EN
Pre- and postnatal processes determine the final outcome of breeding of pigs in terms of traits related to carcass and meat quality at slaughter. In particular, the number of myofibers and to a large extent their metabolic and contractile properties, which also influence their size, are determined prenatally during the process of myogenesis. By this, postnatal muscle growth and parameters of meat quality are modulated. The metabolic balance, biochemical and biophysical preslaughter properties of muscle prior to slaughter determine the process of maturation of muscle to meat.Thus, differential regulation of the abundance of transcripts of biological networks in prenatal and postnatal muscle affect biochemical processes of meat maturation. In general, because the traits of interest are typically not expressed at prenatal stages, no direct relationship between phenotype and gene expression pattern can be established. However, trait-related differential expression within any prenatal developmental stage can be assessed based on known estimated breeding values, known QTL-genotypes and/or based on breed differences. Expression profiles of muscle at slaughter can directly be linked to meat quality. A suitable experimental design of “matched samples” is the discordant sib pair design. Here it is exemplarily discussed that differentially expressed transcript profiles of M. longissimus dorsi at prenatal and postnatal stages offer an insight into the biological processes in the live muscle that affect the process of meat maturation and finally meat quality.
PL
Procesy pre- i postnatalne determinują ostateczny wynik w produkcji mięsa wieprzowego, tak w odniesieniu do jakości tuszy, jak i samego mięsa. Szczególnie, liczba miofibryli, ale także w znacznym stopniu ich właściwości metaboliczne i zdolności skurczowe, determinowane są prenatalnie w czasie miogenezy. procesy prenatalne oddziałują także na postnatalny przyrost mięśni i jakość mięsa. Równowaga metaboliczna, biochemiczne i biofizyczne właściwości mięsa przed ubojem warunkują dalszy proces dojrzewania mięsa. Stąd, zróżnicowana regulacja mnogości transkryptów w szlakach biologicznych w pre- i postnatalnej mięśniówce wpływa na biochemiczne procesy dojrzewania mięsa. Ogólnie, ponieważ cechy mięsa, którymi jesteśmy zainteresowani, nie są ujawniane w stadium prenatalnym, nie można wyznaczyć bezpośrednich zależności między fenotypem a modelem ekspresji genów. Jednakże prenatalne zróżnicowanie ekspresji genów związane z poszczególnymi cechami może być opisane w oparciu o znane wartości hodowlane, genotypy QTL i różnice rasowe. Profile ekspresji w mięśniach mogą być bezpośrednio związane z jakością mięsa. Odpowiednim układem doświadczalnym w tym przypadku jest analiza różnic między rodzeństwem (discordant sib pair design). W niniejszym opracowaniu dyskutowane są przykładowo zróżnicowane profile transkrypcyjne w m. longissimus dorsi w stadium prei postnatalnym, jako umożliwiające wgląd w procesy biologiczne w funkcjonujących mięśniach, które następnie wpływają na proces dojrzewania mięsa, a tym samym na jego jakość.