B., IWANOW K 2005. Tabele składu i wartości od­żywczej żywności. Warszawa, Wyd. Lekarskie PZWL, 91-108.
  • [7] MICHAILIDIS P.A., KROKIDA M.K, Bisharat G.I., MARINOS-KOURIS D., RAHMAN M.S. 2009. Measurement of density, shrinkage and poros­ity. In: Food Properties Handbook. Second Edition, (ed. M.S. Rahman), Boca Raton, CRC Press Taylor &Fran- cis Group, 397-416.
  • [8] MICHAILIDIS P.A., KROKIDA M.K, RAHMAN M.S. 2009. Data and models of density, shrinkage and porosity. In: Food Properties Handbook. Second Edi­tion, (ed. M.S. Rahman), Boca Raton, CRC Press Tay­lor &Francis Group, 417-499.
  • [9] NIESTERUK R. 1996. Właściwości termofizyczne żywności. Cz. 1. Białystok, Wyd. Politechniki Biało­stockiej.
  • [10] PAŁACHA Z. 2010. Właściwości cieplne. W: Właści­wości fizyczne żywności, (red. Pałacha Z., Sitkiewicz I.), Warszawa, WNT, 81-112.
  • [11] PAŁACHA Z., RACZYŃSKI W. 2005. Opracowanie metody oznaczania gęstości -wybranych owoców w sta­nie zamrożonym. Postępy Techniki Przetwórstwa Spo­żywczego, 16/27(2), 55-59.
  • [12] Praca zbiorowa: Analiza żywności. Cz. I (red. Klepac- ka M.), Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW, 1998.
  • [13] RAHMAN M.S., DISCROLL R.H. 1994. Density of fresh and frozen seafood. Journal of Food Process En­gineering, 17, 121-140.
  • [14] RAMASWAMY H.S., TUNG M.A. 1981. Thermo- physical properties of apples in relation to freezing. Journal of Food Science, 46, 724-728.
  • [15] SUCCAR J., HAYAKAWA K-I. 1983. Empirical for­mulae for predicting thermal physical properties of food at freezing or defrosting temperatures. Lebensmittel -Wissenschaft und -Technologie, 16, 326-331.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3002ca53-df69-46b7-9875-fd8f000171a5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.