PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 3 |
Tytuł artykułu

Zmiany wartości aktywów i pasywów po fuzji na przykładzie wybranej spółki akcyjnej z branży mięsnej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Changes of values of assets and liabilieties of selected company from meat industry after the merger
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W polskiej branży mięsnej coraz bardziej narasta znaczenie fuzji i przejęć. W artykule przedstawiono zmiany wartości aktywów, pasywów oraz wyników finansowych omawianego przedsiębiorstwa powstałego w wyniku fuzji. Wyniki analizy wskazują, że w początkowym okresie po fuzji następuje pogorszenie wyników ekonomicznych spółki, natomiast w późniejszym kondycja finansowa poprawia się.
EN
In Polish meat industry of mergers and acquisitions become more and more popular. The article shows the changes of values of assets liabilities as well as financial results of Sokołów joint-stock company created after the merger. The results show that long-term improvement of financial position audit of the company.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
3
Opis fizyczny
s.449-454,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Cwiąkała-Małys A., Nowak W. 200S: Zarys metodologiczny analizy finansowej. Wyd. Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, s. 82.
  • Górnicka A. 2005: Tradycyjnie a nowocześnie. Cool Biznes, nr 6, s. 20.
  • Machała R. 2005: Przejęcia wpływ na wartość i fuzje. UNIMEX, Warszawa, s. 7.
  • Pocztowski A. 2004: Zarządzanie zasobami ludzkimi w procesach fuzji i przejęć. Oficyna Ekonomiczna, Kraków, s. 13.
  • Sierpińska M., Jachna T. 2004: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa, s. 71.
  • Szczepankowski P. 2000: Fuzje i przejęcia. PWN, Warszawa, s. 53.
  • [www.securities .com].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2f7d0579-3e6d-496b-8c02-56be0997a135
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.